Sony sa odviazalo. Predstavilo mobil s neštandardným 4K displejom

Na novom veľkom displeji sa budú údajne hrať lepšie hry ako aj pozerať videá na Netflixe. Xperia 1 má dokonca aj 4K OLED displej.

27.02.2019 10:20
Sony, Xperia 1, MWC 2019 Foto: ,
Nová vlajková loď Sony - Xperia 1.
debata

Na túto vlajkovú loď si záujemcovia ešte budú musieť chvíľu počkať. Sony v predstihu predstavilo svoj najlepší mobil, ktorý má ako prvý v segmente chytrých smartfónov OLED displej so 4K rozlíšením. Firma konečne ukázala, že sa vie odviazať a namiesto nudných mobilov, ktoré z radu prémiových zariadení nijako nevyčnievajú, vie vyrobiť aj zariadenie, od ktorého sa možno budú inšpirovať aj ostatní. Nie ani tak kvôli neštandardnému pomeru strán displeja 21:9 ako skôr kvôli multimediálnemu zážitku. Sony ukázalo, že vo svete filmov a multimédií vo všeobecnosti je naozaj doma a z tejto trhovej dominancie môže ťažiť.

Xperia 1 má netradičný pomer strán displeja. Foto: Tomáš Švec, Sony
Sony, Xperia 1, MWC 2019 Xperia 1 má netradičný pomer strán displeja.

Natiahnutý displej nie je len pre efekt

Mimochodom, aj natiahnutý displej má podľa Sony význam. Pri používaní Androidu ho napríklad využijete ak si chcete plochu rozdeliť na dve a používať dve aplikácie súčasne. V multimediálnom režime sa zas má viac hodiť na pozeranie filmov v kino-formáte na Netflixe, či pri hraní hier (zatiaľ budú dostupné len tri). Tomu nahráva aj uhlopriečka 6,5 palca.

Špecialitou novej Xperie 1 má byť prepracované... Foto: Tomáš Švec, Sony
Sony, Xperia 1, MWC 2019 Špecialitou novej Xperie 1 má byť prepracované natáčanie videí a ich editácia.

Nie vo všetkom chce mať Sony navrch a namiesto oslnivých parametrov hardvéru sa viac sústredilo na zážitok. Aj preto môže operačná pamäť 6 GB v porovnaní s pamäťou v nových mobiloch od Samsungu vyzerať všelijak, len nie prémiovo. To isté platí aj o 64 respektíve 128 GB vnútornej pamäti (s možnosťou použitia microSD do 512 GB). Výkonu má napriek tomu Xperia 1 stále dosť aj na natáčanie 4K videí (30 fps). S videami sa môže užívateľ doslova vyblázniť a pri ich natáčaní mu prídu vhod najrôznejšie efekty, ktoré môže poznať z filmov.

Bez množstva Megapixelov

Sony sa tiež snaží vzbudiť dojem, že nie všetko je o Megapixeloch a optickom priblížení. Na zadnej strane sa nachádzajú tri foťáky, z ktorých všetky vrátane hlavného majú 12 Megapixelov. Hlavný snímač ma okrem toho aj dobrú svetelnosť (f/1.6) a optickú stabiliáciu. Druhý telefoto snímač má dvojnásobné optické priblíženie a tretí ponúka ultraširoký režim zachytenia snímok. Vpredu sa nachádza ešte jeden selfie foťák s ôsmimi Megapixelmi.

Xperia 1 bude v predaji o niekoľko týždňov. Cenovku Sony zatiaľ neprezradilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #MWC 2019 #Xperia 1