Facebook maže milióny účtov, Instagram zas ukáže, ako veľmi ste na ňom zavislí

Len za tri mesiace Facebook vymazal takmer 600 miliónov falošných účtov. Instagram zas bude informovať užívateľov o tom, koľko času na ňom trávia.

21.05.2018 10:00
facebook, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Koľko falošných účtov je na Facebooku? Nie sú to tisíce, státisíce ani milióny. Facebook sa pochválil úctyhodnejším číslom. Len za tri mesiace roku 2018 stihla sociálna sieť zablokovať až 583 miliónov falošných účtov. Drvivú väčšinu z nich pritom zablokoval už krátko po registrácii. Pre lepšiu ilustráciu, Facebook každý deň zablokoval v priemere 6.5 milióna pokusov o vytvorenie falošného účtu. A to len v priebehu troch celých mesiacov.

Falošné účty Facebook k celkovej užívateľskej báze nepripočítal. V posledných rokoch sa už nechváli počtom registrácii ale počtom aktívnych používateľov, ktorí sa do Facebooku prihlásia aspoň raz za mesiac. Takýchto užívateľov má v súčasnosti viac ako 2,2 miliardy.

Milióny falošných účtov a nelegitímnych príspevkov

Falošné účty nevyhľadávali a nenahlasovali len samotní používatelia a správcovia. Facebooku s ich identifikáciou pomohla najmä umelá inteligencia. Ani ona však nie je dokonalá a predpokladá sa, že na Facebooku sú stále aktívne približne 3 až 4 percentá falošných účtov. Odhaliť ich je komplikované, nakoľko nemusia primárne slúžiť na šírenie falošných správ a nevyžiadaných príspevkov. Mimochodom, za tri mesiace Facebook z rôznych dôvodov odstránil až 837 miliónov takýchto príspevkov, ktoré nespĺňali štandardy autentickej aktivity, prípadne boli zavádzajúce, explicitné alebo šírili poplašné a falošné správy.

Instagram ukáže, ako veľmi ste na ňom závislí

Jedna z najpopulárnejších multimediálnych sociálnych sietí Instagram v týchto dňoch oznámila, že bude svojich používateľov informovať o tom, koľko času na sieti strávili. Užitočná funkcia s názvom “Usage Insights” (z angl. prehľad používania) je zatiaľ len testovaná. V ostrej prevádzke a pre všetkých používateľov mobilnej aplikácie Instagram sa objaví pravdepodobne v najbližších týždňoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Instagram