Ruský smartfón s dvoma displejmi má namierené na Slovensko

Oneskorene, ale predsa. Hybridný smartfón YotaPhone, vybavený dvoma displejmi, zavíta na Slovensko. Spoločnosť Yota sa pripravuje na spustenie predaja smartfónu s Androidom tak na Slovensku ako aj v susednom Česku.

15.06.2014 20:45
YotaPhone, smartfón, telefón, mobil Foto:
Ruský výrobca Yota uviedol na trh smartfón YotaPhone s dvoma displejmi ešte počas minulého roka.
debata

Smartfón YoTaPhone je prvým zariadením, ktoré kombinuje výhody klasického displeja s displejom na báze tekutého atramentu. Takzvaný e-ink displej, ktorý je umiestnený na zadnej strane smartfónu bežne využívajú čítačky elektronických kníh. Jeho výhodou je minimálna spotreba energie a užívateľ tak vďaka tomu môže okrem surfovania na internete na prednom farebnom displeji, aj čítať knihy bez toho, aby výrazne obmedzi výdrž.

Na vývoji smartfónu pracoval ruský výrobca Yota už niekoľko rokov. Po prvýkrát ho verejnosti ukázal na veľtrhu CES v Las Vegas ešte v roku 2011. Cenovka 499 eur je však vzhľadom k parametrom privysoká. Cieľom ruskej spoločnosti však bolo od začiatku odlíšiť sa a priniesť na trh zariadenie, ktoré zatiaľ neponúka nik iný. YotaPhone je postavený na Androide vo verzii Jelly Bean (4.2.2), poháňaný dvojjadrovým procesorom s taktom 1,7 GHz, dvomi gigabajtami operačnej a 32 gigabajtami úložnej pamäte. Na zadnej strane sa okrem druhého čiernobieleho displeja nachádza aj kamera s rozlíšením 13 Megapixelov, vpredu jej sekunduje kamera s jedným megapixelom.

Dva displeje v jednom tele
Zatiaľ čo na prednej strane sa nachádza klasický 4,3-palcový (11 centimetrový) LCD displej s nie veľkým rozlíšením (1280×720 bodov), na zadnej strane sa okrem kamery nachádza rovnako veľký čiernobiely displej s technológiou, akú používajú čítačky elektronických kníh. Čítačky, ktoré používajú elektronický papier, nepotrebujú neustály prísun energie a ich výdrž sa ráta od počtu otočených stránok. Túto skutočnosť využíva aj YotaPhone, ktorý aj napriek dvom displejom nespotrebováva omnoho viac energie než iné smartfóny.

Čiernobiely displej na zadnej strane má šetriť... Foto: Yota
YotaPhone, smartfón, telefón, mobil Čiernobiely displej na zadnej strane má šetriť batériu v situáciách, kedy je to možné.

**Čiernobiely displej má vraj výrazne šetriť batériu
**
Podľa šéfa spoločnosti Vlada Martynova užívatelia zapnú displej na smartfóne v priemere viac ako 150-krát za deň. „Prečo? Pretože chcú vedieť, či im niekto neposlal správu, prípadne či nezmeškali hovor.“ Z tohto dôvodu telefón priebežne zobrazuje na čiernobielom displeji nové správy, kvôli ktorým by za normálnych okolností musel užívateľ zapnúť farebný displej. Takýmto trikom je údajne možné efektívne šetriť batériu. Čiernobiely displej ovládaný dotykovými tlačidlami je možné použíť nie len na čítanie kníh a sledovanie noviniek na sociálnych sieťach, ale aj ako navigáciu či internetový prehliadač.

YotaPhone osloví aj zákazníkov na Slovensku
Hybridný smartfón je v predaji už niekoľko mesiacov, oficiálna distribúcia pre Slovensko a Českú republiku však chýbala. Spoločnosť prostredníctvom pozvánky pre novinárov naznačila, že tomu tak už nebude dlho. YotaPhone by sa mohol začať na Slovensku oficiálne predávať už začiatkom leta, pravdepodobne s rovnakou cenou, ako v okolitých krajinách, teda 499 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #YotaPhone #Yota #čítačka kníh