Trh v roku 2014 zaplavia inteligentné okuliare, hodinky či náramky

Rok 2014 sa bude niesť v duchu nositeľných technológií. Veľtrh CES odhalil niektoré z nich. Trh zaplavia inteligentné okuliare, hodinky či športové náramky.

12.01.2014 20:05
Sony SmartWear Foto:
Veľtrh CES ovládlo v roku 2014 inteligentné príslušenstvo a takzvané nositeľné technológie.
debata

Viaceré prieskumy naznačujú, že spotrebitelia sú pripravení a najmä ochotní zakúpiť si nositeľné technológie. Či už ide o rôzne fitnes senzory, inteligentné hodinky a okuliare, ľudia sú novému segmentu otvorenejší viac než kedykoľvek predtým. Podľa medzinárodného prieskumu agentúry Accenture si v roku 2014 plánuje inteligentnú technologickú hračku zaobstarať v priemere až polovica opýtaných.

Nositeľné doplnky zaplavia trh už počas tohto roka
Výrobcovia spotrebnej elektroniky by podľa analytikov mali zvážiť investície do inovácií a dizajnu nositeľných produktov a vytvoriť ekosystém, ktorý prepojí takéto zariadenia prepojí so širokou škálou digitálnych sietí. Tohtoročný veľtrh CES ukázal, že sa to už deje a väčšina veľkých výrobcov s nositeľnými doplnkami vo svojom portfóliu počíta.

Náhlavná súprava sprostredkuje virtuálnu realitu
Spoločnosť Sony napríklad predstavila hneď niekoľko zaujímavých zariadení. V prvom rade sú to senzory pohybu Head Tracker a Tennis Senzor. Prvý spomínaný produkt sa pripája na náhlavnú súpravu a následne sleduje pohyb hlavy jej užívateľa. Sony tvrdí, že vďaka údajom o pohybe dokáže prispôsobiť zobrazovaný obsah a vytvoriť dojem virtuálnej reality. Predstaviť si to možno na príklade živých náhľadov v službe Street View, kde postačí, ak užívateľ pohne hlavou a namiesto strohého pohľadu pred seba môže vidieť aj budovy, chodcov a autá v okolí. Druhé zariadenie zvané Tennis Tracker sa pripája na tenisovú raketu a prostredníctvom smartfónu analyzuje tenisové údery.

Náramky, náramky a ešte raz náramky
Sony na veľtrhu tiež oznámilo uvedenie viacerých produktov radu SmartWear, napríklad inteligentné náramok, ktorý sleduje a analyzuje aktivitu nositeľa. Tieto informácie sú následne dostupné cez aplikáciu v smartfóne. Inteligentné náramky pre aktívnych alebo aspoň čiastočne aktívnych športovcov sú zjavne atraktívnym segmentom, o ktorý majú záujem aj ďalšie spoločnosti.

Sony plánuje na trh uviesť náramok Smart Band,... Foto: Sony
Sony Smart Band, inteligentný náramok Sony plánuje na trh uviesť náramok Smart Band, ktorý sleduje a analyzuje aktivitu jeho nositeľa a prenáša ju na displej smartfónu.

LG s ročnou pravidelnosťou predstavilo ďalší vlastný náramok Lifeband Touch, ktorý nadväzuje na minuloročný model Smart Activity Tracker. Novinka má nie len nový, moderný dizajn, ale aj niekoľko nových funkcií a vlastností. Predovšetkým je to dotykový OLED displej, 3D akcelerometrom a GPS.

Inteligentný náramok na veľtrhu CES 2014... Foto: LG
LG Lifeband touch, inteligentný náramok Inteligentný náramok na veľtrhu CES 2014 predtavila aj spoločnosť LG. Náramok má dotykový OLED displej a množstvo senzorov.

