Poznáte 'bothie'? Nokia skúša nový variant obojsmernej 'selfie'

Namiesto autoportértu alebo videa natáča nová Nokia 8 videá oboma kamerami naraz. Výsledné video umožní vysielať ako živý prenos na YouTube alebo Facebooku.

17.08.2017 10:30
Nokia 8, smartfón, mobil Foto:
Smartfón Nokia 8.
debata (1)

Ani ryba, ani rak. Nie je to ani klasická selfie (po slovensky autoportrét), no ani obyčajné video natáčané zadnou kamerou. Fínska spoločnosť HDM Global predstavila hybridné riešenie, ktoré pomenovala veľmi prozaicky – bothie (z angl. both – spolu, oba). Je súčasťou novej vlajkovej lode Nokia 8. Bothie je funkcia, pri ktorej mobil natáča súčasne videá prednou a zadnou kamerou. Následne ich umožní zdieľať alebo vysielať ako živé video na sociálnych sieťach.

Nokia už nie je len priemerná

Nokia 8 je oficiálnej prvou vlajkovou loďou vynovenej Nokie, ktorej licenciu vlastní spoločnosť HMD Global. Mobil za šesťsto eur má hardvér, ktorým môže konkurovať prémiovým mobilom iných výrobcov. Jeho hlavnou oporou je osemjadro Qualcomm Snapdragon 835 (4 × 2,45 GHz, 4 × 1,8 GHz), štyri gigabajty operačnej pamäte a 64 GB úložisko. Displej s uhlopriečkou 5,3 palca má rozlíšenie 2560 × 1440 bodov.

Nový režim nahrávania videí, tzv bothie. Foto: HMD Global
Nokia 8 Bothie Nový režim nahrávania videí, tzv bothie.

Spolupráca s prestížnymi výrobcami fototoaparátov a optiky má cveng a smartfónom zväčša pridáva na hodnote (aj keď často len podvedome). HMD Global sa preto upísal k spolupráci s nemeckou firmou Zeiss, ktorá pre Nokiu 8 vyrába optiku tak pre zadnú ako aj prednú kameru. Obe majú 13-megapixelový snímač. Zadná kamera navyše disponuje aj monochromatickým snímačom, ktorý svojho času spopularizoval smartfón Huawei P9.

Čiernobiele fotky, obojsmerné videá a priestorový zvuk

Ďalšou špecialitou novej Nokie je funkcia OZO Audio, vďaka ktorej mobil nahráva priestorový zvuk. Pri použití slúchadiel bude možné rozpoznať, z ktorej strany sa zvuk šíri. Výsledok ma pripomínať takzvané holofonické alebo binaurálne nahrávky, pri ktorej je zvuk nahrávaný v priestore pomocou samostatných mikrofónov umiestnených v ušiach figuríny. V prípade Nokie ale možno hovoriť o softvérovej úprave a virtualizácii nahrávky.

Otázne je či známa značka, ktorá mala niekoľkoročnú prestávku, ešte dokáže pritiahnuť masy, najmä keď vlajkovej lodi chýba originalita. Mobil má síce moderný dizajn, je primerane tenký (7,3 milimetra) a so zaoblenými hranami displeja, no to všetko to už bolo. Osmička navyše nie je vodotesná, chýba jej aj bezdrôtové nabíjanie a cena nie je dostatočne nízka na to, aby záujemcovia prižmúrili obe oči.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #selfie #HMD GLobal #Nokia 8 #bothie