Spotify má zariadenie do auta. Zisťovať bude, akú hudbu počúvate za volantom

Hudobná služba Spotify začala testovať svoj prvý hardvér. Miniatúrny prehrávač hudby bude určený pre autá. Firma sa chce jeho prostredníctvom naučiť návyky ľudí pri počúvaní hudby v aute.

18.05.2019 15:45
Car Thing, Spotify Foto:
Malé zariadenie s názvom Car Thing Spotify rozdá niekoľkým používateľom v Spojených štátoch.
debata

Švédska firma Spotify, ktorá prevádzkuje rovnomennú službu na streamovanie hudby, má desaťtisíce používateľov aj na Slovensku. Firma bola doposiaľ známa len na poli internetových služieb. V týchto dňoch však začala testovať aj svoj prvý hardvér. Nie je to nič, čo by nesúviselo s hudbou. Práve naopak. Miniatúrne zariadenie má poslúžiť vodičom, ale aj Spotify pri odhalení návykov pri počúvaní hudby za volantom.

Spotify sa aj naďalej plánuje sústrediť výlučne na poskytovanie služieb. Hardvér je len malým pomocníkom, ktorý má firme pomôcť presadiť sa aj na mieste, kde sa hudba počúva najčastejšie a najdlhšie – vo vozidle. Zariadenie s prostým názvom Car Thing (z angl. vec do auta) je napájané energiou zo zapaľovača a pripája sa na jednej strane k telefónu a na druhej k hudobnému systému (či autorádiu) v aute. Car Thing má malý okrúhly displej na ktorom zobrazuje práve prehrávanú skladbu a štyri tlačidlá na ovládanie playlistov.

Car Thing reaguje aj na hlasové povely. Vyslovením čarovnej formulky “Hey, Spotify” je možné nariadiť mu, aby spustil konkrétnu skladbu, interpreta alebo playlist. Zariadenie je zároveň priamo prepojené s účtom na Spotify. Spoločnosť ho bude rozdávať či už zadarmo alebo za malý poplatok vybraným používateľom v Spojených štátoch. Zatiaľ nevedno, ako dlho bude test a zbieranie dát prebiehať. Spotify má však už dnes okrem názvu Car Thing registrované aj ďalšie dva názvy – Home Thing a Voice Thing (z angl. vec do domácnosti a vec ovládaná hlasom). To napovedá, že by sa onedlho mohol pustiť aj do testovania zariadení ovládaných hlasom pre domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #streamovanie hudby #Car Thing