Boeing vyvinul telefón pre špiónov. V prípade núdze sa sám zničí

Boeing Black je špeciálny smartfón, ktorý v snahe zabrániť úniku informácií šifruje komunikáciu a všetky dáta v prípade potreby zničí. Akékoľvek informácie o hardvéri či softvéri sú predmetom tajomstva, ktoré pozná len výrobca a užívateľ.

02.03.2014 23:12
boeing black, smartfón, telefón Foto:
Smartfón Boeing Black je stále zahalený rúškom tajomstva. Výrobca si všetky informácie poctivo stráži.
debata

Boeing je známy skôr svojimi lietadlami než inováciami v sektore IT. V týchto dňoch však spoločnosť oznámila, že vyvinula smartfón, ktorý bude jedným z najviac zabezpečených smartfónov na trhu. Boeing Black, ako ho výrobca pomenoval, sa svojim vzhľadom nebude líšiť od bežných smartfónov. Na prednej strane má 4,3-palcový displej s rozlíšením 960 × 540 bodov, na zadnej strane bližšie nešpecifikovaný fotoaparát. Výnimočnosť prístroja spočíva v systéme šifrovania komunikácie a dát, no aj v prvkoch aktívneho zabezpečenia.

Boeing Black by mal slúžiť najmä vládam,... Foto: Boeing
boeing black, smartfón, telefón Boeing Black by mal slúžiť najmä vládam, medzinárodným organizáciám či špiónom.

Vývoj a výroba telefónu, ktorého dvojníka spoločnosť predstavila na veľtrhu MWC v Barcelone, trvala Boeingu až 36 mesiacov. Dôvodom sú práve aktívne a pasívne ochranné prvky, ktorého z neho robia jeden z najviac zabezpečenejších telefónov na trhu. Aj keď jeho bližšie špecifikácie, či už hardvérové alebo softvérové, spoločnosť tají, prezradila aspoň niekoľko jeho kľúčových vlastností.

Pri pokuse o rozobratie sa telefón sám zničí
Boeing Black používa dvojicu SIM kartiet, z ktorých jedna využíva komerčné mobilné siete a druhá zabezpečené vládne siete. V telefóne je predinštalovaná špeciálna verzia systému Android, ktorý bol upravený tak, aby do neho bolo možné inštalovať len vybrané, Boeingom autorizované, aplikácie s vysokou mierou zabezpečenia. Zaujímavosťou je aktívne zabezpečenie, ktoré v prípade pokusu o výmenu komponentov či rozobratie telefónu, všetky dáta nenávratne zničí. Prístroj sa následne stane nefunkčným a nie je ho možné opraviť, nakoľko naň neexistujú žiadne náhradné diely. Boeing Black bude predávaný ako celok s konštrukciou, ktorá výmenu komponentov jednoducho neumožňuje.

Misia: Prísne tajné
Telefón s hmotnosťou 170 gramov bude používať dvojjadrový procesor s frekvenciou 1,2 GHz a v rámci režimu komerčných sietí bude môcť operovať v rámci sietí 2G, 3G a 4G/LTE. Jeho súčasťou bude Bluetooth 2.1, slot na microSD karty a batéria s kapacitou 1590 mAh. Žiadne ďalšie informácie výrobca nezverejnil a kvôli bezpečnosti ich na verejnosti nikdy komentovať nebude. Organizácia či vláda, ktorá sa rozhodne telefóny zakúpiť a využívať bude tiež zmluvne viazaná mlčanlivosťou týkajúcou sa špecifikácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #android #Boeing Black