Test: Má zmysel vymeniť iPhone Xr za novší iPhone 11? Áno, aj nie

iPhone 11 je jednoznačným krokom vpred. Mobil má lepší foťák, výborne fotí v tme a výkonu má tiež na rozdávanie. Nie každému ale tieto argumenty v prospech jeho kúpy postačia.

05.10.2019 11:00
iPhone, iPhone 11, iPhone Xr, Apple Foto:
Najväčšie rozdiely medzi iPhonom Xr a 11 sa ukrývajú na zadnej strane.
debata (4)

Je to priamy nástupca iPhonu Xr, no jeho označenie môže miasť. Spolu s predstavením trojice nových iPhonov Apple opäť zmenil ich značenie. Už to nie sú smartfóny s príponou S, Plus, SE alebo C, ale iPhony 11, 11 Pro a 11 Pro Max. Apple si pravdepodobne uvedomil, že aj spotrebitelia, ktorí nie sú za mobil ochotní utratiť viac než tisíc eur, chcú mať tiež pocit, že vlastnia prémiové zariadenie, ktoré nie je o nič horšie, než drahšie modely. Firma preto vytvorila priameho nástupcu modelu Xr aj bez zbytočnej prípony – iPhone 11. Prinášame vám niekoľko postrehov z nášho testovania ako aj krátke porovnanie s predošlým modelom Xr, ktorý sme mali možnosť dlhšiu dobu používať.

VIDEO: Pozrite si v redakčnom teste TV Pravda, ako funguje iPhone 11.
Video

Chýbajúci OLED displej zamrzí, no s LCD si stále vystačíte

Hneď na úvod jeden paradox – iPhone 11 je síce najlacnejším modelom, no nie najmenším. Väčší od neho je model 11 Pro Max, a to o 0,4-palca. Stredný model 11 Pro je zas so svojim 5,8-palcovým displejom najmenší. Veľkosť displeja tentokrát nie je rozhodujúca. iPhone 11 má ako jediný z trojice starší, no časom overený, LCD displej (zvyšné dva majú OLED panel) a hrubší rámček. Pomer displeja k telu je tak o čosi menší, než pri drahšej dvojici, ktorej displej je takmer bezokrajový. Kým „jedenástku“ neotočíte chrbtom, rozdiel medzi ním a jeho predchodcom nemáte šancu spozorovať. Parametrami, rozmerovo a dispozične sú ich displeje identické.

iPhone 11 má dva foťáky, logo umiestnené v... Foto: Tomáš Švec
iPhone, iPhone 11, iPhone Xr, Apple iPhone 11 má dva foťáky, logo umiestnené v strede a z krytu zmizlo označenie "iPhone

Zadná strana iPhonu 11 sa zmenila na nepoznanie. Pribudol jeden foťák, ako aj matica, v ktorej sú dve šošovky a blesk umiestnené. Matica a napokon aj dizajn zadnej strany je rovnaký u všetkých troch iPhonov. Jedenástke ale chýba tretí foťák s teleobjektívom, ktorý by ste našli na starších iPhonoch Xs, takisto s dvoma objektívmi. Či už je za tým kalkul alebo skúsenosti, širokouhlý foťák Apple považuje pre iPhone 11 za užitočnejší a vhodnejší. Ak by mala jedenástka teleobjektív, modely Xs, ktoré zostávajú aj naďalej v ponuke, by si nemal kto kupovať.

Nie jeden, nie tri, ale dva foťáky. Konečne aj širokouhlý objektív

Širokouhlý foťák ale chválime. Z nášho pohľadu sa širokouhlé snímky (120-stupňový uhol) na bežné fotenie hodia oveľa viac než teleobjektív s dvojnásobným priblížením. Dva snímače na zadnej strane majú zhodne po 12 Megapixloch.

iPhone 11 má rovnaké rozmery ako starší iPhone Xr. Foto: Tomáš Švec
iPhone, iPhone 11, iPhone Xr, Apple iPhone 11 má rovnaké rozmery ako starší iPhone Xr.

Aj pri dennej a nočnej fotografii si počína iPhone 11 oveľa lepšie než Xr, ktorému robilo problém aj väčšie šero a výrazne tak zaostával za Androidmi s podobnou či dokonca nižšou cenou. Potvrdiť to môžeme na základe vlastných skúseností. Fotenie objektu v tmavej miestnosti so sebou prinášalo toľko kompromisov, že sme si to obvykle rozmysleli. Hneď sme sa rozlúčili aj s fotkami tmavej oblohy či rozžiareného mesiaca. Pri fotení v zhoršených podmienkach na tom nebola lepšie ani minuloročná vlajková loď Xs Max.

Výborné nočné fotky, ktoré budú onedlho ešte lepšie

Je vidno, že Apple spravil obrovský pokrok, ktorý sa konečne dostal aj do najlacnejšej z trojice noviniek. Fotky v pološere sú mimoriadne kvalitné, nestrácajú priveľa detailov, nemajú priveľký šum a farby sú jasné a odlíšiteľné. Pri umelom osvetlení sú farby tiež živšie než pri iných modeloch s asistovanou umelou inteligenciou. Na druhej strane, iPhone 11 zápasí s protisvetlom. Zamračená obloha výrazne znížila jas okolitých objektov, ktoré kvôli nemu strácajú priveľa detailov.

