iPhone narástol. Dostal väčší displej a vyšší výkon

Apple predstavil novú generáciu svojho smartfónu iPhone. V ponuke bude v dvoch verziách s väčším a menším displejom. Ich parametre však budú takmer rovnaké.

09.09.2014 21:26
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, smartfón, Apple Foto:
Nová generácia iPhonov bude výrazne väčšia než iPhone 5S.
debata

Špekulácie o dizajne nového iPhonu, ktoré zapĺňali titulné stránky väčšiny internetových magazínov sa ukázali ako pravdivé. Apple na svojej ohlásenej tlačovej konferencii ukázal hneď niekoľko noviniek. Okrem hodiniek Apple Watch, ktoré dostali najväčší priestor, firma predstavila aj dvojicu nových iPhonov 6, z ktorých väčší bude mať označenie iPhone 6 Plus.

Väčší iPhone dostal kvôli veľkému displeju zjednodušené ovládanie
iPhone 6 bude k dispozícii v dvoch verziách, ktoré sa budú líšiť veľkosťou displeja a jeho rozlíšením. Väčší z dvojice má displej s uhlopriečkou 14 centimetrov a s Full HD rozlíšením. Vzhľadom k veľkosti displeja sa Apple uchýlil k úprave používateľského rozhrania a zjednodušil ovládanie jednou rukou, pri rýchlom dvojitom stlačení domovského tlačidla. Ovládacie prvky pribudli aj na horných rohoch displeja, navyše telefón je možné ovládať aj v horizontálnej polohe s údajne pohodlnejším rozložením ovládacích prvkov. Menšiemu iPhonu prischol 11,9 centimetrový displej s netypickým rozlíšením 1344 × 750, ktoré vychádza najmä v ústrety vývojárom aplikácií. Smartfóny sú oproti svojmu predchodcovi takisto tenšie, s hrúbkou 6,9 (iPhone 6) a 7,1 milimetrov (iPhone 6 Plus).

Väčší z dvojice nových iPhonov bude možné... Foto: Apple
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, smartfón, Apple Väčší z dvojice nových iPhonov bude možné ovládať aj zjednodušene.

Apple sa pochávalil aj hrubým výkonom svojho 64-bitového A8 procesora, ktorý má byť o štvrtinu vyšší a v prípade grafického výkonu vyšší až o polovicu. Zlepšiť sa má aj výdrž na batériu, ktorá má byť v prípade väčšieho iPhonu v porovnaní so súčasným modelom 5S pri prehrávaní hudby až dvojnásobná. Plne nabité zariadenie dokáže prehrávať hudbu 50 (iPhone 6), respektíve 80 hodín (iPhone 6 Plus), prehliadať web cez Wi-Fi 11 a 12 hodín, cez LTE 10 a 12 hodín a v úspornom režime majú byť telefóny aktívne 10 a 16 dní.

Apple sa v rozlíšení snímača fotoaparátu za konkurenciou neženie
Fotoaparát nedostal vyššie rozlíšenie, jeho snímač bude mať aj naďalej 8 megapixelov, pri clone f/2.2.

Väčší iPhone 6 Plus sa pýši optickou... Foto: Apple
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, smartfón, Apple Väčší iPhone 6 Plus sa pýši optickou stabilizáciou.

iPhone 6 Plus bude vybavený optickou stabilizáciou. Video je možné natáčať s Full HD rozlíšením, zvoliť si je možné aj režim, pri ktorom je video zaznamenávané rýchlosťou 240 snímok za sekundu, čo môže slúžiť najmä pre potreby softvérového spracovania a spomalenia samotného záberu či rozloženia na jednotlivé snímky. Snímky budú ukladané na pamäť s kapacitou 16, 64 a 128 GB. Model s 32 GB pamäťou sa v ponuke už nenachádza.

Pribudlo aj NFC, ktoré bude využité najmä pri platbách
Smartfóny budú konečne podporovať aj komunikáciu cez NFC, pričom v prvom rade bude technológia využitá pri mobilných platbách za pomoci autorizácie platby pomocou čítačky odtlačkov prstov. Apple oznámil partnerstvo s viacerými predajcami v Spojených štátoch.

Predosnoť dostane 9 trhov, ostatné krajiny musia čakať do konca roka
iPhone 6 bude v predaji od 19. septembra, zatiaľ však len v deviatich krajinách. Príchod na ďalšie trhy, medzi ktorými bude aj Slovensko, Apple ohlásil do konca roka. Ceny bez dvojročnej viazanosti Apple nezverejnil.

Objednať si nový iPhone 6 budú môcť zákazníci v... Foto: Apple
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, smartfón, Apple Objednať si nový iPhone 6 budú môcť zákazníci v deviatich krajinách už od 12. septembra.

V Spojených štátoch bude základnú 16 GB verziu iPhone 6 predávať s dvojročnou viazanosťou za 199 dolárov, 64 GB verziu za 299 dolárov a 128 GB verziu za 399 dolárov. Za model iPhone 6 Plus záujemcovia zaplatia 299, 399 a 499 dolárov. V predaji bude aj niekoľko farebných krytov v koženom prevedení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone 6 #iPhone 6 Plus