Kompakt od Samsungu dostal opäť Android a štvorjadro

Samsung predstavil druhú generáciu chytrého kompaktu s Androidom. Galaxy Camera 2 dostal do vienka štvorjadrový procesor, NFC a objektív s 21-násobným optickým priblížením.

11.01.2014 11:23
Samsung Galaxy Camera 2, fotoaparát, kompakt Foto:
Inteligentný kompakt Galaxy Camera 2 od Samsungu dostal okrem Androidu aj výkonné štvorjadro a pre lepšiu konektivitu aj NFC.
debata (2)

O novom kompakte z dielní Samsungu vybavenom Androidom sa hovorilo už niekoľko dní pred začiatkom tohtoročného veľtrhu CES v Las Vegas. Galaxy Camera 2 je fotoaparát, ktorý sa od konkurencie líši nie len softvérom ale aj hardvérom. Zatiaľ čo, ostatní výrobcovia výkon procesora vo fotoaparátoch vyjadrujú napríklad rýchlosťou sekvenčného snímania, Samsung používa jednotku gigahertz a počet jadier procesora. Na štvorjadrový procesor s taktom 1,6 GHz a dvojgigabajtovú operačnú pamäť sa totiž kladú vyššie nároky, a to aj v súvislosti s množstvom aplikácií bežiacich na pozadí.

16 Megapixelov a 21-násobné optické priblíženie
Na zadnej strane kompaktu sa nachádza veľký 4,8 palcový (12 centimetrový) dotykový displej, určený práve na ovládanie aplikácií v upravenom prostredí Androidu Jelly Bean. Srdcom aj dušou zariadenia je jeho 16-Megapixelový CMOS snímač s technológiou zadného podsvietenia (BSI). Na strane optiky sa nachádza širokouhlý objektív s 21-násobným optickým priblížením a svetelnosťou od F2.8 do F5.9.

Namiesto veľkej pamäte 50 giga v cloude
Samsung uvádza, že vstavanú pamäť je možné rozšíriť buď microSD kartami alebo prepojením s cloudovou službou Dropbox, v ktorej získa majiteľ kompaktu dvojročné predplatné na 50 gigabajtov úložného priestoru. Napriek tomu, že interná pamäť má kapacitu 8 gigabajtov, v praxi je použiteľných len 2,8 gigabajtu, zvyšok je potrebné doplniť jedným zo spomínaných riešení. Problémom môže byť len dostupnosť rýchlej Wi-Fi siete, bez ktorej ukladanie fotiek a Full HD videí do cloudu nemá zmysel.

Okrem Wi-Fi konektivity fotoaparátu nechýba ani podpora technológie NFC a novej funkcie, ktorú výrobca označuje ako Tag&Go. Funkcia Tag&Go si dáva za cieľ jednoduchšie prepojenie kompaktu s ďalšími inteligentnými telefónmi s technológiou NFC. Ďalšia priľahlá funkcia, Photo Beam, zas zabezpečí, že snímka, ktorú si používateľ práve pozerá vo svojom fotoaparáte, bude automaticky odoslaná do spárovaných zariadení. Kompakt je tiež možné ovládať na diaľku z ľubovolného smartfónu s Androidom s využitím funkcie Remote Viewfinder. Výrobca hovorí o jej využití pri fotení autoportrétov či rodinných fotografií, na ktorých by nemal chýbať ani sám fotograf.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #CES 2014 #Galaxy Camera 2