Tip: Viete, aký technologický darček kúpiť pod stromček?

Vianoce sú predo dvermi a tí, ktorí ešte nemajú nakúpené darčeky zažívajú ťažké časy. Čas sa kráti, zástupy ľudí v obchodoch sa predlžujú, sklady u internetových obchodníkov vyprázdňujú. Prinášame vám niekoľko rýchlych tipov na technologické darčeky.

07.12.2014 18:30
tablet, počítač, notebook, čítačky, darčeky Foto:
Ilustračné foto
debata

Lacný tablet
Najznámejší výrobcovia tabletov a smartfónov sa snažia spotrebiteľov s príchodom každého nového modelu presvedčiť, že za kvalitu sa platí a spojenie lacný a dobrý neexistuje. Môžete si byť istí, že existuje a za lacný tablet a smartfón nemusíte automaticky utratiť stovky eur. To platí obzvlášť dnes, keď je ponuka tak rozmanitá, že orientovať sa v nej bežný spotrebiteľ jednoducho nedokáže. Pravdou je, že nízka cena je väčšinou kompromisom k parametrom, softvérovej podpore a niekedy ju poznať aj na spracovaní. Pri výbere by ste ale mali okrem zvážiť aký veľký displej (a rozlíšenie) na tablete potrebujete a podľa toho, na aký účel ho budete využívať by ste mali prihliadnuť aj na parametre. Dvojjadrový procesor je dnes už štandard, štvorjadro ale nie je na škodu, obzvlášť v prípade, že tablet nebude slúžiť len na prehliadanie stránok a sledovanie videí. To isté platí aj o operačnej pamäti, ktorá máva u lacných modelov obvykle kapacitu jeden až dva gigabajty. Viac, je samozrejme lepšie.

Kvalitný tablet nemusí byť nutne drahý. Tesco... Foto: Tesco
Tesco, op3n dott, tablet Kvalitný tablet nemusí byť nutne drahý. Tesco napríklad predáva slušne vybavený tablet pod vlastnou značkou Op3n Dott za 99 eur.

Ak tablet plánujete používať aj na cestách, vhod by mohla prísť podpora pripojenia cez 3G, v lepšom prípade aj cez LTE sieť. Rozšírenie úložnej pamäte pomocou microSD kariet je možné takmer u všetkých modelov. Už aj pri cene do 250 eur sa môžete rozhodovať o operačnom systéme. Drvivá väčšina tabletov používa síce Android, u lacných modelov sa ale už objavil aj Windows. Porovnať oba systémy v krátkosti nie je možné, je len na vašich preferenciách. Ak používate smartfón s Androidom, pravdepodobne už máte obľúbené aplikácie, ktoré by ste chceli používať aj na tablete. Výrobcovia tabletov s Windows zas ponúkajú ako doplnkovú výbavu klávesnicu, vďaka čomu možno tablet využiť aj na prácu.

GoClever Insignia 700 Pro (7-palcový tablet s Androidom) – 70 eur

Op3n Dott (7,8-palcový tablet reťazca Tesco) – 99 eur

Prestigio Multipad Wize 3008 (8-palcový tablet s Androidom) – 109 eur

Asus Memo Pad 7 (7-palcový tablet s Androidom) – 119 eur

Lenovo IdeaTab A7–50 (7-palcový tablet s Androidom) – 129 eur

GoClever Insignia 1010 Business (10-palcový tablet s Windows) – 279 eur

Prestigio MultiPad Visconte 3 (10-palcový tablet s Windows) – 219 eur

Toshiba Encore WT8 (8-palcový tablet s Windows) – 219 eur

Čítačka elektronických kníh
Papierové knihy síce nevymreli a čítačky ich zrejme v plnej miere nikdy nenahradia, na cestách sa však hodia oveľa viac než niekoľko kilogramov vážiaca zbierka viazanej literatúry. Ponuka čítačiek sa na trhu medzičasom výrazne zredukovala, keď mnoho výrobcov sa rozhodlo rezignovať na boj s nedobytným Amazonom a jeho čítačkami Kindle. Na stredoeurópskom trhu, kde sa Kindle nijak výrazne neudomácnil, sa snaží spotrebiteľov osloviť niekoľko alternatívnych výrobcov, na čele s pôvodom ukrajinským PocketBookom alebo všestranne zameraným Prestigiom. Rozdiely medzi čítačkami možno nájsť vo veľkosti displeja, podpore formátov, odolnosti, kapacite úložnej pamäte alebo prístupe k online knižniciam. Čítačky Kindle Paperwhite majú napríklad vstavané podsvietenie dispeja, najvyššie modely od PocketBooku zas disponujú fotoaparátom s bleskom. Ten je v zariadení prítomný zámerne, kvôli možnosti odfotiť ľubovolný text a následne ho automaticky previesť do elektronickej for­my.

