Smartfón za 3,5 eura mieri do predaja. Výrobca je však stratový

Indický výrobca plánuje najlacnejší smartfón na svete predávať len v Indii. Výrobné náklady sú však výrazne vyššie než predajná cena. Očakáva preto finančnú podporu od indickej vlády.

29.06.2016 20:00
freedom 251, ringing bells, indický smartfón,... Foto:
Indická firma Ringing Bells už onedlho spustí predaj najlacnejšieho smartfónu na svete, Freedom 251. (na obrázku drahší a lepšie vybavený model 101).
debata

Aký lacný môže byť smartfón aby bola jeho výroba pre výrobcu rentabilná? Zatiaľ čo niektorí analytici hovoria o cene s dvojciferným číslom, indická firma Ringing Bells im chce dokázať, že sa mýlia. Počas prvého júlového týždňa plánuje uviesť na trh smartfón Freedom 251, ktorého cena sa má rovnať číslu v jeho názve a v miestnej mene – teda 251 indických rupií. Za necelého 3,5 eura by možno niekto čakal telefón s jednojadrovým procesorom, malou úložnou a operačnou pamäťou a nekvalitným displejom s veľmi nízkym rozlíšením. Špecifikácie sú však iné.

Podpriemerná výbava kvôli zanedbateľnej cene neurazí

Telefón má 4-palcový displej s rozlíšením 960 × 540 pixelov, štvorjadrový procesor s taktom 1,3 GHz, gigabajt operačnej pamäte, osem gigabajtov úložnej pamäte, podporu microSD kariet a takisto aj dvojicu fotoaparátov. Na zadnej strane je to fotoaparát s ôsmimi, vpredu s 3,2 megapixelmi. Smartfón je postavený na Androide, nainštalovanú má jeho staršiu verziu 5.1. Žiadne ďalšie informácie o hardvéri dostupné nie sú. Nevedno tak či má smartfón Wi-Fi, Bluetooth alebo podporu 3G sietí.

Prvých 200-tisíc majiteľov si bude môcť smartfón vyskúšať už v polovici júla. Zatiaľ nie je jasné, či za rovnakú cenu bude Ringing Bells ponúkať aj ďalšie smartfóny, keďže šéf firmy priznal, že súčasná cena nepokrýva ani len výrobné náklady, ktoré sú až o dvanásť eur vyššie. Časť výrobných nákladov pokrývajú partnerstvá s tvorcami niektorých predinštalovaných aplikácií. Aj tak je ale výrobca na každom predanom smartfóne stratí približne 2 eurá. Zatiaľ. Nízka cena môže byť len prvotným lákadlom alebo spôsobom ako upúťať pozornosť investorov, potenciálnych partnerov a indickej vlády, od ktorej firma očakáva pomoc.

V pláne je aj výroba drahších mobilov, ktoré si na seba zarobia

Ako serveru BBC prezradil šéf firmy Mohit Goel, v pláne je aj predaj drahších smartfónov pre trhy mimo Indie. Cena za lepšie vybavené telefóny by mala začínať na 100 dolároch. V tomto prípade by už bol výrobca v zisku. Všetky telefóny a ich súčiastky plánuje vyrábať v Indii, v súčasnosti ich však nakupuje v Taiwane. Cena síce môže byť aj u drahších modelov lákadlom, no dôležitejšie je, akým spôsobom si firma poradí so softvérom, ktorý je podľa viacerých recenzentov veľmi nepodarený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #India #android #Ringing Bells #Freedom 251