Notebooky a tablety sú potrebné. Aj pri nich však platí - všetko s mierou

Mnoho školopovinných, ale aj menších detí si nevie predstaviť denné fungovanie bez počítača, notebooku, tabletu či smartfónu. Všetky tieto technologické výdobytky 21. storočia sú však nielen obľúbenými hračkami, ale aj pracovnými pomôckami.

05.09.2013 11:39
15-piatok HLAVNA 5X Foto:
Tablet alebo smartfón nemusia slúžiť len na hranie hier.
debata (2)

Navyše školákom môžu výrazne pomôcť pri zaujímavejšom získavaní informácií. Mnohí učitelia vedia, že novinky zo sveta techniky môžu spestriť aj neveľmi obľúbenú hodinu. Ako vraví prezident Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR a riaditeľ Gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave Pavel Sadloň, technika síce nikdy nenahradí človeka, ale ovládanie moderných technológií je dnes jednou zo základných výbav každého učiteľa.

"Mojím heslom je, a myslím, že je veľmi výstižné na dnešné časy, rozumný človek techniku ovláda, nerozumného človeka ovláda technika.“ Informačné a komunikačné technológie poskytujú rôzne druhy nástrojov, ktoré dávajú nové možnosti vyučovaniu v triede. Umožňujú predovšetkým prispôsobiť vzdelávací proces individuálnym potrebám študentov, a tiež poskytujú užívateľom dôležité digitálne znalosti potrebné v našej spoločnosti.

Dobrý učiteľ však vie všetko skĺbiť a uvedomuje si, že pre správny vývoj dieťaťa je dôležité podporovať ho aj v rozvíjaní fantázie. IT pomôcky by mali pomáhať lepšie prezentovať veci v daných problematikách, nie robiť za žiaka takmer všetky úkony. Mozog detí je jedinečná vec a prezentácia toho, čo si naozaj myslia, konkrétne napísané perom alebo ceruzkou na papier, je najzákladnejším prejavom. "Deti používaním moderných technológií strácajú spontánne učenie sa prostredníctvom hry,“ hovorí detská psychologička Denisa Maderová, dodáva však, "že dokážu nadchnúť žiaka aj pre predmety, ktoré by ho inak nezaujali.“

Pri výbere notebookov, počítačov či tabletov by mali rodičia brať do úvahy viacero vecí, ak nechcú svojim deťom viac ublížiť, ako pomôcť. Ako dodáva IT odborník a riaditeľ spoločnosti Agem Computers Ferdinand Rezník: "Je jasné, že pre deti, ktoré dokážu všetko veľmi rýchlo pokaziť, radšej nakupujeme lacnejšie verzie, ale nezabúdajme, že lacné je aj menej kvalitné. Napríklad ak vaše dieťa denne pozerá do notebooku a nechcete, aby o pár rokov nosilo okuliare, radšej zainvestujte.“

Tablet alebo smartfón nemusia slúžiť len na hranie hier. Naopak, ako rodičia môžete tieto inteligentné zariadenia skvele využiť na to, aby sa vaše dieťa všeličomu priučilo alebo rozvinulo niektorú zo svojich schopností zábavnou a interaktívnou formou. Od slovníka, ktorý funguje pre viac ako 70 jazykov, cez atlas sveta, ktorý znázorňuje krajinu z vtáčej perspektívy, ale aj na úrovni ulíc, až po sofistikované mobilné aplikácie pre vysokoškolákov. Nové technológie nielen ľahko sprístupňujú informácie, ktoré by sme inak k dispozícii nemali, ale v mobilnom podaní ich poskytujú bez ohľadu na to, kde sa nachádzame, ale hlavne vo chvíli, keď ich práve naozaj potrebujeme.

Zošit, pero, kniha, ceruzka a papier by sa teda nemali zo školskej aktovky vytratiť. Dnes však treba rátať s tým, že v nich nájdete aj notebooky, tablety, smartfóny, počítače, projektory a ďalšie veci zo sveta technológií 21. storočia. Sú to potrebné pomôcky, ale aj tu platí – všetko s mierou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #deti #tablet #notebook #školáci