Telefón, ktorý zložíte ako skladačku, bude v ponuke už o rok

Viete si predstaviť, že namiesto výmeny zastaralého telefónu si kúpite len novú súčiastku a jednoducho ju v telefóne vymeníte? Projekt s označením Ara, na ktorého vývoji pracuje Google má už čoskoro priniesť smartfón v podobe skladačky.

03.11.2014 18:10
smartfón, motorola, ara, phoneblocks Foto:
Ilustračné foto (koncept modulárneho telefónu).
debata

O projekte Ara sa toho už popísalo veľa. Takzvaný modulárny telefón je vynálezom, ktorý vznikol doslova na papieri. Pôvodný návrh, ktorého tvorcom je holandský dizajnér Dave Hakkens nadchol Google natoľko že začal s vývojom telefónu, ktorý bude možné poskladať ako stavebnicu z Lega. Prvý koncept, ktorého výsledkom bol aj funkčný prototyp, je už rok starý a Googlu sa stále nepodarilo dotiahnuť projekt do úspešného konca. Problémom je najmä kompatibilita jednotlivých súčiastok ako aj ekosystém, ktorého bude modulárny telefón súčasťou. Telefón bude mať takisto jednu veľkú nevýhodu – väčšie rozmery. Zatiaľ čo bežní výrobcovia dokážu vo svojich smartfónoch takmer dokonale usporiadať jednotlivé komponenty a šetriť tak miesto, komponenty v modulárnom telefóne budú z tohto pohľadu rozmiestnené maximálne neefektívne.

Telefón podobný stavebnici z Lega má prvé obrysy
Modulárny telefón môže zmeniť celé odvetvie spotrebnej elektroniky. Len si predstavte, že svoj telefón si kedykoľvek upravíte podľa toho, či sa práve chystáte na cesty a potrebujete väčšiu výdrž alebo plánujete výlet do prírody, v ktorej budete chcieť zachytiť momentky s lepším fotoaparátom. Táto predstava hodná sci-fi filmu nemusí mať ďaleko od reality. Google ale bude musieť počítať s neochotou výrobcov, ktorí sa zrejme nebudú chcieť zriecť výroby celých smartfónov v prospech jednotlivých komponentov. Na druhej strane môže takýmto spôsobom odbúrať bariéry vstupu na trh najmä pre nezávislých výrobcov komponentov. Google nechce s uvedením modulárneho telefónu príliš otáľať. Prvé zariadenia by sa podľa šéfa vývojového tímu, Paula Eremenka, mohli na trhu objaviť už do konca budúceho roka. Do vtedy Google predstaví druhú verziu funkčného prototypu.

Základná doska za 50 dolárov spojí rôzne komponenty do jedného
Google, ktorý vývoj projektu prevzal po spoločnosti Motorola, počíta s tým, že v rámci svojho online obchodu bude zákazníkom za cenu približne 50 dolárov ponúkať akúsi základnú dosku, na ktorú bude možné pripájať jednotlivé moduly. Základná doska nebude mať len jednu veľkosť, ale v ponuke by mala byť vo viacerých variantoch. Najmenší z nich by mal podporovať zapojenie desiatich modulov. Tie si bude možné na stránke takisto zakúpiť a navzájom kombinovať napríklad aj spôsobom, že namiesto veľkého 6-palcového displeja bude na prednej strane osadený len 4-palcový displej a zvyšnú časť bude tvoriť klávesnica. Na zadnej strane potom bude možné vymeniť doplnkovú pamäť za sekundárnu batériu, fotoaparát za čítačku odtlačkov prstov a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #Ara #modulárny telefón