Microsoft sa vzdal hybridov. Predstavil notebook so 14,5 hodinovou výdržou

Čisté línie, elegantný dizajn, hliník a zaujímavý hardvér. Surface Laptop nie je lacný a v základnej verzii neohúri. Oproti MacBooku Air, s ktorým sa porovnáva, má však navrch.

03.05.2017 09:00
Surface Laptop, Microsoft Foto:
Microsoft predstavil nový notebook Surface Laptop.
debata

Microsoft sa zatiaľ vzdal experimentov a stavil na istotu. Nový notebook Surface Laptop už nie je kombináciou tabletu a klávesnice, ale len klasickým čistokrvným notebookom. Na MacBook Air sa síce nepodobá, no firma sa nebojí ho s ním porovnávať. Minimálne ich cena, hrúbka a aj výdrž sú si podobné. Microsoft však akosi pozabudol na to, že MacBook Air sa síce stále predáva, no Apple ho už viac menej vyradil z portfólia a v budúcnosti s ním nepočíta.

Prémiový dizajn a vysoká výdrž. Je však pridrahý

Aký je teda Surface Laptop? Drahý, tenký a primerane výkonný. Skrátka to, čo má mať mu nechýba. S výnimkou viacerých portov. Majiteľ si bude musieť vystačiť len s jedným USB 3.0 a DisplayPortom. Nič viac, nič menej. Vzhľadom k hrúbke 14,5 milimetra by absencia portov mohla byť ešte akceptovateľná.

Ak niečo hneď na začiatok udrie do očí, je to až 14,5-hodinová výdrž na jedno nabitie. Notebook tiež disponuje 13,5-palcovým (34 centimetrov) dotykovým displejom s vysokým rozlíšením (2256 × 1504 bodov), ktoré napríklad spomínanému MacBooku Air chýba. Pod hliníkovým krytom sa ukrýva procesor Intel Core i5 alebo i7 siedmej generácie a štyri, osem alebo šestnásť gigabajtov operačnej pamäte. Dáta sa zapisujú na SSD disk s kapacitou 128, 256 alebo 512 GB. To všetko sa zmestilo do kompaktného tela s hmotnosťou 1,25 kilogramu.

Windows 10 pre školy je rýchlejší, no má mnohé obmedzenia

Microsoft okrem notebooku predstavil aj špeciálnu edíciu systému Windows 10S, ktorého cieľovou skupinou sú študenti a školy. Firma systém prispôsobila menej výkonnému hardvéru. Zaujímavé je, že nový notebook bude dodávaný práve s touto verziou systému, a to napriek tomu, že Microsoft chcel v prvom rade prilákať náročnejších užívateľov, ktorí nemajú hlboko do vrecka. Notebook s cenou začínajúcou na 999 dolároch predsa len nemožno označiť za „študentský“. Na druhej strane je ale pochopiteľné, že je v záujme Microsoftu ukázať notebook v čo najlepšom svetle. Svižnejší, aj keď oklieštený, systém je preto dobrou zámienkou.

Oklieštený je Windows 10S najmä preto, že užívatelia si doň môžu inštalovať len aplikácie z oficiálneho obchodu Windows Store. Tým je vraj možné zachovať vysokú bezpečnosť, stabilitu a rýchlosť systému. Útechou pre nových majiteľov Surface Laptopu je aspoň možnosť bezplatného, ale časovo limitovaného, prechodu na Windows 10 Pro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #notebook #Windows 10 #Surface Laptop #Windows 10S