Samsung predstavil gigantický televízor s názvom The Wall

Televízor, ktorý nezostal nič dlžný svojmu názvu, má takmer štvormetrovú uhlopriečku. Vďaka inovatívnej technológii ho možno vyrábať na mieru.

10.01.2018 10:00
Samsung, The Wall, modulárny televízor Foto:
Samsung na veľtrhu CES predstavil modulárny televízor The Wall.
debata (1)

Akú veľkú uhlopriečku má váš televízor? Viete si predstaviť, že by ste sledovali filmy alebo televízne vysielanie, ak by bola jeho uhlopriečka dvojnásobná, alebo ešte lepšie štvornásobná? Samsung predstavil svetovo prvý modulárny televízor, ktorý nazval príznačne The Wall (z angl. stena). Namiesto čoraz rozšírenejšej OLED technológie použil micro-LED technológiu, ktorá je vraj rovnako dobrá pri zobrazení svetlý ale aj tmavých miest.

Veľký a ešte väčší

Samsung televízor predstavil na veľtrhu CES v Las Vegas. Verejnosť zaujal nie len jeho uhlopriečkou, ale aj možnosťou prispôsobiť uhlopriečku televízora pri výrobe. Televízor je možné vyrábať v rôznych veľkostiach vďaka použitiu malých modulov, z ktorých je zložený. Tie je možné poskladať do ľubovolných tvarov a obrazovka tak nemusí mať len štandardný obdĺžnikový rozmer. Cenu firma nezverejnila, no vzhľadom k náročnosti a individualite každého kusu bude výroba pravdepodobne veľmi nákladná.

Samsung na veľtrhu CES predstavil modulárny... Foto: Samsung
Samsung, The Wall, modulárny televízor Samsung na veľtrhu CES predstavil modulárny televízor The Wall.

Technológia micro-LED používa miniatúrne LED moduly bez ďalšieho podsvietenia, ktoré by v podstate znemožnilo zobraziť klasickú čiernu bez sivého odtieňa. Ako pripomína server BBC, o niečo podobné sa v minulosti pokúsila aj spoločnosť Sony, no napokon jej odhodlanie zostalo len na papieri. Výroba televízora s takouto technológiou bola pred šiestimi rokmi pridrahá. Neznamená to ale, že dnes drahá nebude. Samsung pomocou nej ukazuje, že OLED displeje majú predsa len konkurenta, ktorý by mohol v budúcnosti uspieť, ak by sa výroba micro-LED rozšírila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #televízor #oled #The Wall #CES 2018 #micro-LED