Čítačky si obľubujú najmä mladí ľudia, ktorí... Foto: PocketBook
Čítačka, Pocketbook, elektronické knihy Čítačky si obľubujú najmä mladí ľudia, ktorí chcú so sebou nosiť stovky knižných titulov (na obrázku čítačka PocketBook 650 Ultra).

Knihy ale možno nie len čítať ale aj počúvať. Kým v minulosti bol výber audiokníh v slovenčine alebo češtine značne obmedzený, dnes si možno vyberať z rozsiahleho niekoľko tisícového katalógu. Audioknihy už bežne predávajú aj najväčšie knižné internetové domy vrátane Gorila.sk a Martinus.sk, údajne najväčším katalógom sa ale chváli platená služba Klub Audiolibrix, ktorá má v ponuke viac ako 1700 titulov.

Amazon Kindle 6 Touch – od 89 eur

Amazon Kindle Paperwhite 2 – 139 eur

PocketBook 640 Aqua – 129 eur

PocketBook 650 Ultra – 169 eur

Prestigio MultiReader Kite – 69 eur

Prestigio Multi Reader Supreme – 139 eur

Prenosný reproduktor
Prenosné reproduktory je možné používať nie len na cestách ale aj v domácnosti, v kuchyni pri varení, v kúpeľni pri sprchovaní, na záhrade pri grilovaní, na horách pri plápolajúcom ohni. Výber je naozaj z čoho, keď takmer každý väčší výrobca spotrebnej elektroniky má vo svojej ponuke minimálne jeden model prenosného reproduktora. Ak sa pre jeho kúpu rozhodnete, spomedzi parametrov odporúčame sledovať najmä výdrž, ktorá sa väčšinou pohybuje medzi 5 až 10 hodinami.

Prenosný reproduktor sa nehodí len na cesty ale... Foto: Logitech
Logitech X-100, reproduktor Prenosný reproduktor sa nehodí len na cesty ale aj do domácnosti. V ponuke sú kompaktné, odolné aj výkonné modely (na obrázku Logitech X-100).

Tak ako sú medzi reproduktormi rozdiely v cene, tak sú aj v kvalite reprodukcie. Lacnejším modelom chýba dynamika a basová zložka, pri vyššej hlasitosti je počuť aj nepríjemné rezonovanie. Bohužiaľ, to zistíte až pri počúvaní hudby, preto sledujte odporúčania užívateľov, alebo navštívte kamennú predajňu.

Trust Lago Waterpfoof – 29 eur

Logitech X-100 – 49 eur

Creative MUVO mini – 59 eur

Tip: Pozrite si aj náš malý test troch prenosných reproduktorov.

Cestovná nabíjačka
Výdrž smartfónov pri intenzívnom používaní sa nepočíta na dni, ale na hodiny, v lepšom prípade na desiatky hodín. Nabíjačka však nie je vždy po ruke, obzvlášť ak človek práve cestuje v prostriedkoch hromadnej dopravy. Obľúbeným riešením, ako dodať smartfónu, tabletu či akejkoľvek prenosnej elektroniky potrebnú energiu, sú cestovné nabíjačky. Ponuka je rozmanitá a vyberať si možno nie len podľa dizajnu, ceny ale aj podľa kapacity.

Cestovné nabíjačky poslúžia všetkým majiteľom... Foto: Adata
Adata PV110, nabíjačka, Cestovné nabíjačky poslúžia všetkým majiteľom smartfónov a tabletov, ktorých výdrž na jedno nabitie možno rátať v hodinách, maximálne v desiatkach hodín.

Najlacnejšie nabíjačky nabijú bežný smartfón menej než do polovice, najdrahšie zas možno použiť na nabíjanie počas celej dovolenky v horách či pri mori. Pri ich výbere sa možno riadiť jednoduchým pravidlom – čím nižšia cena v kombinácii s čo najväčšou kapacitou. Na druhej strane výrobcovia za viac peňazí ponúkajú aj doplnkové funkcie, vrátane možnosti rýchleho nabíjania, spojenia nabíjačky s reproduktorom (alebo naopak) či možnosti nabíjania viacerých zariadení súčasne.

