iPhone SE dostal konkurenta od Google. Pixel 4a valcuje najmä cenou

Za 349 eur záujemca získa podarený mobil s OLED displejom, rýchlonabíjanie, nadštandardný výkon a foťák s pokročilými technológiami.

05.08.2020 16:30
Google, Pixel 4a Foto:
Google Pixel 4a
debata

Z radu príliš nevyčnieva, no napriek tomu môže mať oproti silnej konkurencii navrch. Google predstavil svoj nový smartfón strednej triedy Pixel 4a. V porovnaní s predchodcom má užšie rámčeky okolo displeja, vyšší výkon a aj lepší foťák. Dizajnom kopíruje “dospelejšie” modely Pixel 4 a Pixel 4 XL. Jeho telo nie je vyrobené z prémiových materiálov ako je kov či sklo, ale priestor dostal typický materiál strednej triedy – polykarbonát.

Namiesto dvoch už len po jednom foťáku

Do nápadného čierneho štvorca na zadnej strane Google umiestnil fotoaparát s jedinou šošovkou, ktorému v diagonálnej pozícii sekunduje blesk. Fotoaparát má 12,2 Megapixelov a optiku s dobrou svetelnosťou f/1.7. Podporuje optickú stabilizáciu obrazu, technológiu Dual Pixel a natáčať s ním možno aj videá v 4K rozlíšení (30 snímok za sekunudu).Predný foťák má 8 Megapixelov a svetelnosť f/2.0. Pixel 4a je prvým zariadením Google, ktoré má kvôli nemu v displeji kruhový výrez.

Google Pixel 4a Foto: Google
Google Pixel 4a Google Pixel 4a

Aj keď oba fotoaparáty nepatria k tomu najlepšiemu, čo Google ponúka, k lepším fotkám im majú dopomôcť najmä rozšírené softvérové funkcie. Príkladom je Live HDR+, oddelená úprava jasu a tieňov (Dual exposure), funkcia Night Sight s predĺženým expozičným časom (napríklad na fotenie hviezd) a automatické zvyšovanie kvality digitálneho priblíženia (Super Res Zoom). O tom, že Google to s fotením vie svedčia aj minuloročné smartfóny.

Aj s OLED displejom a rýchlonabíjaním

Na zadnej strane sa nachádza nenápadná čítačka odtlačkov prstov. Výrobca nezabudol ani na 3.5 milimetrový konektor na slúchadlá, ktorý sa z vyššej triedy zariadení pomaly vytráca. Pixel 4a sa nabíja cez USB-C port aj s podporou 18-Wattového rýchlonabíjania. Displej má uhlopriečku 5,81 palca a kvalitnejší OLED panel s rozlíšením 2340 × 1080 bodov, ktorý stále mnohým konkurentom chýba. Vzorkovacia frekvencia displeja je 60 Hz na rozdiel od 90 Hz, ktorú ponúkajú modely Pixel 4 a 4 XL.

Výkonovo sa mobil takisto nemá za čo hanbiť. Poháňa ho osemjadrový procesor Snapdragon 730G a 6 gigabajtov operačnej pamäte. Dáta sa ukladajú na 128 GB úložisko, avšak bez možnosti ďalšieho rozšírenia. Jedinou možnosťou je využiť cloudové služby Google. Google Pixel 4a sa začne onedlho predávať za cenu 349 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #iPhone SE #Pixel 4a