Apple inovuje svoje operačné systémy. iPhone vydrží až o 4 hodiny dlhšie

Po operačnom systéme OS X s kódovým označením Yosemite prichádza na rad systém pomenovaný podľa skalného útvaru El Capitan v Yosemitskom národnom parku. Apple na vývojárskej konferencii WWDC predstavil hneď niekoľko noviniek, tak pre používateľov počítačov ako aj majiteľov iPhonov a tabletov iPad.

09.06.2015 21:15
OS X, El Capitan, Apple Foto:
Apple predstavil novú verziu operačného systému OS X s kódovým označením El Capitan.
debata

Generačná výmena operačných systémov OS X a iOS neprinesie zásadné novinky po stránke dizajnu. Apple sa viac zameral na použiteľnosť, ovládanie, efektivitu a vyšší výkon, respektíve vyššiu výdrž na batériu u mobilných zariadení. Testovacia beta verzia systému OS X El Capitan je pre vývojárov dostupná od utorka, na finálnu verziu si ale bude potrebné počkať ešte niekoľko mesiacov. Vývojári si aktuálne môžu vyskúšať napríklad novú správu viacerých okien na jednej obrazovke. Podobne ako v systéme Windows aj v El Capitan je napríklad možné automaticky umiestniť okná vedľa seba alebo “pripnúť” na konkrétnu časť pracovnej plochy.

Gestá uľahčia prácu s poštou, vyhľadávač Spotlight nájde zabudnuté e-maily
Jednoduchšia je aj správa spustených aplikácií Mission Control a práca s virtuálnymi plochami. Vyhľadávanie cez funkciu Spotlight je už na prvý pohľad inteligentnejšie a poradí si aj s komplexnejšími príkazmi. Napríklad vyhľadá e-maily od konkrétnej osoby, na ktoré užívateľ ešte neodpovedal, naposledy otvorené súbory ale aj ďalšie online dáta z internetu, vrátane počasia, správ a podobne. Správy bude možné ovládať pomocou gest, podobne ako v systéme iOS. Posunutím doľava je možné správu archivovať, smerom doprava zas zmazať.

Rovnako dôležitou novinkou je aj technológia Metal, ktorá údajne prináša vyšší výkon pri vykresľovaní grafiky, čo sa prejaví aj pri bežnej práci so systémom. Prechod medzi aplikáciami má byť až dvojnásobne rýchlejší, zobrazenie PDF dokumentov v aplikácii Preview až štvornásobne rýchlejšie a spúšťanie niektorých aplikácií rýchlejšie o 40 percent. V systéme sa objaví aj nový typ písma San Francisco, ktorý používa systém Watch OS v hodinkách Watch.

Inteligentnejšia asistentka Siri a vylepšené aplikácie
Niekoľko zmien postrehnú aj používatelia smartfónov a tabletov so systémom iOS. Prvé vylepšenie sa týka asistentky Siri, ktorá bude nie len lepšie odpovedať na záludné otázky, ale zapíše aj poznámky, pripomienky, nájde videá na YouTube, nájde ľudí na fotkách, v stanovenom čase spustí aplikáciu alebo prehrá konkrétnu hudbu a podobne. Čo je podstatné, použitie podobných inteligentných funkcií sa nebude viazať na konkrétny používateľský účet. Zadávanie požiadaviek má byť anonymné, rovnako ako aj ich spracovanie.

Inovovaná aplikácia Maps v systéme iOS 9 dokáže... Foto: Apple
iOS 9, iPhone, Apple, Inovovaná aplikácia Maps v systéme iOS 9 dokáže lepšie vypočítať a prispôsobiť trasu, nájsť atrakcie a podniky.

Vylepšení sa dočkali aj niektoré aplikácie. Za spomenutie stojí poznámkový blok Notes, v ktorom si bude možné vytvoriť nákupný zoznam s označovaním položiek podobne ako v aplikácii Evernote. Aplikácia Maps bude lepšie vyhľadávať konkrétne lokality ako aj spôsoby, ako sa k nim dopraviť, či už pešo, autom alebo hromadnou dopravou. Mapy budú poznať zastávky autobusov, električiek a metra, nájdu najjednoduchší alebo najrýchlejší spôsob ako sa dopraviť do cieľovej destinácie vo vybraných mestách. Treťou novinkou je aplikácia News, ktorá je akousi elektronickou čítačkou. Užívateľ si ale nebude musieť obľúbené médiá a oblasti záujmu vyhľadávať a pridávať sám, aplikácia mu ich sama odporučí a prispôsobí podľa toho, aké články rád číta.

Až o 4 hodiny vyššia výdrž na batériu u iPhonu
Majiteľov iPadov poteší klávesnica bohatšia na nové skratky a gestá. Pri modeloch Air 2 a vyšších bude možné využiť funkciu rozdelenej obrazovky a zobraziť okná dvoch aplikácií vedľa seba. Neskôr bude funkcia dostupná aj na telefónoch. Čo je pre mnohých zrejme ale najpodstatnejšie je vyššia výdrž na batériu. Smartfóny so systémom iOS 9 vydržia nabité v priemere až o hodinu dlhšie. Systém vďaka senzorom napríklad zistí, že telefón je vo vačku a zabráni tak zapnutiu displeja pri rôznych typoch notifikácií a hlásení. Pri aktivovaní špeciálneho úsporného režimu, o ktorom spoločnosť ale detailne neinformovala, vydrží telefón dlhšie až o štyri hodiny.

V novom iOS 9 bude možné vedľa seba umiestniť... Foto: Apple
iOS 9, iPad, V novom iOS 9 bude možné vedľa seba umiestniť dve aplikácie. Funkcia bude zatiaľ dostupná len pre tablety iPad Air 2 a novšie.

Novú verziu systému si budú môcť nainštalovať aj majitelia starších zariadení, vrátane iPhonu 4S, iPadu 2, prvého iPadu mini alebo prehrávača iPod touch piatej generácie. Samozrejme, niektoré funkcie nebudú môcť využívať. Inštalácia “deviatky” bude jednoduchšia minimálne z dôvodu menších nárokov na kapacitu pamäte. Namiesto pôvodných 4,6 GB bude inštalačný balíček zaberať len 1,3 GB.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPad #iOS #OS X #El Capitan #Yosemite