Tip: Plánujete fotiť ohňostroj? Naučte sa zopár trikov, ktoré vám to uľahčia

Fotiť ohňostroj nie je jednoduché. Nastaviť foťák, vystihnúť ten správny moment, zaostriť a včas stlačiť spúšť. Prinášame vám niekoľko tipov, vďaka ktorým budú fotky na Silvestra stáť za to.

31.12.2017 08:00
silvester, ohňostroj, Bratislava Foto: ,
Vítanie Nového roku 2017 v Bratislave.
debata

Nie každý má energiu a chuť fotiť ohňostroje zrkadlovkou či lepším kompaktom. Mnoho z nás radšej siahne po mobile, ktorý napokon často dokáže kompakt úplne nahradiť. V automatickom režime navyše nie sú potrebné žiadne nastavenia, stačí len zaostriť na ten správny objekt a bez zbytočného váhania stlačiť spúšť. Výsledná fotka na malom displeji zväčša nevyzerá zle, no pri zväčšení už môžu byť viditeľné viaceré nedostatky. Už tradične vám prinášame niekoľko tipov, ako fotiť (nie len) ohňostroje na Silvestra.

Zrkadlovka si s ohňostrojom poradí najlepšie

Ak sa spýtate profesionálneho fotografa, ako čo najlepšie odfotiť ohňostroj mobilom, zrejme nedostanete odpoveď, akú očakávate. Tomáš Hulík, ktorý je profesionálnym fotografom, a zároveň ambasádorom Nikonu, si napríklad myslí, že dobré fotky nočnej krajiny či ohňostroja s mobilom neurobíte. “Radšej siahnite po zrkadlovke. Ich skvelou vlastnosťou totiž je, že sa ako fotograf – amatér nemusíte trápiť nad fotografickými technikami,” tvrdí Hulík. Amatéri môžu využiť prednastavený program a režim, v ktorom fotoaparát rozpozná akúkoľvek scenériu – či už je to portrét, interiér, nočná krajina alebo v niektorých prípadoch aj samotný ohňostroj. Aktuálnej scéne potom fotoaparát prispôsobí všetky nastavenia, od citlivosti snímača, svetelnosti až po dĺžku expozície.

Pri plne automatickom režime ale nebudete mať nad fotografiou takmer žiadnu kontrolu. Ak vám “terminus technicus” spomínaný vyššie predsa len niečo hovorí, skúste zrkadlovku prepnúť do poloautomatického režimu s voľbou priority času alebo clony. Rôzne nastavenia si najprv vyskúšajte na “neostro” a na vlastnej koži zistite čo znamená preexponovaný alebo podexponovaný zá­ber.

Tip: Odraz vo vode či snehová pokrývka môžu poslúžiť ako výborný podklad pre odraz ligoatývh svetiel ohňostroja. Vyskúšajte napríklad zachytiť zrkadlový efekt na hladine rybníka.

Bez stabilnej podložky to ani neskúšajte

Nech už budete fotiť s automatom, poloautomatikou alebo s plne manuálnym režimom, budete si musieť pomôcť statívom alebo aspoň s pevným objektom, na ktorom môžete fotoaparát “zafixovať”. Platí totiž, že dĺžka expozície (čas zachytenia fotky od stlačenia spúšte) je dlhší než pri fotení počas dňa. Malým pomocníkom môžu byť objektívy, ktoré už redukciu vibrácii (označované aj ako VR) obsahujú. Fotoaparát potom dokáže kompenzovať trasenie rúk pri dlhšej expozícii. Ak už foťák umiestnite na statív alebo peň, skúste použiť časovač. Zabránite tak rozmazanej snímke pri dlhšej expozícii.

Tip: pri fotení ohňostroja skúste na zrkadlovke nastaviť nasledovné hodnoty: clona od 5,6 do 8, uzávierka zhruba 1 sekunda, ISO podľa intenzity svetla, maximálne však do ISO 800.

Postačí aj mobil. Predovšetkým ale bez blesku

Ak predsa len budete fotiť ohňostroj mobilom, existuje zopár trikov, ktoré vám to uľahčia. Automatické zaostrovanie môže prísť vhod, ale len za predpokladu, že je dostatočne rýchle a ohňostroj je dokonalou svetelnou šou, nie len malým zábleskom kdesi na oblohe. Vyskúšajte aj manuálne zaostrovanie na konkrétny bod alebo viacero bodov – najmä ak okrem fotenia chcete natáčať aj video.

Tip: počas fotenia skontrolujte, že obraz nie je zaostrený na budovy ale na ohňostroj. Pokiaľ je ohňostroj rozmazaný, dotykom prsta usmernite ostrenie na ohňostroj.

Pravidlo číslo dva, ktoré by sme ale pokojne zaradili aj na prvé miesto podľa dôležitosti, je – nikdy nepoužívajte “zoom” (slov. priblíženie)! Snímka bude bez optickej stabilizácie a optického priblíženia neostrá, navyše s väčším priblížením snímač “stráca” dobrú svetelnosť.

Tip: Ak sa spoliehate na automatický režim na foťáku, neurobte ďalšiu veľkú chybu, a vypnite blesk. Pri fotení niekoľko sto metrov vzdialeného ohňostroja vám nie len, že nepomôže, ale celú vašu snímku znehodnotí.

Nebojte sa experimentovať

Ak to váš smartfón umožňuje a máte čas a chuť experimentovať, vyskúšajte aktiváciu rozšíreného foto módu (alebo si pomôžte externou aplikáciu). Vo vlajkových lodiach Samsungu sa môžete hrať s expozíciou, citlivosťou, rýchlosťou uzávierky alebo vyvážením bielej rovnako, ako pri zrkadlovke. Ak podržíte spúšť fotoaparátu dlhšiu dobu, mobil zaznamená viac snímok naraz. Z nich si potom vyberiete tú najostrejšiu a najkrajšiu.

Oslava nového roka 2017 v austrálskom Sydney. Foto: Tomáš Švec
ohňostroj, Silvester 2016, Nový rok 2017, Sydney, Austrália Oslava nového roka 2017 v austrálskom Sydney.

Zaujímavé a netradičné môže byť časozberné video alebo naopak spomalené video. Pri časozbernej funkcií je výsledné video niekoľkonásobne zrýchlené a ohňostroje tak uvidíte za sebou v rýchlom slede, navyše ušetríte miesto v mobile. Pri spomalenom zábere naopak uvidíte ako ohňostroj postupne exploduje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotenie #ohňostroj #Silvester 2017