Nový iPad mini bude dostupný v limitovanom počte a s vyššou cenou

Apple urobí všetko preto, aby uspokojil dopyt po menšom súrodencovi tabletu iPad Air. Tablet iPad mini s Retina displejom je oficiálne dostupný. "Urobíme všetko preto, aby sme uspokojili dopyt," tvrdí Apple.

13.11.2013 20:26
iPad mini Retina, tablet, Apple Foto:
iPad mini s Retina displejom bude o 60 eur drahší než jeho predchodca
debata

Vylepšený iPad mini s Retina displejom spoločnosť Apple uviedla na trh neskôr a bez, pre ňu tak typického, mediálneho ohlasu. Spoločnosť však vydala oficiálne stanovisko, podľa ktorého sa bude snažiť urobiť všetko pre to, aby žiaden zo záujemcov o iPad mini neodišiel z obchodu naprázdno.

Prízvukovať snahu Applu v čo najkratšej dobe uspokojiť dopyt po novom iPade mini je potrebné najmä v súvislosti s informáciami, ktoré na verejnosť prenikli pred niekoľkými týždňami. Podľa nich sa výroba iPadu mini oneskorila a Apple musel výrazne obmedziť počet dodávok v dôsledku problémov s optimalizovaním výdrže na batériu, na ktorú má vplyv nový typ použitého displeja. Výroba takýchto displejov s rovnakým rozlíšením ako u väčšieho iPadu Air je náročnejšia a výrobná kapacita dvojice dodávateľov Applu na ňu jednoducho nestačí.

Vyššie výrobné náklady Apple zohľadní vo výslednej cene
Apple pri cenotvorbe iPadu mini s Retinou zohľadnil vyššie výrobné náklady. Retina displej je jeho najdrahšou súčiastkou, ktorej cena je vyššia než u pôvodného modelu s rozlíšením 1024 × 768 bodov (s hustotou bodov 163 ppi). Tento fakt sa v konečnom dôsledku premietol do ceny, ktorá je o 60 eur vyššia než v čase uvedenia iPadu mini v novembri minulého roka. Verzia s Wi-Fi tak začína na cene 389 eur (16 GB) a pokračuje na 479 (32 GB), 569 (64 GB) a 659 eur (128 GB). Tablet s podporou 3G a 4G sietí začína na cene 509 (16 GB) eur a pokračuje s cenami 599 (32 GB), 689 (64 GB) a 779 eur (128 GB). Slovenskí predajcovia začnú iPad mini druhej generácie predávať najskôr koncom novembra. V Spojených štátoch bude tablet počas novembra dostupný pravdepodobne len v online obchode.

iPad mini s Retina displejom bude v úvode... Foto: Apple
iPad mini Retina, tablet, Apple iPad mini s Retina displejom bude v úvode dostupný len v obmedzenom množstve.

Vyšší výkon a kvalitnejší displej ovplyvnili hmotnosť tabletu
Zatiaľ čo pôvodný iPad mini parametrami kopíroval 9,7-palcový iPad druhej generácie, aktualizovaná novinka bude vychádzať z hardvéru iPadu Air. Používať bude rovnaký čip A7, ktorý je štvornásobne výkonnejší než čip A5 v prvej generácii iPadu mini. Apple musel kvôli na spotrebu náročnejšiemu Retina displeju použiť väčšiu batériu, ktorá sa odrazila na väčších rozmeroch a vyššej hmotnosti (hmotnosť tabletu vzrástla o 23 gramov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #tablet #iPad mini