Budúcnosť okuliarov Glass je vo hviezdach. Google ukončil ich predaj

Okuliare budúcnosti, ktoré mali ľudí zmeniť na kyborgov a umožniť im využívať technológie známe len zo sci-fi filmov, sa môžu stať minulosťou. Google dal projektu Glass po rokoch červenú. Osud inteligentných okuliarov ale ešte nie je spečatený.

17.01.2015 14:05
google glass, inteligentné okuliare, smart glasses Foto:
Ilustračné foto (na obrázku okuliare Google Glass)
debata (1)

Keď Google v roku 2012 na svojej konferencii I/O pre vývojárov ukázal prototyp inteligentných okuliarov Glass, okamžite sa ocitol v centre pozornosti väčšiny technologických nadšencov, pre ktorých sa okuliare stali doslova synonymom nositeľných technológií. Spoločnosť následne vybraným záujemcom z radov amerických vývojárov umožnila stať sa ambasádormi technológie a okuliare im ponúkla za veľmi striktných podmienok, ktorých porušenie by znamenalo okamžité ukončenie spolupráce. V dôsledku neutíchajúceho záujmu sa Google krátko na to rozhodol, že okuliare v testovacej beta verzii sprístupní širšiemu okruhu záujemcov a neskôr aj verejnosti. Podcenil však dve dôležité skutočnosti – možnosti reálneho využitia a cenu.

Obmedzená využiteľnosť a vysoká cena mnohých odradili
V čase sprístupnenia okuliarov záujemcom z radov verejnosti existoval len veľmi malý počet aplikácií, ktoré by naplno využívali ich funkcionalitu. Reputáciu poškodila aj extrémne vysoká cena, ktorá sa za dva roky nezmenila. Tí, ktorí chceli vyskúšať ako funguje rozšírená realita, museli zaplatiť 1500 dolárov s vedomím, že si kupujú len testovaciu vzorku, ktorá sa môže od finálneho produktu zásadne líšiť. Nie len funkcionalitou ale takisto cenou. Google navyše nespresnil, kedy a či finálnu verziu aj predstaví, záuejmcom dal len prísľub podpory vo forme aktualizácií.

Množstvo analytikov od začiatku o úspechu projektu Glass pochybovalo. Google podľa nich postupoval až príliš opatrne a neposkytol dostatok podnetov komunite vývojárov, ktorá mala svojou troškou prispieť k rozvoju externých aplikácií. Aplikácie a ich nový spôsob využitia mal byť hlavným predajným argumentom, no nestalo sa tak. Bublina v týchto dňoch praskla a spoločnosť na svojom blogu oznámila, že vývoj okuliarov v experimentálnej podobe končí. Končí takisto program Explorer, v rámci ktorého si mohli záujemcovia okuliare objednať. Čo sa bude diať ďalej nikto nevie aj keď súčasných majiteľov, ktorí majú hlavy v smútku, sa snaží spoločnosť upokojiť aspoň s tvrdením, že na nich nezabúda. Aktualizácie im bude poskytovať aj naďalej, no ďalší vývoj už sama zastrešovať nebude.

Bublina okuliarov Glass praskla. Čo bude ďalej?
Vývoj okuliarov sa na konci januára presunie pod dcérsku spoločnosť Nest, ktorá bude môcť s vývojom ďalej pokračovať. “Medzitým budeme pokračovať s vývojom a o ďalšej verzii okuliarov Glass a dozviete hneď ako bude pripravená uzrieť svetlo sveta,” uviedla spoločnosť na svojom blogu. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotu ale možno tvrdiť, že ďalší model okuliarov je v nedohľadne. Ak sa má stať Glass masovým produktom, musí Google zapracovať na jeho lepšej využiteľnosti a takisto nájsť inú cestu k spotrebiteľom, ktorá bude začínať s rozumnejšou­ cenou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google Glass #inteligentné okuliare #Nest