HP bude experimentovať s Androidom v notebookoch

Chýbajúce netbooky na trhu by mohli nahradiť nie len lacné Chromebooky ale aj notebooky s Androidom. Spoločnosť HP by mohla čoskoro predstaviť nový Slatebook 14 s nenáročným hardvérom, zaujímavou cenovkou a upraveným Androidom.

30.04.2014 07:00
android, google Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Spoločnosť HP má v pláne predstaviť lacný notebook postavený na mobilnej platforme Android. Priameho konkurenta mať nebude, no o priazeň by mohol súperiť so systémom Chrome OS, ktorý sa spolieha prevažne na cloud. Notebook s názvom Slatebook 14 zatiaľ oficiálnu premiéru nemal, na internete sa však objavilo niekoľko informácií o jeho hardvérovej výbave.

Android už nebude len platforma pre tablety a smartfóny
Slatebook s Androidom bude vybavený 14-palcovým Full HD dotykovým displejom, štvorjadrovým Tegra 4 procesorom, 16 gigabajtami úložnej a dvoma gigabajtami operačnej pamäte s podporou microSD kariet. Od spoločnosti Google by mal takisto získať certifikát GMS, ktorý umožní prístup k obchodu Google Play a ďalším online aplikáciám na čele s YouTube, Gmailom a Mapami Google. Podľa doplňujúcich informácií HP použije aj značku Beats Audio a užívateľovi dá na výber medzi štandardnou Wi-Fi a Wi-Fi+4G konektivitou. Kedy HP nový Slatebook 14 oficiálne predstaví zatiaľ nie je z uniknutých informácií zrejmé.

Chromebooky ukázali dieru na trhu
Výrobcovia naďalej hľadajú dieru na trhu, ktorá vznikla po tom, čo svet počítačov nadobro opustili lacné netbooky. S alternatívou v podobe jednoduchých notebookov s ARM procesormi a podporou cloudových služieb sa o priazeň uchádza napríklad Google s notebookmi s operačným systémom Chrome OS. Podľa slov šéfky HP, Meg Whitmanovej, sa im darí nad očakávania dobre. Potenciál údajne predstavujú nie len pre bežných užívateľov ale aj firmy, ktoré vedia vzdialený prístup k dátam náležite oceniť. Trh s takzvanými Chromebookmi sa vyvíja veľmi dynamicky. Len počas minulého roka, v období medzi januárom a novembrom, mali až 21-percentný podiel na trhu v Spojených štátoch. Pre výrobcov sú Chromebooky impulzom, že existuje priestor pre ďalší posun celého odvetvia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #HP #Chrome OS #Chromebook #Slatebook