Apple zápasí s predsudkami. Lacný iPhone povýšil na úroveň supertelefónu

iPhone 5C, ktorý mal pred oficiálnym uvedením prívlastok prvého lacného smartfónu, bude napokon cenou konkurovať supertelefónom. Podľa Applu ho čaká zaručený úspech, rovnako ako v minulosti plastový model 3G. Nádeje vkladá aj do vlajkového modelu 5S s čítačkou odtlačkov prstov.

11.09.2013 20:55
Apple, iPhone 5c Foto: ,
Šéf spoločnosti Apple Tim Cook predstavuje iPhone 5c.
debata (5)

Apple nedokázal udržať tajomstvo tak ako po minulé roky. Firma predstavila dvojicu nových smartfónov a do bodky naplnila očakávania verejnosti, ktorá bola s ich parametrami oboznámená s niekoľkotýždňovým predstihom. Apple aj napriek tomu prekvapil. Tentokrát nepríjemne, a to cenou. Dohady, že svoj lacný iPhone zacieli na masy, ktoré bude lákať výrazne nižšou cenou, boli nesprávne. Spoločnosť využila odlišnú taktiku, ktorou síce zdvihla žlč všetkým, ktorí netrpezlivo čakali na „konečne lacný“ iPhone, no zvýšila svoju maržu, čím zas poteší akcionárov.

Apple sa stále nechce priblížiť masám. Aspoň nie cenou
Plastový iPhone mohol byť, a možno napokon aj bude, hitom, ktorý by trhal rekordy v predajnosti. Apple mohol šikovnejšie narábať s cenou, ktorou by oslovil novú cieľovú skupinu. Napokon si ale ponechá patinu prémiovej značky, s ktorej pomocou získal lojálnych zákazníkov, o ktorých môžu iné značky len snívať. Nie tak lacný, ako skôr plastový, iPhone bude hrať farbami. Na svoje si teda prídu tínedžeri či všetci tí, ktorí sa chcú odlíšiť. Komu päť farieb stačiť nebude, môže si k smartfónu dokúpiť farebné gumené puzdra s dierovaným dizajnom v štýle topánok Crocs.

Odvážny krok od nerozvážneho dizajnéra?
Na farebných krytoch a celkovom vzhľade nového iPhonu sa výrazne podpísal šéfdizajnér Applu a otec nového iOS 7, Jonathan Ive. Steve Jobs sa jeho pestrofarebným a nanajvýš odvážnym návrhom dlho bránil. Musel to byť až jeho nasledovník, Tim Cook, ktorý mu umožnil naplno a bez akýchkoľvek zábran realizovať sa. Napokon Apple potrebuje vyskúšať kde sú jeho hranice a ako dokážu často skostnatení užívatelia reagovať na výraznejšie zmeny. Trh sa totiž mení, preto Apple musí držať krok s dobou a reagovať na nové výzvy, ktorým doposiaľ čeliť nemusel.

Všetko napovedá tomu, že situácia s nedostatkovým tovarom sa bude opakovať aj tento rok. A to aj napriek vyššej cene. Skalní fanúšikovia už dnes prešľapujú v dlhých radoch pred obchodom neďaleko newyorského Times Square.

iPhone 5S bude rýchlejší než kedykoľvek predtým
Po vzore iPhonu 4S, príde na trh model 5S. K žiadnym veľkým zmenám v dizajne sa výrobca nepodujal, no parametre a výbavu vylepšil omnoho viac než pri prechode z modelu 4 na 4S. So železnou pravidelnosťou Apple nový smartfón vybavil procesorom A7, ktorý bude vôbec po prvýkrát 64-bitový. Predstihol aj svojich konkurentov, ktorý podobný procesor v ponuke zatiaľ nemajú. Tim Cook pri predstavení nešetril chválou, keď argumentoval, že nový procesor je 40-krát výkonnejší než u prvého iPhonu a dvakrát v porovnaní s predošlou verziou A6. Procesor navyše podporuje aj štandard OpenGL ES 3.0.

Odtlačky, ku ktorým sa NSA nedostane
Druhá očakávaná novinka dostala názov Touch ID. Skrýva sa za ním čítačka odtlačkov prstov umiestnená do stredového a zároveň jediného funkčného tlačidla Home. Funkčná vrstva má hrúbku len 170 mikrónov a odtlačky zo subepidermálneho povrchu kože sníma v rozlíšení 500 ppi. Užívateľa rozpozná aj pri rôznom natočení prsta na tlačidle. Odtlačky nahradia konvenčné spôsoby odomykania obrazovky a zároveň ich bude možné použiť pri platbe v obchodoch App Store a iTunes. Spoločnosť uviedla, že odtlačky nebude na svojich serveroch archivovať. Uložené budú len v samotnom prístroji.

Nekonvenčná kamera a prémiová cena
Kamera na zadnej strane bude disponovať väčším senzorom, na ktorý sa dostane viac svetla. Kvalite fotografii má pomôcť aj dvojica LED diód, ktoré budú objekty nasvetľovať podľa aktuálnych svetelných podmienok tak, aby v konečnom dôsledku vynikli reálne farby. Nahrávať bude možné takisto videá pri 120 snímkach za sekundu. Ostatné hardvérové parametre, vrátane displeja, hmotnosti a dostupných variantov zostali zachované. iPhone 5S sa bude predávať v 16, 32 a 64 GB prevedení v cenách 699, 799 a 899 eur. Prednosť dostalo 10 krajín, v ktorých bude prístroj dostupný už od 20. septembra. V stovke ďalších krajín by mal byť dostupný postupne, najneskôr do prvej polovice decembra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iphone 5s #tim cook #jonathan ive