Powerseed PS-2400E (2400 mAh) – 15 eur

ADATA PV110 Power Bank (10 400 mAh) – 29 eur

Prestigio Power Bank (8000 mAh) – 35 eur

Sony CP-F5 (5000 mAh) – 39 eur

Slúchadlá na cesty, na domáce počúvanie a pre hráčov
Počúvanie hudby kdekoľvek je to možné patrí neodmysliteľne k životu nie len mladých ľudí, ktorí namiesto knihy radšej vezmú do ruky mobil a tablet a popri hraní hier počúvajú hudbu či len jednoducho sledujú filmy a videá na internete. Aktuálna ponuka je mimoriadne pestrá, vyberať možno podľa dizajnu, typu, prenosnosti, konštrukcie, kvality reprodukcie, hudobných preferencií, merateľných parametrov (frekvencia, citlivosť, impedancia) a podobne.

Požiadavky používateľov slúchadiel sa rôznia.... Foto: Tesoro
tesoro kuven, slúchadlá Požiadavky používateľov slúchadiel sa rôznia. Iné nároky majú bežní užívatelia iné "audiofili," iné hráči. (na obrázku hráčske slúchadlá Tesoro Kuven)

Cena v konečnom dôsledku nie vždy objektívne vypovedá o kvalite, čoho dôkazom sú napríklad aj lacné slúchadlá značky Superlux, ktoré sa tešia veľkej obľube aj medzi náročnejšími používateľmi. Na cesty sa však viac než uzatvorené modely hodia slúchadlá do uší, pri športovaní zas slúchadlá, ktoré obopnú ucho. Špecifickou skupinou používateľov sú hráči, ktorí majú mierne odlišné očakávania. Dôležité sú pre nich napríklad vhodne umiestnené ovládacie prvky, kvalitný mikrofón s možnosťou ztíšenia, pohodlie aj pri dlhšom nosení alebo priestorový zvuk.

Na cesty:

Urban Revolt Lace – 14 eur

Koss KEB/15i – 19 eur

Marshall Mode – 59 eur

Na domáce počúvanie:

Superlux HD-871EVO – 35 eur

Sony MDR-XB910 – 99 eur

Creative Aurvana – 169 eur

Pre hráčov:

Logitech G230 Stero Gaming Headset – 69 eur

Tesoro Kuven – 69 eur

Razer Kraken Pro – 89 eur

Doplnky do domácnosti – inteligentné žiarovky
Inteligentnú domácnosť dotvárajú najmä spotrebiče, ktoré je možné určitým spôsobom naprogramovať tak, aby lepšie slúžili svojim majiteľom. Typickým príkladom sú polointeligentné termostaty, centrálne systémy či robotické vysávače. Viacero výrobcov ale ponúka napríklad aj žiarovky, ktorých farbu a intenzitu svetla je možné meniť podľa nálady, času či aktuálneho množstva denného svetla. Najdrahšie modely sú dokonca pripojené k internetu, komunikujú cez Wi-Fi, majú množstvo senzorov a počas dlhšej neprítomnosti sami rozsvietia a zhasnú v obvyklom čase, aby vyvolali dojem, že niekto sa v domácnosti nachádza. Problémom je, že na trhu ich je zatiaľ ako šafránu a na Slovensku sa predávajú len výnimočne.

Žiarovky možno ovládať aj pomocou smartfónu.... Foto: Prestigio
prestigio led, žiarovka Žiarovky možno ovládať aj pomocou smartfónu. Nastaviť je možné nie len farbu, ale aj intenzitu svetla a množstvo ďalších parametrov (na obrázku Prestigio PRLED7E27)

Pred nedávnom ale firma Presitigo predstavila vlastné LED žiarovky, ktoré síce nie sú pripojené k internetu a ani nemajú vlastný šiesty zmysel, no prostredníctvom Bluetooth je možné ovládať aspoň intenzitu svetla a meniť farby. V mobilnej aplikácii si je možné nastaviť aj čas automatického zapnutia a vypnutia.

Prestigo PRLED7E27 – 26 eur

Philips Hue – 59 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #darčeky #čítačka #Vianoce na hrade #slúchadlá #reproduktor #cestovná nabíjačka #inteligentné žiarovky