Test: Bezdrôtové reproduktory na cesty aj do domácnosti

Cestovanie bez hudby si mnohí nevedia ani len predstaviť. Ak opomenieme kvalitnejšie slúchadlá, vstavané reproduktory v tablete, mobile či notebooku zväčšia uchu náročnejšieho používateľa nestačia. Vtedy nastupujú na scénu externé reproduktory, ktoré sú ideálnym spoločníkom na cestách, no aj v domácnosti.

30.11.2014 13:35
Ultimate Ears 2 Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Ultimate Ears Mini Boom)
debata

V čase, kedy zariadenia medzi sebou už bez problémov dokážu komunikovať aj bezdrôtovo, čoraz viac ľudí siahne po alternatíve v podobe prenosných Bluetooth reproduktorov. Na dlhodobé používanie, najmä ako náhrada bežných reproduktorov, síce nie sú stavané, no to, čo sa od nich očakáva, to bez problémov spĺňajú. Sú malé, ľahké, s primeraným výkonom a niekoľkohodinovou výdržou. Niektoré z nich sú dokonca odolné voči nešetrnému zaobchádzaniu či striekajúcej vode. Hodia sa preto nie len na chatu ale napríklad aj do kúpelne. Prinášame vám krátky užívateľský test troch prenosných reproduktorov v rôznych cenových kategóriách.

Urban Revolt Streetbeat
Za značkou Urban Revolt sa ukrýva spoločnosť Trust, ktorá je známa predovšetkým ako výrobca lacného počítačového príslušenstva. Cieľovou skupinou používateľov bezdrôtového reproduktora Streetbeat je mladšia generácia, ktorej záleží na dizajne. Streetbeat má pogumovaný povrch a veľmi kvalitné spracovanie. So smartfónom komunikuje cez Bluetooth, NFC pre potreby párovania nie je k dispozícii. Výrobca neuvádza očakávaný dosah, v interiéri je potrebné počítať približne s 5 až 10 metrami.

Ilustračné foto (na obrázku Urban Revolt... Foto: Trust
urban revolt streetbeat Ilustračné foto (na obrázku Urban Revolt Streetbeat)

Reproduktor obsahuje dva 30mm meniče. Reprodukovaný zvuk je vyvážený bez výraznejšieho šumu, basy sú prítomné, no nie na úkor stredných a vysokých tónov. Pri najvyššej hlasitosti je možné počuť malú rezonanciu, ktorá je ale u reproduktorov v rovnakej cenovej kategórii viac menej bežná. Výdrž na jedno nabitie by sa mala vďaka batérii s kapacitou 1200 mAh pohybovať okolo 10 hodín, pri menej než polovičnej hlasitosti je ale možné počítať približne s 12 hodinami nepretržitého prehrávania. Na hornej strane sa nachádzajú tri tlačidlá, dve na ovládanie hlasitosti a jedno na prijímanie hovorov.

Odporúčaná cena: 49 eur

Pozitíva

  • spracovanie a dizajn
  • jednoduchosť používania
  • pomer cena/kvalita reprodukcie/výdrž
  • viac než 10 hodinová výdrž
  • možnosť prijímať hovory stlačením tlačidla

Negatíva

  • namiesto intuitívnej zvukovej signalizácie je prítomný hlasový sprievodca
  • malá rezonancia pri najvyššej hlasitosti

Alternatívy:

Trust Jukebar Wireless Speaker – 49 eur

Creative MUVO mini – 59 eur

Sony SRS-BTV5 – 69 eur

Ultimate Ears Mini Boom
Kompaktné prenosné reproduktory od Logitechu prešli viacerými zmenami. Čiastočne sa zmenil nie len dizajn, vyhotovenie a funkcie, ale reproduktory prešli tiež pod dcérsku značku Ultimate Ears. Reproduktor Ultimate Ears Mini Boom má rovnako ako Streetbeat pogumovaný povrch a kompaktné rozmery, vďaka ktorým sa bez problémov vojde do dlane. Aj keď celý povrch je pokrytý tenkým gumovým plášťom, paradoxne práve kvôli absencii gumených nožičiek má reproduktor tendenciu pochodovať po stole pri vyššej hlasitosti. Reprodukciu zvuku zabezpečujú dva výškové 35mm meniče a jeden pasívny žiarič pre basovú zložku, ktorá je vďaka nemu veľmi razantná, v pozitívnom slova zmysle.

