Konzola Xbox One má byť číslom jedna na ďalších desať rokov

Microsoft nezostal nič dlžný Sony, ktoré pred pár dňami uviedlo svoju nový PlayStation PS 4. Microsoft má svoju vlastnú jednotku, Xbox One, ktorá má prilákať nových zákazníkov a pomôcť udržať si tých starých.

22.11.2013 21:02
Microsoft Xbox One, herná konzola Foto:
Microsoft spustil predaj hernej konzoly Xbox One.
debata (1)

Xbox One už nie je len hernou konzolou. Microsoft ho prezentuje ako multimediálne zariadenie pre celú domácnosť. Predaj konzoly bol spustený v piatok 22. novembra, no zatiaľ len vo vybraných krajinách. Na Slovensko či do Českej republiky Xbox dorazí najskôr na budúci rok. Predvianočný predaj Microsoft nestihne.

Prémiová cena je priamo úmerná výbave
Oficiálna cena 499 dolárov je vyššia než u novej PlayStation PS4 od Sony. Microsoft sa nebojí vypýtať si za svoj Xbox One o sto dolárov viac. Pevne verí, že lojálni zákazníci, ktorých počíta na desiatky miliónov, budú ochotní platiť prémiovú cenu. Cena je však vzhľadom k príslušenstvu úmerná. Súčasťou konzoly je totiž aj pohybový senzor Kinect, ktorý si zákazníci už nebudú musieť kupovať samostatne. Kinect má slúžiť nie len na ovládanie konzoly pohybmi tela ale aj na ovládanie hlasom. Hlas je možné použiť napríklad pri vyhľadávaní informácií na internete alebo pri ovládaní televízie.

Microsoft chce opäť zjednotiť viacero zariadení do jedného
Príznačné pomenovanie One má pravdepodobne naznačovať snahu Microsoftu zjednotiť viacero zariadení do jedného. Xbox tak už nemá byť len obyčajnou hernou konzolou, čo je zároveň aj výčitka prvých recenzentov, ktorí si mohli konzolu vyskúšať. Odklon od pôvodnej myšlienky je odvážny a ambiciózny zároveň. S konzolou budú môcť komunikovať set-top-boxy, prehrávače a množstvo ďalších zariadení v domácnosti. Podľa magazínu The Verge Microsoft zmenil na konzole viacero vecí, no nezmenil to, čo robí jej ovládanie výnimočným. Na druhej strane Xbox nedokáže komunikovať so všetkými zariadeniami správne a elektronika sa pod jeho taktovkou chová často neštandardne. Nový ovládací prvok – ovládanie hlasom, takisto nie je dokonalý a nefunguje na sto percent.

Konzola Xbox One má byť novou vstupenkou k... Foto: Microsoft
Microsoft Xbox One, herná konzola Konzola Xbox One má byť novou vstupenkou k multimédiám v domácnosti.

Lepšia východisková pozícia, no aj jedno veľké ALE
Microsoft má lepšiu východiskovú pozíciu než Sony. Xbox One v úvode ponúka viac exkluzívnych herných titulov. Podľa The Verge je Xbox One konzolou, ktorá tu bude ďalších niekoľko rokov, podobne ako pôvodný Xbox predstavený v roku 2001. „Ak Microsoft dokáže splniť všetky svoje sľuby načas, môže byť konzola hodná svojho mena, no je za tým jedno veľké ALE,“ uzatvára magazín svoju rozsiahlu recenziu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #herná konzola #Xbox One #PS4