Mobilné telefóny oslavujú 45 rokov. Prvý mobil stál tisíce dolárov

Žiaden veľký displej ani veľká výdrž. Na 30 minútový telefonát sa prvý mobil nabíjal až 10 hodín. Stál takmer 4-tisíc dolárov, čo je ekvivalent dnešných 10-tisíc dolárov.

03.04.2018 19:00
Motorola, prvý mobil Foto:
Motorola DynaTAC 8300
debata (1)

Vtipy o telefóne, ktorý nosil majiteľ v jednom kufríku a batériu v druhom, sú síce pritiahnuté za vlasy, no veľmi dobre ilustrujú, kam sa vývoj za niekoľko desiatok rokov posunul. Prvý mobilný telefón v týchto dňoch oslavuje svoje 45. narodeniny. Tak ako aj ďalšie telefóny, ktoré ho nasledovali, mal prezývku “tehla”. Mobil Motorola DynaTAC 8300 vážil až 800 gramov a na jedno nabitie s ním bolo možné telefonovať rovných 30 minút. Nenabíjal sa však niekoľko minút, ale takmer polovicu dňa – až 10 hodín.

Motorola DynaTAC (skr. Dynamic Adaptive Total Area Coverage) sa nezmestila do vrecka nohavíc – na výšku merala až 33 centimetrov. Do pamäte telefónu bolo možné uložiť len 30 telefónnych čísel. To, čo dnes pripomína prehistorický vynález, na začiatku osemdesiatych rokov vzbudilo obrovský rozruch. Ak niekto chcel vlastniť zariadenie, ktoré začalo písať históriu, musel zaň zaplatiť 3995 dolárov, čo je suma porovnateľná s dnešnými 10-tisíc dolármi.

O 12 rokov neskôr stála Motorola aj pri zrode ďalšieho trendu – miniatúrnych telefónov. StartTAC bol prvým vyklápacím mobilom na svete. S hmotnosťou 93 gramov a výškou 10 centimetrov predbehol svoju dobu. Takzvané vyklápačky boli populárne ďalšie dve dekády a patrili k mobilom, ktoré túžil mať každý.

1 debata chyba