Prvý smartfón od Nokie s Androidom je na spadnutie

Nokiu by si už ľudia nemuseli spájať len so Symbianom, Series 40 alebo s Windows Phone. Už v najbližších týždňoch plánuje uviesť na trh svoj prvý lacný smartfón s Androidom.

11.02.2014 18:00
Nokia Asha 501, smartfón Foto:
Smartfón Nokia Asha 501 so systémom Series 40.
debata

Informácie o tom, že Nokia plánuje vstúpiť aj do sveta androidných smartfónov sú, zdá sa, pravdivé. Podľa denníka The Wall Street Journal spoločnosť svoju prvotinu s Androidom predstaví už na februárovom veľtrhu MWC v Barcelone. Smartfón nižšej triedy na dve SIM karty bude určený pre menej náročných užívateľov a užívateľov v rozvojových krajinách, čomu má zodpovedať aj jeho hardvérová výbava.

Android môže byť pre Nokiu vykúpením
Nokia sa doteraz koncentrovala výhradne na vývoj smartfónov so systémom Windows Phone. V najlacnejších telefónoch dlhú dobu používala Symbian, respektíve systém Series 40, ktorý je v porovnaní s Windows Phone menej náročný na výkon. Údržba systému Series 40 je pre Nokiu čím ďalej náročnejšia a nákladnejšia, otvorený Android preto predstavuje paradoxne najrozumnejšie východisko. Samozrejme za predpokladu, že si ho Nokia upraví do podoby, ktorá bude vychádzať z konceptu rozhrania systému Windows Phone.

Namiesto Google Play len vlastné aplikácie
Denník The Wall Street Journal, ktorý sa opiera o informácie z prostredia firmy, vo svojej správe uvádza, že upravená verzia Androidu bude využívať vlastnú databázu aplikácií. Prístup k aplikáciam v obchode Google Play preto nebude možný. Nokia zároveň využije možnosť predinštalovať do zariadenia niekoľko vlastných aplikácií vrátane Skype, máp Here či hudobnej služby MixRadio.

Segment najlacnejších smartfónov je pre Nokiu mimoriadne dôležitý, nakoľko pozíciu výrobcu výlučne prémiových smartfónov si spoločnosť nedokáže z dlhodobého hľadiska udržať. Nedarí sa jej to ani dnes, v čase, kedy najväčšiu časť príjmov tvoria jednoduchšie zariadenia pre menej náročných užívateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #android #Windows Phone