Sonos ponúka nové reproduktory so zľavou. Podmieňuje to však likvidáciou starých

Získanie 30-percentnej zľavy Sonos podmienil likvidáciou starého reproduktoru, ktorý firma na diaľku natrvalo deaktivuje. Následne je možná už len jeho recyklácia.

01.01.2020 13:00
sonos move, reproduktor, sonos Foto:
Ilustračné foto. Na fotke prenosný reproduktor Sonos Move.
debata

Nie je to tak dávno, čo Sonos v niekoľkých krajinách spustil novú službu prenájmu reproduktorov. Tí, ktorí si ich nemôžu dovoliť kúpiť za plnú cenu, si ich môžu od firmy prenajať za mesačný poplatok. Namiesto kombinácii reproduktorov za stovky eur si ich môže záujemca požičať za 15, 25 alebo 50 eur mesačne. Pri najnižšej splátke by reproduktory “splatil” za dva a pol roka.

Ďalšou novinkou americkej firmy je výrazná zľava na nákup nových reproduktorov, ktorá je dostupná pre majiteľov starších modelov. Za výmenu či recykláciu reproduktora môžu získať až 30-percentnú zľavu z ceny nového. Problémom je spôsob, akým Sonos núti zákazníkov likvidovať inak funkčné, aj keď staršie, reproduktory. Pre využitie zľavy je totiž potrebná aktivácia takzvaného recyklačného režimu, ktorý natrvalo na diaľku deaktivuje staršie zariadenie.

Akonáhle sa zákazník rozhodne využiť “recyklačnú” zľavu, v aplikácii označí, ktoré zariadenie chce vymeniť. Následne mu Sonos vygeneruje zľavový kód na nový produkt. Po jeho využití a dodaní začne plynúť 21-dňová lehota, po ktorej sa staré zariadenie natrvalo deaktivuje. Nie je ho tak možné za žiadnych okolností obnoviť a zostáva tak len jeho recyklácia. Množstvo zákazníkov sa na tento krok firmy sťažovalo na Twitteri, kde ho označovali za hlúpy a neekologický. Staré zariadenie by podľa nich malo väčší zmysel predať za zníženú cenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reproduktor #Sonos