HP predstavilo lacné miniatúrne počítače do domácnosti

Miniatúrne počítače ešte stále majú čo ponúknuť. Nemyslí si to len Apple s počítačom Mac mini, ale aj HP, ktoré predstavilo dvojicu počítačov Pavilion Mini a Stream Mini. Výkonom a parametrami síce neohúria, pozornosť si ale získavajú najmä cenou a možnosťami využitia.

06.01.2015 13:11
hp, pavilion mini, počítač, pc Foto:
HP predstavilo na veľtrhu CES miniatúrny počítač Pavilion mini.
debata (3)

Podobne ako Apple so svojim Mac mini, Gigabyte s Brix Pro alebo Asus s Eee Boxom, kompaktné počítače veľkosti malej škatule na cukríky bude vyrábať aj HP. Spoločnosť na veľtrhu CES predstavila miniatúrny počítač s veľkosťou 145 × 145 × 50 milimetrov, ktorý na jednej strane môže poslúžiť aj ako bežná pracovná stanica, no omnoho viac sa hodí ako doplnok k televízoru alebo ako multimediálne centrum.

Podľa HP majú miniatúrne počítače široké spektrum využitia
Aj keď počítače podobných rozmerov už z veľkej časti zastúpili notebooky, ultrabooky a výkonné prenosné pracovné stanice, HP si stále myslí, že na trhu existuje priestor pre počítače Pavilion Mini a Stream Mini. Model Pavilion 300–020 Mini poháňa procesor Intel Celerom, prípade Pentium, s možnosťou rozšírenia konfigurácie o procesory z modelového radu “Core i”. V počítači je osadený pevný disk s kapacitou 500 GB a štyri gigabajty operačnej pamäte. Na prednej strane sa nachádza dvojica USB 3.0, na zadne ďalšie dva USB porty spolu s HDMI a Display portom, zvukovým výstupom a ethernetovým konektorom.

Počítač HP Pavilion Mini má slúžiť ako... Foto: HP
hp, pavilion mini, počítač, pc Počítač HP Pavilion Mini má slúžiť ako multimediálne centrum, alebo kompaktný stolový počítač na nenáročnú prácu.

Počítač Stream Mini, ktorého cena je takmer polovičná oproti modelu Pavilion Mini, je určený najmä na použitie s cloudovými službami. Tomu napríklad zodpovedá aj malý, len 32 GB, SSD disk, na ktorý sa okrem operačného systému veľa užívateľských dát nezmestí. Namiesto výkonnejších procesorov je v Stream Mini osadený nízkonapäťový procesor Intel Celeron a operačná pamäť len s polovičnou kapacitou 2 GB.

Oba miniatúrne počítače sa objavia v predaji ešte v januári, najskôr však v Spojených štátoch. Model Pavilion Mini sa bude predávať za 319 dolárov, model Stream za 179 dolárov. Dostupnosť v Európe spoločnosť zatiaľ neoznámila.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #HP #Pavilion Mini #Stream Mini #Eee box #gigabyte #brix pro #CES 2015