MacBook Air dostal Retina displej. Po štyroch rokoch sa vracia aj Mac mini

Apple predstavil hneď tri veľké novinky. MacBook po rokoch dostal Retina displej, iPad Pro terabajtový disk a na scénu sa vrátil aj zabudnutý počítač Mac mini.

30.10.2018 21:00
macbook air Foto:
Nový MacBook Air dostal Retina displej.
debata

Špekulácie o novom MacBooku Air s Retina displejom sa naplnili. Apple však fanúšikov, svojho času najtenšieho, notebooku nechal dlho čakať. Tí, čo boli trpezliví sa dočkali o 17 percent menšieho a o 10 percent tenšieho Macbooku Air. Retina displej, ktorý zobrazí o polovicu viac farieb, takmer zatienil výkonný hardvér ukrytý vo vnútri. Notebook ponúka ôsmu generáciu Intel Core i5 procesoru a v najvyššom variante až 16 GB operačnej pamäte a 1,5 terabajtový SSD disk. Čo je podstatnejšie, výkon mu neubral na výdrži. Plne nabitý Air je možné používať až 12 hodín.

MacBooku Air už nič nechýba. Má Retinu aj veľký disk

MacBookom Air mnohí vyčítali, že v posledných rokoch neurčovali trendy, ale len dobiehali to, čo už má konkurencia, alebo drahší MacBook a MacBook Air. Teraz to už neplatí. Air má v sebe ukrytú čítačku odtlačkov prstov Touch ID, tri USB-C porty kombinované s Thunderboltom, FaceTime HD kameru a možnosť šifrovania dát na SSD disku. Reproduktory majú silnejšie basy a hrajú o štvrtinu hlasnejšie. Parametrom už zodpovedá aj cena. V základnej konfigurácii už Macbook pod tisíc dolárov nenájdete. Jeho cena začína na 1199 dolároch.

zväčšiť MacBook Air s výkonnejší hardvérom a veľkým SSD... Foto: Apple
macbook air, Apple MacBook Air s výkonnejší hardvérom a veľkým SSD diskom.

Po štyroch rok sa vrátil počítač Mac mini

Ďalšou novinkou je skoro zabudnutý Mac mini – teda miniatúrny počítač bez displeja, ktorý bol voľbou pre tých, ktorí nechceli utrácať tisíce eur za notebook či all-in-one iMac, no stále chceli mať prístup k platforme macOS. Na tom sa s príchodom nového Macu mini nič nemení. Po štyroch rokoch dostal veľmi výkonný hardvér. Predávať sa bude od 7. novembra za 799 dolárov a ponúkne štvorjadrový procesor Intel Core i5 alebo šesťjadro Intel Core i7. Poteší aj veľkorysá operačná pamäť s kapacitou do 64 GB a až dvojterabajtový SSD disk.

zväčšiť Mac mini má šasi vyrobenú z recyklovaného hliníka. Foto: Apple
Mac mini Mac mini má šasi vyrobenú z recyklovaného hliníka.

Macu mini už nechýba viac moderných portov. Okrem klasických USB má aj štyri USB-C, jeden HDMI 2.0 a ethernet s rýchlosťou do 10 Gbit/s. Ani v tomto prípade Apple nezabudol na čip T2, ktorý prináša napríklad šifrovanie disku.

zväčšiť Mac mini sa po štyroch rokoch vrátil na scénu.... Foto: Apple
mac mini, Apple Mac mini sa po štyroch rokoch vrátil na scénu. Parametrami milo prekvapil.

iPad Pro je výkonnejší než mnohé súčasné notebooky

A do tretice iPad Pro, ktorý opäť ukazuje, že tablet už nepatrí len do ruky, ale aj na stôl. Výkonný iPad Pro bude Apple predávať v dvoch variantoch s 11 a 12,9-palcovým displejom s technológiou Liquid Retina. Nechýba ani osemjadrový procesor A12X Bionic s výkonnou časťou pre strojové učenie a maximálne terabajtový disk. Pre cieľovú skupinu môže byť dôležitá informácia aj o sedemjadrovom grafickom čipe. Ten je údajne tak výkonný, že sa mu väčšina súčasných notebookov nemôže rovnať. Samozrejme, takéto vyhlásenia je potrebné brať s rezervou, čo ale nič nemení na skutočnosti, že iPad už nie je len tabletom na zábavu, ale najmä pracovným nástrojom pre grafikov a manažérov.

zväčšiť iPad Pro je o 15 percent tenší než jeho... Foto: Apple
ipad pro, apple iPad Pro je o 15 percent tenší než jeho predchodcovia.

Pôvodné dohady o tom, že nový iPad Pro bude bez rámikov sa nenaplnili. Výrez by používatelia tabletu asi neodpustili. Kamera s podporou rozpoznávania tváre Face ID sa nachádza v tenkom čiernom ráme. Keďže je iPad Pro až o 15 percent tenší ako jeho predchodca, konektor pre slúchadlá sa doň už nezmestil. Apple takisto vymenil konektor a tablet sa po novom dobíja cez USB-C, ktorý zároveň slúži aj na pripojenie externých zariadení. iPad Pro bude v predaji od 7. novembra za cenu 799 dolárov a viac.

zväčšiť Nový iPad Pro údajne výkonom zahanbí aj mnohé... Foto: Apple
ipad pro, apple Nový iPad Pro údajne výkonom zahanbí aj mnohé dnešné notebooky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Macbook Air #Mac mini #iPad Pro