Ten, kto mal možnosť fotiť s iPhonom a porovnať výsledok s inými mobilmi, si dozaista všimne teplejšie tóny na fotkách. Výsledok je oveľa príjemnejší, farby sýtejšie, jasnejšie, no stále korešpondujúce s realitou bez „pripečenej“ saturácie. V priebehu niekoľkých týždňov by vďaka aktualizácii mala na iPhonoch pribudnúť aj funkcia Deep Fusion. Tá prinesie oveľa viac detailov na fotkách vďaka analýze jednotlivých pixelov a následnej redukcii šumu a zvýrazňovania kontúr.

iPhone Xr je od nového iPhonu 11 na nerozoznanie. Foto: Tomáš Švec
iPhone, iPhone 11, iPhone Xr, Apple iPhone Xr je od nového iPhonu 11 na nerozoznanie.

Pozitívna zmena sa prejavila aj na výmene prednej kamery. Namiesto siedmich má dvanásť Megapixelový senzor a širokouhlú optiku. V praxi to znamená, že fotky v prípade bežného selfie iPhone oreže zo širokouhlej snímky, ktorú je možné zachytiť otočením foťáka do horizontálnej podoby. Trocha zábavy ponúka aj funkcia, ktorú Apple nazval „slofies“ – teda krátke spomalené videá natočené prednou kamerou. Slovies autoportréty nenahradia a táto zábavka tak po chvíli omrzí. Tých, ktorí sa chcú vyblázniť s videom poteší podpora 4K rozlíšenia pri 60 snímkach za sekundu.

Odomykanie tvárou má stále jednu slabinu

Odomykanie telefónu pomocou Face ID je praktické a svižné, aj keď už pri používaní iPhonu X nám snímač odtlačkov prstov chýbal. Chýba nám dodnes, keďže Face ID má predsa len nejaké limity. Jedným z nich je odomykanie v úplnej tme, ktoré sa podarí v troch štvrtinách prípadov. V horizontálnej polohe už ale mobil neodomknete vôbec, čo je škoda.

iPhone 11 dostal do vienka výkonnejší procesor A13 Bionic, ktorý je rovnaký naprieč trojicou nových modelov. Oproti A12ke je údajne o 20 percent výkonnejší. Nie je to zanedbateľné číslo, no bežný používateľ si túto zmenu najbližších pár rokov pravdepodobne ani nevšimne. Výkonu mal aj Xr na rozdávanie. iPhone 11 má vďaka LCD displeju s nižším rozlíšením viac výkonu do rezervy v porovnaní s modelmi Pro a Pro Max. Benchmarky sme pri posudzovaní výkonu nepoužívali, no zahraniční recenzenti potvrdili naše očakávania – iPhone 11 má v niektorých prípadoch výrazne väčší výkon než Galaxy Note 10 Plus.

Výdrž porovnateľná s modelom Xr

Oveľa dôležitejší údaj než prebytok výkonu je výdrž na jedno nabitie. iPhone 11 razí cestu vysokej výdrže, ktorej nastavil latku minuloročný iPhone Xr. Po niekoľkých dňoch približne rovnako intenzívneho používania môžeme potvrdiť, že výdrž je o čosi vyššia. Apple tvrdí, že narástla o dve hodiny. Vyvrátiť ani potvrdiť to síce nevieme, no ani by sme o tom nepochybovali. Mobil sme na bezdrôtovú nabíjačku ukladali zhruba so 40 percentami batérie. Mimochodom, jedenástku je možné nabiť aj zrýchlene, no Apple chce, aby ste si za to priplatili (tak ako už býva zvykom). Rýchlonabíjačku totiž v balení nenájdete (iPhone 11 Pro a Pro Max ňou ale disponujú).

Hlavným rozdielom medzi iPhonom Xr a 11 je... Foto: Tomáš Švec
iPhone, iPhone 11, iPhone Xr, Apple Hlavným rozdielom medzi iPhonom Xr a 11 je použitý fotoaparát. Jedenástka ich má až dva.

Čomu nerozumieme je neustále odmietanie USB-C konektora. Smartfóny Apple aj po rokoch odolávajú trendu, ktorý prináša viac dobrého než zlého, nehovoriac o kompatibilite. Lightning konektor je stále pevnou súčasťou iPhonu a pri pripojení káblových slúchadiel tak budete odkázaní na redukciu, ktorú už Apple k slúchadlám nebalí.

Pomalšie 4G aj tajomný čip U1

Zaujímavá je rýchlosť prenosov v 4G sieti. K technologickým limitom sa pravdepodobne na Slovensku ani len nepriblížite, no je dobré spomenúť, že iPhone 11 má „len“ 2×2 MIMO antény, zatiaľ čo vyššie modly ich majú 4×4 a dátové prenosy by v nich mali byť teoreticky vyššie. Užitočnejší a atraktívnejší je ale čip U1, vďaka ktorému je možné na iné zariadenie s rovnakým čipom jednoduchšie posielať súbory technológiou AirDrop. Stačí označiť súbory a namieriť mobilom na iné zariadenie (zatiaľ len na niektorý z trojice nových iPhonov) a prenos dát sa automaticky začne.

Apple iPhone 11 – cena: od 799 eur

Pozitíva

  • zaujímavý kompromis ceny a parametrov
  • veľmi dobrý foťák (výrazný posun vpred)
  • výdrž na batériu
  • výkon ako na vyšších a drahších modeloch
  • množstvo dostupných farieb

Negatíva

  • stále len s LCD displejom
  • chýbajúca rýchlonabíjačka
  • aj po rokoch len Lightning konektor

iPhone 11 a iPhone Xr na test poskytol Slovak Telekom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Apple #smartfón #iPhone #iPhone Xr #iPhone 11