Walkman oslavuje 40. výročie. Spomeniete si ešte na svoj prvý hudobný prehrávač?

Značka Walkman sa stala synonymom pre všetky prenosné kazetové prehrávače. V týchto dňoch oslavuje 40 rokov. Posledný kazetový prehrávač Walkman Sony vyrobilo v roku 2010.

03.07.2019 17:32
Sony Walkman, Walkman, kazetový prehrávač Foto:
Prvý prenosný kazetový prehrávač značky Walkman - Sony Walkman TPS-L2.
debata

Spomeniete si ešte na svoj prvý hudobný prehrávač? Ak patríte k tým, ktorí sa narodili ešte pred revolúciou, pravdepodobne ste niektorý z prenosných “kazeťákov” vlastnili. V tom čase tento typ kompaktných prehrávačov na “tužkové” batérie všetci poznali pod označením Walkman. Bola to napokon práve táto značka, ktorá stála pri zrode dnes už kultových prehrávačov. Walkman v týchto dňoch oslávil svoje 40 výročie.

Prvý Walkman sa na pulty predajní v Japonsku dostal presne prvého júla 1979. Prenosný prehrávač, ktorý chcel vlastniť doslova každý, na niekoľko desaťročí poznačil svet hudobných prehrávačov. Sony s Walkmanom určoval trendy, ktorým konkurenčné firmy len prispôsobovali. Toto označenie sa ľuďom vrylo do pamäti natoľko, že akýkoľvek hudobný prehrávač, nech už bol vyrábaný ktoroukoľvek firmou, bol automaticky považovaný za Walkman. Kazety neskôr vystriedali cédéčka a z Walkmanov sa stali Discmany. Pôvodná značka však naďalej žila svojim životom a Sony ju neskôr vzkriesilo a rozšírilo aj na prenosné prehrávače kompaktných diskov, MP3 prehrávače, či dokonca mobily.

Obrovský hit, ktorý sa stal symbolom hudobných prehrávačov

Späť však ku kazetovým prehrávačom. Prvý Walkman mal označenie TPS-L2, bol vyrobený z kovu a platu a mal mechanické tlačidlá. Chýbalo mu rádio, nahrávanie a funkcia Auto reverse. Po dokončení prehrávania na jednej strane magentofónovej pásky ju tak bolo potrebné vybrať a otočiť. Prehrávač poháňaný dvoma batériami typu AA sa v roku 1979 predával za 200 dolárov, čo je cena, ktorá by dnes zodpovedala zhruba 700 dolárom. Ani vysoká cena ľudí neodrazila od nákupu trendového prehrávača. V priebehu dvoch mesiacov firma predala viac ako 50-tisíc kusov Walkmanov TPS-L2.

Sony pri príležitosti jubilea v centre Tokya otvorilo veľkú výstavu všetkých prehrávačov Walkman a Discman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #Walkman #Discman #kazetový prehrávač