iPad mini dostane Retina displej. Na trhu ale bude meškať

Apple v priebehu mesiaca zrejme predstaví vylepšený iPad mini s Retina displejom. Kvôli neznámym problémom vo výrobe však bude dostupný len vo veľmi limitovanom množstve, prípadne s oneskorením.

02.10.2013 20:10
Apple iPad mini, tablet Foto:
V súčasnosti najmenší tablet od Applu, iPad mini, dostane Retina displej.
debata

Zatiaľ síce nič nie je oficiálne, no vývoj na trhu napovedá, kam budú smerovať ďalšie kroky Applu. Firma pravdepodobne už v polovici októbra, mesiac po uvedení iPhonu 5S, predstaví ďalšiu aktualizovanú novinku – iPad mini s Retina displejom. Okrem neho zrejme uvedie aj piatu generáciu „dospelého“ iPadu, o ktorom sa vie zatiaľ len málo.

Problémový Retina displej oddialil výrobu
Apple dozaista nebude chcieť premeškať veľkú nákupnú vlnu pred vianočnými sviatkami, preto sa s uvedením tabletov poponáhľa. Podľa neoficálnych, no údajne dôverných, zdrojov má ale jeden z dodávateľov súčiastok problém s ich výrobou, čo sa má odraziť na limitovanom počte dostupných kusov, prípadne oneskorení dodania tabletov na trh. Problém by sa mal týkať len vynovených iPadov mini s Retina displejom, ktorých výroba sa začala rozbiehať až v týchto dňoch. Keďže Apple si zásoby zväčša pripravuje niekoľko dlhých týždňov až mesiacov dopredu, je možné, že iPad mini 2 bude na trhoch meškať.

V kuloároch sa takisto šepká o problémoch s výdržou na batériu, na ktorú má zásadný vplyv práve nový 7,9-palcový Retina displej. Pri prechode z druhej generácie iPadu na „nový“ iPad s Retina displejom, musel Apple siahnuť po batérii s výrazne väčšou kapacitou, ktorá mu zabezpečila rovnaý prevádzkový čas. V prípade iPadu mini bude musieť výrobca zápasiť s kompaktnými rozmermi a hľadať ďalšie kompromisy u hardvéru. Firma preto podľa zákulisných informácií tlačí svojich dodávateľov k výrobe maximálne energeticky efektívnych panelov.

Cenová politika Applu sa ani s novým iPadom nezmení
Cena iPadu mini 2 sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezmení. Ak áno, len smerom nahor. Pre spoločnosť je totiž dôležité zachovať si rovnakú maržu ako u súčasného modelu. S cenou nižšou, ako 329 dolárov (respektíve 329 eur), by to možné nebolo. Výrobné náklady s použitím nového displeja s vysokým rozlíšením vrastú o niekoľko desiatok dolárov, rezervy bude preto musieť hľadať inde.

Zmeniť sa má aj klasický iPad s 9,7-palcovým displejom. Jeho veľkosť by mala zostať rovnaká, no zmenám sa podrobí šasi, ktorá bude vychádzať z modelu mini. Tablet tak už nebude mať ostré hrany a zapustené okraje, ale oblejšie tvary. Hardvér bude zrejme vychádzať z iPhonu 5S, konkrétne zo 64-bitového čipu A7, polepšiť si má aj kamera a maximálna kapacita úložného priestoru, ktorá by sa mohla zdvojnásobiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #tablet #iPad mini