Apple má problém s výrobou nového iPhonu. Bude opäť meškať

Nový iPhone má byť prelomový. Apple testuje veľký OLED displej, lepší foťák a povrch zo skla. Zmien je však priveľa a výroba bude zrejme niekoľko mesiacov meškať.

28.04.2017 10:00
iPhone 7, Apple Foto:
Nový iPhone sa bude od iPhonu 7(Plus) výrazne líšiť.
debata

Najnovší iPhone má byť oslavou desaťročného jubilea, ktoré smartfón tento rok oslávi. Pred desiatimi rokmi iPhone zapustil korene a stal sa najúspešnejším a najpredávanejším zariadením s logom nahryznutého jablka. V súvislosti s novinkou sa hovorí o veľkých zmenách, ktoré sa už nebudú ukrývať len pod povrchom, tak ako tomu bolo v posledných rokoch. Apple má však problém. Jeho návrh je natoľko odvážny, že nedokáže včas zabezpečiť výrobu.

Apple musí inovovať a dobehnúť konkurenciu

Pôvodne Apple plánoval nový iPhone predstaviť na jeseň tohto roka, no je možné, že to napokon nestihne. Nemenovaní informátori pre server Bloomberg uviedli, že smartfón by mal mať úplne nový dizajn, kovové telo, lepší foťák, no najmä nový typ OLED displeja. „iPhone je pre spoločnosť najdôležitejším produktom, keďže predstavuje až dve tretiny z celkového predaja. Zároveň motivuje zákazníkov ku kúpe ďalších Apple zariadení vrátane iPadov, hodiniek Apple Watch a je tiež vstupnom bránou k lukratívnym službám ako je napríklad App Store,“ uvádza Bloomberg.

Od Apple sa očakáva, že minimálne tento rok vystúpi zo svojho tieňa a predstaví smartfón, ktorý svojim dizajnom už nebude vychádzať z predošlých modelov. Nie len kvôli tomu, že počas troch rokov sa dizajn mobilu takmer nezmenil a morálne zastaral, ale aj preto, lebo konkurencia nespí na vavrínoch a inovuje.

Tri verzie, no len jeden OLED displej

Firma by nakoniec mohla predstaviť až tri verzie iPhonu 7S, respektíve 8. Prémiový model by mal mať displej na celej prednej strane so zabudovanou čítačkou odtlačkov prstov. Podľa informátorov by OLED displejom mal disponovať len najvyšší model, zvyšné dva budú aj naďalej využívať súčasnú verziu LCD displeja.

V rámci nového dizajnu sa pôvodne počítalo aj so skleneným povrchom na zadnej strane, podobne ako pri iPhone 4. Novinka by ale nemala byť hrubšia než iPhone 7, respektíve 7 Plus. Displej sám o sebe nebude zakrivený, ochranná vrstva však už áno, pričom by mala plynulo splývať s kovovým rámom.

Ak výroba mešká, je to najmä preto, že partneri nedokážu Applu dodať zakrivené ochranné sklá v požadovanom množstve. To napokon môže znamenať, že firma buď z pôvodných plánov opätovne upustí alebo zvolí jednoduchší dizajn s menej zakriveným sklom na prednej a hliníkom na zadnej strane.

Ďalšie kompromisy alebo meškanie?

Podľa analytikov má Apple na výber. Buď sa opäť vyberie cestou kompromisov (na ktoré už môže byť neskoro) za cenu včasného uvedenia novinky na trh alebo bude mesiac či dva meškať a držať tak verejnosť a akcionárov v napätí. Druhý variant je zároveň riskantný aj kvôli zvýšeným nárokom na funkčnosť nových prvkov, no je možné, že sa k nemu firma napokon prikloní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #oled #iPhone 7S