Kľúčovou vlastnosťou náramku je monitorovanie množstva spálených kalórií, či srdcového pulzu a zobrazovanie informácií prevzatých z displeja smartfónu. Takýmito informáciami môže byť zoznam zmeškaných hovorov, prijatých správ či statusov na sociálnych sieťach. Medzi funkciami sa nachádza napríklad aj krokomer či diaľkový ovládač multimédií na smartfóne.

Netradičné slúchadlá LG Heart Rate Earphones... Foto: LG
LG Heart Rate Earphones Netradičné slúchadlá LG Heart Rate Earphones okrem reprodukovania hudby merajú aj pulz vo vnútornej časti ucha.

Druhou novinkou, ktorú LG predstavilo, je špeciálne slúchadlá, ktoré sú vybavené senzormi na meranie pulzu vo vnútornej časti ucha.

Najväčšie hodinky alebo najmenší tablet na svete
Zariadenie, ktoré nemožno označiť ani ako hodinky ani ako tablet predstavila na veľtrhu spoločnosť Neptune. O Pine možno hovoriť ako o najväčších digitálnych hodinkách alebo najmenšom tablete na trhu. Hodinky s Androidom majú 2,4-palcový (6-centimetrový) displej a používať ich možno rovnako ako tablet. Okrem toho je do nich možné vložiť SIM kartu a z časti tak nimi nahradiť aj smartfón. Problémom je však relatívne malá výdrž a obmedzená použiteľnosť.

Hoci sa Neptune Pine nosí na ruke ako hodinky,... Foto: Neptune
Neptune Pine, inteligentné hodinky, smartfón Hoci sa Neptune Pine nosí na ruke ako hodinky, možno o ňom hovoriť aj ako o najmenšom tablete na svete.

Výrobca síce o Pine hovorí ako o nepretržitom asistentovi, ktorý je k dispozícii nonstop 24/7, v skutočnosti je ho možné aktívne používať len niekoľko hodín. Konkrétne, 8 hodín pri surfovaní v 2G a 6 hodín pri surfovaní v 3G sieti, 10 hodín pri prehrávaní hudby a 5 hodín pri prehrávaní videa. Na druhej strane, hodinkám nechýba prakticky nič, čo má bežný dospelý smartfón, počnúc prednou a zadnou kamerou (0,3 a 5 megapixelov), akcelerometrom, LED diódou alebo podporou NFC. Displej hodiniek má rozlíšenie 320 × 240 bodov, procesor dve jadrá s frekvenciou 1,2 GHz, pamäť 512 megabajtov (operačná), respektíve 8, 16 alebo 32 gigabajtov (úložná). Predpokladaná cena je 335 dolárov so začiatkom predaja v marci 2014.

Netradičný diaľkový ovládač, ktorý sleduje elektrické svalové impulzy
Kanadský start-up (pozn. začínajúca firma) Thalmic Labs zas na veľtrhu predstavil náramok MYO, ktorý obsahuje biosenzor, ktorý sníma elektrické impulzy na svaloch ruky. Impulzy následne rozpoznáva a priraďuje im rôzne skratky pri ovládaní počítača.

Náramok MYO umožňuje ovládať počítač či... Foto: Thalmic Labs
thalmic labs, myo Náramok MYO umožňuje ovládať počítač či smartfón sledovaním elektrických impulzov na svaloch ruky.

Pohnutím zápästia, otočením prstov či zovretím päste je následne možné ovládať multimédiá, hry a rôzne iné aplikácie. Náramok rozpoznané signály preposiela cez Bluetooth do počítača, tabletu alebo smartfónu, ktorý na ne náležite zareaguje. V náramku sa okrem iného nachádza aj gyroskop a magnetometer, ktoré rozširujú možnosti jeho využitia. Náramok zatiaľ nie je na trhu, je však možné objednať si ho za cenu 149 dolárov s predpokladaným doručením v prvej polovici roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #LG #CES 2014 #inteligentný náramok #Pine #MYO