HTC predstavilo mobil pre technokratov s blockchainom

Je to prvý mobil na trhu s podporou technológie blockchain. Za eurá si ho však nekúpite. Platí sa vo virtuálnej mene Bitcoin alebo Ethreum. Mobil ukladá citlivé dáta mimo systému Android.

24.10.2018 21:10
HTC, Exodus 1, smartfón, blockchain Foto:
Prvý blockchainový smartfón na trhu vyrobilo HTC.
debata

O blockchaine ste už možno počuli. Ak nie, vedieť by ste aspoň mali, že blockchain je miesto, na ktorom sú archivované rôzne záznamy, transakcie či rôzne udalosti. Všetky záznamy sú zoskupené do viacerých blokov a sú tak chránené pred neoprávneným prístupom. Údaje v nich uložené nie je možné bez oprávnenia čítať, meniť či mazať. HTC v týchto dňoch predstavilo prvý smartfón, ktorý blockchain využíva. Ako? Mobil oddeľuje dôležité užívateľské dáta od Androidu.

V praxi to znamená, že v mobile nebudú uložené kľúče od kryptomien, ani kľúče od užívateľských dát. HTC sa pochválilo novým systémom obnovenia kľúčov Social Key Recovery, ktorý užívatelia využijú pri strate alebo krádeži telefónu. Systém si má poradiť aj so zabudnutým prístupovým kódom. “Užívatelia si vyberú niekoľko dôveryhodných priateľov, ktorých požiadajú o inštaláciu aplikácie pre správu kľúčov. Tajný algoritmus pre zdieľanie potom rozdelí ich vlákno na časti, ktoré rozpošle na vybrané kontakty. O prístup k svojim prostriedkom tak užívateľ nepríde,” píše výrobca.

Žiaden prešpekulovaný hardvér, len podpora blockchainu

Smartfón so 6-palcovým displejom využíva osemjadro Qualcomm Snapdragon 845, šesť gigabajtov operačnej pamäte a 128 GB dátové úložisko bez možnosti rozšírenia pamäťovými kartami. Mobil má na zadnej strane 16-megapixlový duálny fotoaparát, vpredu duálny selfie foťák s ôsmimi megapixelmi.

HTC Exodus 1 je typickým mobilom pre technologických nadšencov. Výrobca sa to rozhodol dotiahnuť do extrému a mobil bude predávať nie za eurá, ale Bitcoiny (skr. BTC) alebo virtuálnu menu Ethereum (skr. ETH). Jeho cena je 0,15 BTC alebo 4,78 ETH. Rečou bežných čísel – približne za 850 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #HTC #Exodus 1