Alcatel sa pustil do boja s lacnejším high-endom

Alcatel spustil predaj svojej vlajkovej lode, smartfónu One Touch Idol X. Atakovať bude cenou, parametrami aj podporou dvoch SIM kariet.

09.10.2013 06:00
alcatel one touch idol x Foto:
Alcatel One Touch Idol X bude dostupný v piatich farbách.
debata (1)

Dávno zabudnutý výrobca mobilných telefónov Alcatel sa pred rokom vynoril z tmy a začal sa aktívne angažovať v segmente inteligentných telefónov s Androidom. Medzičasom predstavil niekoľko lacných smartfónov, ktoré mali dláždiť cestu high-endu One Touch Idol X. Ten spoločnosť predstavila ešte koncom leta, no na pulty slovenských a českých predajcov sa oficiálne dostáva až v týchto dňoch. O pozornosť bude bojovať zaujímavo nastavenou cenou, tesne pod hranicou štyroch stoviek.

Papierovo útočí na najťažších súperov
Najlepšie vybavený smartfón čínsko-francúzskeho výrobcu kopíruje súčasný trend hybridný telefónov krížených s tabletmi. Dominantou prístroja je preto logicky jeho displej, v konkrétnom prípade veľký 5-palcový IPS LCD s Full HD rozlíšením, tvrdeným sklom a oleofóbnou vrstvou. Do tela je zasadený tak, aby splýval s okrajmi a vytváral dojem väčšej plochy. Výrobca hovorí aj o veľmi širokých pozorovacích uhloch (178 stupňov) a dobrej viditeľnosti na priamom slnku. Smartfón má hrúbku len 6,9 milimetra, čo ho radí medzi vôbec najtenšie na trhu. Postavený je na Androide, konkrétne na verzii 4.2, Jelly Bean.

Alcatel One Touch Idol X bude dostupný v... Foto: Alcatel
alcatel one touch idol x Alcatel One Touch Idol X bude dostupný v odporúčanej cene 399 eur.

Pridaná hodnota dvoch SIM kariet
Súčasťou hardvérovej výbavy je štvorjadrový procesor s frekvenciou 1,5 GHz, operačná pamäť s kapacitou 2 GB, úložná pamäť s kapacitou 16 GB. Zaujímavosťou je, že smartfón ako jeden z mála vo svojej triede s ohľadom na výbavu podporuje použitie dvoch SIM kariet. Najväčší výrobcovia od podobného riešenia upustili, minimálne u svojich vlajkových modelov. Idol X má vstavaný 13,1-megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom a sekundárny fotoaparát s dvoma megapixelmi, na prednej strane. Použitá batéria má kapacitu 2000 mAh, čo je aj napriek dlhej deklarovanej výdrži menej než ponúka konkurencia. Batéria v HTC One má kapacitu 2300 mAh, v Samsung Galaxy S4 2600 mAh a v Sony Xperia Z1 až 3000 mAh.

Alcatel One Touch Idol X – technické špecifikácie:

Displej 5" Full HD, sklo Dragontrail, oleofóbna úprava
Procesor Štvorjadrový Snapdragon 1,5 GHz
Operačný systém Android Jelly Bean 4.2
SIM karta 2× Micro SIM
Kamera 13,1 Mpix AF s LED, 2 Mpix Full HD
Senzory G-senzor, E-kompas
Pamäť operačná 2GB, úložná 16GB
Výdrž 2000 mAh Li-ion, 20h hovor (2G), 12h (3G)
Hmotnosť 120 gramov
Rozmery 140,4 × 67,5 × 6­,9 mm
1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #Alcatel One Touch Idol X