Test: Hodinky Fitbit Versa 2 vyrazili do ťažkého boja

Vyskúšali sme hodinky, ktoré vyrazili do boja s Apple Watch. Majú jednoduché ovládanie, funkčný dizajn, AMOLED displej, vysokú výdrž, no aj zopár nedostatkov.

07.03.2020 19:53
Fitbit, Versa 2, inteligentné hodinky Foto:
Inteligentné hodinky Fitbit Versa 2.
debata (2)

V čase, keď inteligentné hodinky a športové náramky doslova zľudoveli a nájsť ich môžete aj na rukách detí, či dôchodcov, majú niektoré firmy problém držať krok s dobou. Najmä ak sa v minulosti profilovali ako výrobcovia prémiových zariadení, ktoré v dnešnej dobe už svoju prémiovosť stratili. Jedným z najlepších príkladov je firma Fitbit, ktorá dlhodobo vyvíjala trendové športové náramky, ktoré boli všetko, len nie lacné. Napriek tomu boli medzi užívateľmi obľúbené a častokrát boli pre mnohých aj akousi métou. Vynikali nie len dizajnom, pokročilými funkciami, ale najmä podporou a prehľadnou mobilnou aplikáciou s množstvom doplnkov a samostatných aplikácií. Doba ale pokročila a Fitbit už musí súperiť aj s takými firmami ako Apple, Samsung, Huawei alebo Xiaomi. Vyskúšali sme druhú generáciu náramku Fitbit Versa, ktorý už do vienka dostal konečne aj OLED displej a príjemnejšiu cenu.

Konečne s AMOLED displejom

V porovnaní s prvou generáciou je Versa 2 o čosi väčšia, má väčšiu batériu a AMOLED displej, ktorý vo výsledku napomáha k znižovaniu spotreby a predlžovaní výdrže na batériu (zo štyroch na päť dní). Napriek nenápadným zmenám Fitbit zapracoval aj na konštrukcií. Obyčajné krycie sklo Gorilla glass vymenil za jeho tretiu a odolnejšiu generáciu a tri tlačidlá nahradil jediným (tak ako pri náramku Versa Lite). Bluetooth 4.0, podpora Wi-Fi 802.11 b,g,n a bezkontaktný čip NFC zostali bez zmien. Vďaka NFC čipu môžete bezkontaktne platiť v obchodoch. Funkciu Fitbit Pay sme viackrát vyskúšali a funguje bez problémov.

Fitbit si uvedomil, že musí skresať náskok, ktorý Apple dosiahol znížením ceny hodiniek Watch 3 v čase uvedenia Watch 5 na trh. Tie boli pre záujemcov natoľko atraktívne, že sa pre mnohých stali voľbou číslo jeden. Fitbit si navyše u niektorých lojálnych zákazníkov pohoršil tým, že sa spojil s Google. Výsledky akvizície zatiaľ nepriniesli žiadne ovocie, no kto vie, aký bude výsledok. Fitbit sa snaží aspoň ukázať, že Versa 2 dokáže prinajmenšom to, čo Apple Watch. Náramok už má aj mikrofón a hlasovú asistentku Alexa, no bez možnosti výberu alternatívy.

Odpovedanie hlasom funguje len na Androide

Zaujímavosťou je možnosť odpovedať na prichádzajúce správy cez mikrofón. Prepis hovoreného slova ale funguje len v angličtine a len s Androidom. Používatelia iPhonov tak majú smolu a musia si vystačiť s automatickými odpoveďami. Škoda. Ak už vlastnili Apple Watch, k Fitbitu sa zrejme nevrátia. Automatické odpovede hlasom a navyše aj v lokálnom jazyku (vrátane slovenčiny) by im mohli priveľmi chýbať. Na druhej strane, kompenzáciou pre používateľov môže byť aspoň možnosť doinštalovovať si do hodiniek niektorú z množstva športových aj nešportových aplikácií. Do druhej skupiny patrí aplikácia na ovládanie Spotify či Deezer na mobile. Na preskakovanie skladieb, zmenu hlasitosti či režimov prehrávania nemusíte vyťahovať mobil z vrecka.

Hodinky majú jediné tlačidlo. Foto: Tomáš Švec
Fitbit Versa 2, Versa Hodinky majú jediné tlačidlo.

Ak je niečo na Fitbite veľmi príťažlivé, je to mobilná aplikácia. Cez ňu sa do hodiniek inštalujú aplikácie, ale aj poskytuje aj prehľadné štatistiky o pohybe a spánku. Systém monitorovania spánku je obzvlášť v aktualizovanej verzii aplikácie veľmi detailný. Zamrzí len, že Fitbit si za ešte detailnejší rozbor spánku pýta 10 eur vo forme mesačného predplatného.

Výborná mobilná aplikácia

Versa 2 dokáže merať pulz nonstop a do aplikácie zaznamenávať výkyvy a prepočítavať aktivitu na množstvo spálených kalórií. Prepočty vyzerajú byť presné, s výnimkou merania krokov, ktorý je možné pomerne jednoducho oklamať. Počas športovej aktivity si je možné na hodinkách vybrať aj športový režim, ktorý bude presnejšie prepočítavať spálené kalórie a pulzové špičky.

Hodinky sa opäť nabíjajú cez neštandardnú... Foto: Tomáš Švec
IMG 20200307 110102 Hodinky sa opäť nabíjajú cez neštandardnú nabíjačku. Našťastie sa oproti predošlej generácii hodiniek nezmenila.

Ovládanie jedným tlačidlom je jednoduché a paradoxne nám zvyšné dve tlačidlá ani nechýbali. Pridržaniu tlačidla môžete naprogramovať niektorú z predvolených funkcií – napríklad spustenie ovládača k hudbe alebo privolanie hlasovej asistentky Alexa. Namiesto tlačidla budete častejšie využívať pohyb prsta po displeji – našťastie sa položky v menu zobrazujú plynulo bez sekania. V menu nájdete aj všetky nainštalované aplikácie. Základom je ale voliteľný ciferník. Ak sa vám predvolený nezapáči, môžete ho vymeniť za iný z množstva dostupných variánt. Problémom však je, že nie všetky sú zadarmo a nie všetky podporujú tzv. Always on režim, vďaka ktorému bude displej neustále zobrazovať čas.

Fitbit Versa 2 – cena: 180 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva

  • AMOLED displej
  • Jednoduchý a plynulý systém
  • Výborná prehľadná aplikácia
  • Spracovanie
  • Výdrž na jedno nabitie
  • Podpora bezkontaktných platieb

Negatíva

  • Bez možnosti nadiktovať odpoveď na iOS
  • Len v angličtine
  • Viacero doplnkov je spoplatnených

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #športový náramok #Fitbit #Versa Lite #Versa 2 #športové hodinky