Ilustračné foto (na obrázku Ultimate Ears Mini... Foto: Logitech
ultimate ears Ilustračné foto (na obrázku Ultimate Ears Mini Boom)

Boom umožňuje jednoduché spárovanie so zariadením vďaka technológii NFC. Po zapnutí sa navyše automaticky spojí so zariadením, ktoré má uložené v pamäti. Urban Revolt automatické spojenie neumožňuje. Výrobca bol pri udávaní výdrže “skromný”, keď namiesto uvádzaných 10 hodín zvládne Mini Boom prehrávať hudbu o polovicu dlhšie, samozrejme v závislosti od úrovne hlasitosti. Špecifikom reproduktorov Boom je aj takzvaná “sociálna funkcia”, vďaka ktorej možno spojiť dva rovnaké reproduktory do jedného. V rámci mobilnej aplikácie si je možné zvoliť, či bude hudba prehrávaná identicky z oboch reproduktorov, alebo každý z nich bude prehrávať iný kanál. Logitech, respektíve Ultimate Ears, síce nebol skromný pri spracovaní reproduktorov, no rovnako skromný nie je ani pri odporúčanej cene, ktorá je 99 eur. Problematická je takisto dostupnosť, nakoľko spoločnosť na Slovensko reproduktory oficiálne nedováža, je si ich ale možno objednať cez internet zo zahraničia.

Odporúčaná cena: 99 eur

Pozitíva

  • nadštandardná kvalita reprodukcie
  • pasívny basový žiarič
  • spracovanie, dizajn, viacero farebných prevedení
  • výdrž na jedno nabitie
  • možnosť spojenia dvoch idnetických reproduktorov

Negatíva

  • kvôli rezonovaniu a nízkej hmotnosti reproduktor pochoduje po stole
  • vysoká cena
  • problematická dostupnosť

Alternatívy:

RAIKKO Mobile!Sound Evolution – 89 eur

Philips SB5200K – 99 eur

BEATS Pill – 199 eur

Panasonic SC-NA30EG
Najdrahším modelom v našom krátkom teste je prenosný reproduktor Panasonic SC-NA30. Na rozdiel od predošlých dvoch modelov nie je extrémne kompaktný a skôr než na cesty sa hodí do domácnosti. Tomu zodpovedá nie len prevedenie a dizajn ale aj sofistikovanejšie funkcie. Tri otočné ovládače, na reguláciu hlasitosti, basov a výšok, sú ukryté za výsuvným panelom. Vďaka väčšej konštrukcii mohol Panasonic do reproduktora osadiť aj väčšiu batériu, čoho výsledkom je až 20 hodín nepretržitého prehrávania na jedno nabitie v režime Long Play, pri ktorom je zhruba o tretinu znížený celkový výkon. Pri bežnom prehrávaní na batériu (s vypnutým režimom Long Play) sa výdrž pohbyuje blízko hranice 14 hodín. Reproduktor je vybavený USB portom, ktorý je možné využiť na nabíjanie smartfónu. Nutno ale poznamenať, že batéria má síce väčšiu no nie nadbytočnú kapacitu (2900 mAh). Preto možno s nabíjaním telefónu počítať skôr v bezvýchodiskovej situácii.

Ilustračné foto (na obrázku Panasonic SC-NA30EG) Foto: Panasonic
panasonic Ilustračné foto (na obrázku Panasonic SC-NA30EG)

Pod plastovým krytom na prednej strane sa nachádza dvojica výškových reproduktorov s výkonom 5 Wattov na kanál a jeden veľký 80mm basový reproduktor s výkonom 10 Wattov na kanál. Nepríjemné rezonovanie sa prejaví len pri najvyšších hlasitostiach, pri bežnom posluchu ale nie je prítomné. Pri reprodukcii mimo šetriaceho režimu dominuje výrazná basová zložka, v úspornom režime je zvuk vyváženejší. Opäť ako v prípade Ultimate Ears, aj u Panasonicu je možné na ovládanie reproduktora použiť externú mobilnú aplikáciu, v ktorej je dokonca možné nastaviť zdroj zvuku, v prípade ak sa v domácnosti nachádza iné zariadenie na streamovanie multimediálneho obsahu (napríklad reproduktory Sonos). Po stlačení tlačidla je možné tiež prijímať hovory.

Odporúčaná cena: 199 eur

Pozitíva

  • možnosť samostatného ovládania basov a výšok
  • zvýšená výdrž pri použití šetriaceho režimu Long Play
  • možnosť núdzového nabíjania telefónu/tabletu
  • výkon s výnimkou režimu Long Play
  • externa aplikácia na ovládanie zdroja zvuku

Negatíva

  • rezonovanie pri vyššej hlasitosti
  • vyššia cena

Alternatívy:

Pioneer XW-BTSA1-K – 169 eur

Sony SRS-X5B – 199 eur

BOSE SoundLink Bluetooth III – 329 eur

Produkty na test poskytli spoločnosti Trust, Logitech a Panasonic.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Logitech #Panasonic #Reproduktory #Urban Revolt #Ultimate Ears