Facebook Paper ukáže smer, akým sa budú uberať sociálne siete

Už tretieho februára Facebook spustí novú internetovú čítačku, ktorá má nahradiť bežné noviny. V užívateľsky atraktívnom prostredí umožní listovať v najzaujímavejších článkoch vo vybranej rubrike. Facebook kladie dôraz na intuitívne ovládanie a množstvo grafických prvkov, ktoré majú urobiť aplikáciu Paper príťažlivou. Pravdou ale je, že len na zariadeniach so systémom iOS a len na území Spojených štátov.

02.02.2014 16:40
facebook paper Foto:
Facebook ponúkne mobilnú čítačku Paper. Zatiaľ len na skúšku a v Spojených štátoch.
debata

Vývojárska komunita Facebook Creative Labs pracuje už niekoľko mesiacov na nových projektoch, ktoré majú byť novou posilou sociálnej siete. Jedným z nich je aj spomínaná čítačka Paper, ktorú sociálna sieť uvedie v pondelok 3. februára. Koncept čítačky je jednoduchý a značne inšpirovaný konkurenčnými riešeniami ako napríklad Flipboard. Kľúčovým prvkom aplikácie Paper však má byť väčšia interaktivita a priame napojenie na sociálnu sieť. Jednotlivé články bude možné hodnotiť, komentovať či zdieľať. Rovnako ako články na webe či príspevky na sociálnych sieťach.

Namiesto hŕby textu len graficky prepracované články, fotky a videá
Čítačka Paper môže budiť dojem klasickej čítačky RSS kanálov, no nie je tomu tak úplne. Zoznam článkov bude zväčša moderovaný editormi, ktorí sa postarajú o to, aby sa k užívateľovi dostal relevantný a aktuálny obsah. Užívateľ si vyberie rubriky, ktoré ho zaujímajú, a čítačka mu do nich sama doručí multimediálny obsah vo forme textových správ, videí či fotogalérií. Príspevky bude navyše môcť sám aj tvoriť vo forme graficky príťažlivých príbehov.

Dôležitou vlastnosťou Paper bude aj jej priama integrácia do prostredia Facebooku, keď okrem spravodajstva z vybraných webov bude v interaktívnej forme zobrazovať aj príspevky na časovej osi. Zatiaľ nie je jasné, či bude možné k zoznamu prednastavených zdrojov pridávať aj vlastné, podobne ako u bežných RSS čítačiek. Je však možné domnievať sa, že nie, nakoľko forma obsahu z iných webov nemusí byť kompatibilná so systémom zobrazenia v aplikácii Paper.

Na začiatku len v Spojených štátoch a na iPhone
Paper je zatiaľ len experimentom, ktorý si budú môcť na vlastnej koži vyskúšať užívatelia iPhonov v Spojených štátoch. Facebook zatiaľ neinformoval, či pôsobnosť čítačky rozšíri aj na ďalšie trhy a zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Paper #Flipboard