Nokia má smartfón s Androidom. A nie jeden, ale hneď tri

Nokia skúsi šťastie s trojicou lacných smartfónov s Androidom. Nízka cena vykúpi podpriemernú hardvérovú výbavu. Windows Phone tak aj naďalej zostane doménou drahších a výkonnejších Lumií.

24.02.2014 18:00
Nokia X Family, smartfón, Microsoft Foto:
Smartfóny Nokia X budú dostupné vo viacerých farebných prevedniach.
debata

Očakávania príchodu lacného smartfónu od Nokie s Androidom sa do bodky naplnili. Spoločnosť na španielskom veľtrhu MWC (Mobile World Congress) predstavila hneď tri lacné smartfóny s okresaným Androidom, ktorý je svojim spôsobom nezávislý od Googlu. Microsoft do systému, ktorý vzhľadom aj funkčnosťou vychádza z Windows Phone, dodal vlastné aplikácie na čele s navigáciou HERE, balíkom Outlook, úložiskom OneDrive a Skype. Užívateľom namiesto obchodu Google Play sprístupní výlučne vlastný obchod s aplikáciami.

Na začiatok Android, pre náročnejších Windows Phone
Nokia sa snaží trojicu nových smartfónov s Androidom čiastočne oddeliť od Lumií, ktoré sú vybavené systémom Windows Phone. Môže ísť o strategický krok, ktorým sa snaží poukázať na fakt, že Windows Phone patrí do telefónov strednej a vyššej triedy, zatiaľ čo s Androidom si vystačia najlacnejšie smartfóny. Tri nové modely majú označenie Nokia X (X, X+ a XL) a sú novou generáciou prístrojov, ktoré majú vyjsť v ústrety najmenej náročným používateľom.

Špeciálne upravená verzia Androidu je pre Nokiu (a Microsoft) prínosom, nakoľko vývojári majú vďaka kozmetickým zmenám v programovacom rozhraní menej práce s úpravou ich aplikácií tak, aby plnohodnotne fungovali aj na novej verzii Androidu. Celý ekosystém je oddelený od obchodu Google Play, užívatelia sa preto musia spoliehať len za aplikácie, ktoré do vlastného obchodu zaradí Microsoft. Na druhej strane aplikácií, ktoré budú v upravenom systéme kompatibilné je stále väčšina a užívateľ by tak ujmu pocítiť nemusel. Problémom však môže byť dnes už podpriemerný hardvér, ktorý ide ruka v ruke s nízkou cenou.

Lacné smartfóny s Androidom môžu Nokii ukázať... Foto: Nokia
Nokia X Family, smartfón, Microsoft Lacné smartfóny s Androidom môžu Nokii ukázať nový smer.

Cestu podpriemerným parametrom dláždi nízka cena
Základný model Nokia X a rozšírený model Nokia X+ majú zhodne štvorpalcový kapacitný IPS displej s rozlíšením 800 × 480 bodov a trojmegapixelový fotoaparát. Najvyšší model Nokia XL má päťpalcový displej s rovnakým rozlíšením (800 × 480 bodov) a fotoaparát s piatimi megapixlami na zadnej a dvoma megapixelmi na prednej strane. Dvojjadrový procesor s taktom 1 GHz dopĺňa operačná pamäť s kapacitou 512 (Nokia X) respektíve 768 (Nokia X+, Nokia XL) megabajtov a úložná pamäť s rozšíriteľnou kapacitou 4 gigabajty. Nokia očakáva, že vďaka užšiemu prepojeniu cloudového úložiska OneDrive budú užívatelia aktívne využívať aj cloudové služby Microsoftu. Nokia tiež informuje, že telefóny budú môcť pracovať s dvoma SIM kartami súčasne.

Zacielené na rozvojové trhy
Nokia začne telefóny predávať začiatkom druhého kvartálu za cenu 89 (Nokia X), 99 (Nokia X+) a 109 eur (Nokia XL). Smartfóny budú určené najmä pre rozvojové trhy v Ázii, Pacifiku ale aj v Európe. Práve nízka cena by mohla byť v ich prípade receptom na úspech, ktorý je ale vykúpený odlukou od Androidu a typického Windows Phone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft #smartfón #android #Windows Phone #Nokia X