Najlacnejší tablet na svete už dorazil aj do Európy

Tablet určený pre indických školákov je už možné kúpiť aj v Európe za cenu 35 eur. Európania však môžu byť z tabletu sklamaní, nakoľko majú latku nastavenú omnoho vyššie než obyvatelia rozvojových krajín.

18.12.2013 21:00
Aakash, tablet, indický tablet Foto:
Indický tablet Aaakash 2 má v Európe komerčnú verziu Ubislate 7Ci.
debata

Tablet Aakash 2 s Androidom, ktorý vďaka svojej cene dostal prívlastok „najlacnejší na svete“ je už dostupný aj mimo krajiny, pre ktorú bol primárne určený. Indickí školáci, ktorí sa mali pomocou tabletu vzdelávať a využívať vymoženosti internetu, tak nie sú jediní, ktorí si môžu tablet zakúpiť. V Európe ho do ponuky zaradila napríklad anglická spoločnosť Datawind, ktorá tablet pod značkou UbiSlate 7Ci predáva za cenu 30 libier (približne 35 eur). Informoval o tom server BBC.

Tablet vznikol aj vďaka podpore firiem a indickej vlády
Na otázku, ako je možné predávať tablet prakticky za cenu výrobných nákladov, je podľa jeho výrobcu len jediná odpoveď – reklama a aplikácie dodávané tretími stranami. Tablet sa dostane do rúk miliónov ľudí z celého sveta a existuje veľké množstvo medzinárodných spoločností, ktoré za reklamu a vlastné predinštalované aplikácie rady zaplatia. Indická vláda sa zas čiastočne postarala o odbyt.

Tablet požiadavkam Európanov pravdepodobne nevyhovie
Podľa analytikov sa tablet môže najmä v Európe stretnúť s nepochopením spotrebiteľov, ktorí sú navyknutí na iný štandard. Európski zákazníci tak môžu byť z tabletu v konečnom dôsledku sklamaní. Dôvodom sú jeho veľmi skromné parametre, pozostávajúce zo 7-palcového displeja (uhlopriečka 18 centimetrov, rozlíšenie 800 × 480 bodov), Wi-Fi konektivity, 512 MB operačnej pamäte a 4 GB úložného priestoru. Hlavným nedostatkom je tabletu je ale jeho len trojhodinová výdrž na jedno nabitie.

Prvá verzia školského tabletu Aakash bola predstavená už v roku 2011, no nestretla sa s veľmi pozitívnymi ohlasmi odbornej a laickej verejnosti. Reputáciu si však tablet napravil s príchodom druhej verzie, ktorá sa aj vďaka štátnej podpore stala vôbec najpredávanejším tabletom v Indii. Aakash 2 tak v Indii počtom predaných tabletov predbehol aj spoločnosti ako Samsung či Apple.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #Aakash #UbiSlate #Datawind