Honor 8X: Veľký smartfón s nízkou cenou a výbornými parametrami

Koľko eur by ste zaplatili za mobil s 6,5-palcovým displejom, 20 Mpix foťákom, osemjadrom a 4GB RAM? 400 eur? Honor predstavil model 8X, ktorého cena zrejme mnohých príjemne prekvapí. Na Slovensku ho bude predávať za 279 eur.

14.10.2018 12:25
Honor 8x Foto:
Honor 8x je skvele vybaveným lacným mobilom.
debata

Je veľmi zaujímavé sledovať, kam sa za posledných pár rokov posunuli lacné smartfóny. Už to nie sú len veľké zariadenia so zlým displejom a plastovým telom, ktoré nedokážu držať krok s dobou ani po stránke výkonu. Lacné smartfóny sú dnes už veľmi vyspelými zariadeniami, ktorým nechýbajú ani výkonné komponenty, pamäť, veľký displej a predovšetkým dizajn a materiály, ktoré často kopírujú prémiové mobily na trhu. Honor 8X v týchto dňoch jeden taký mobil predstavil. Smartfón vo verzii pre európsky trh ponúka 6,5-palcový displej s výrezom a úzkymi okrajmi, dva foťáky a kovové telo so skleneným povrchom na zadnej strane. Vďaka 279 eurám by mobil mohol na Slovensku aj zľudovieť.

Triedu mobilu neprezradí jeho dizajn, ale cena

Veľký, 6–5 palcový displej, s výrezom má rozlíšenie 2340 × 1080 bodov. Pomer obrazovky k telu je až 91 percent. Displej samozrejme nie je OLED, ale spolieha sa len na staršiu LED technológiu. Na zadnej strane mobilu sa nachádza duálny fotoaparát, ktorý kombinuje dva obrazové čipy s rozlíšením 2 a 20 Megapixlov. Sekundárny foťák s dvoma megapixelmi neslúži na klasické fotenie, ale na sledovanie a prepočítavanie scény. Algoritmus následne automaticky upravuje nastavenia fotoaparátu podľa foteného objektu či scény. Pri dlhších expozíciách foťáku pomáha “umelá inteligencia” aj pri eliminácii chvenia ruky v spolupráci s optickou stablizáciu.

Honor 8X má displej s výrezom po vzore iPhonu X. Foto: Honor
Honor 8x, Honor 8X má displej s výrezom po vzore iPhonu X.

Vpredu sa nachádza ešte jeden 16 Megapixelový fotoaparát na autoportréty. Predný foťák poslúži tiež na odomykanie mobilu pomocou skenu tváre. Ten nie je ani zďalek tak dokonalý ako u iPhonu X alebo Xs, čo znamená, že väčšina užívateľov by sa aj tak mala viac spoliehať na presnejšiu čítačku odtlačkov prstov na zadnej strane.

Za parametre sa mobil hanbiť nemusí

Honor 8X využíva osemjadrový procesor Kirin 710 a štyri gigabajty operačnej pamäte. Nie sú to parametre, s ktorými by Honor schoval do vrecka iné mobily strednej triedy, no väčšine užívateľov aj tak bohato postačia. To isté platí aj o internej pamäti, ktorá má kapacitu 64 alebo 128 GB s možnosťou rozšírenia o ďalších 256 GB. Vďaka veľkému telu Honor mohol do mobilu osadiť aj batériu s kapacitou až 3750 mAh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #Honor #Honor 8X