Test: Vyskúšali sme vlajkové lode od Samsungu. S21 Ultra dominuje fotografii

Vyskúšali sme najnovších zástupcov prémiových smartfónov od Samsungu z rodiny S21. Model Ultra v ničom nešetrí, klasická S21 zas prináša kompaktné rozmery za cenu drobných kompromisov.

07.03.2021 06:00
Samsung Galaxy S21, S21 Ultra, smartfón Foto:
Samsung Galaxy S21.
debata (1)

Generačná výmena vlajkových lodí len málokedy prináša tak zásadné vylepšenia, aby aj majiteľ staršieho modelu začal uvažovať nad výmenou. Samsung však s novými Galaxy S21 ukázal, že vie ako ľuďom zasadiť chrobáka do hlavy. Nové smartfóny majú upravený dizajn, väčší výkon a aj lepší foťák. To niekomu ako pádny argument k výmene postačí.

Apple začal, Samsung pokračuje. V kompaktnom balení by ste hľadali nabíjačku a slúchadlá márne. Výrobca verí, že už jedny doma máte a ďalšie by vám boli zbytočné. Či je to pravda alebo len marketingový trik, ako z ľudí vytiahnuť viac peňazí, nech zváži každý sám. Faktom je, že krabička je takmer o polovicu menšia a do prepravných kontajnerov sa tak zmestí viac mobilov, čo Samsungu šetrí náklady. Pravdou je, že nám nabíjačka ani slúchadlá nijak nechýbali. Škoda len, že bez najnovšej nabíjačky za desiatky eur nebudete môcť využiť ultrarýchle nabíjanie, ktoré smartfóny ponúkajú.

Ešte lepšia ergonómia a funkčný dizajn

Po dizajnovej stránke sú S21 doslova bezchybné. Čisté línie narúša eklekticky umiestnený obdĺžnik v ľavom hornom rohu na zadnej strane, v ktorom sa nachádzajú fotoaparáty. Od okrajov nie je oddelený a plynule s nimi splýva, dokonca aj farebne, a teda nepôsobí ako päsť na oko. Zabudnúť tiež môžete na odtlačky prstov, ktoré trápia všetky lesklé povrchy. Zadná strana dvadsaťjednotiek je matná a príjemná na dotyk. V základnej verzii je v plaste, model Ultra má však zadnú stranu z odolnejšej zliatiny hliníka. Ergonómia je takisto bezchybná a len ťažko by sme hľadali nejaké zásadné nedostatky. Keďže ale modul s fotoaparátmi vystupuje zhruba dva milimetre nad úrovňou okolia, kvôli ochrane je lepšie použiť kryt.

Samsung Galaxy S21 má veľmi elegantné farebné... Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy S21, S21 Ultra, smartfón Samsung Galaxy S21 má veľmi elegantné farebné prevedenie.

Veľký displej na prednej strane splýva s okrajmi a na foťák si Samsung vyhradil len malý kruhový výrez v strede. Našťastie nie je nijak veľký a ani nezmyselne umiestnený, takže neblokuje zobrazenie postranných informácií. Ako sa za posledné dva roky stalo zvykom, pod displejom sa nachádza aj zväčšený snímač odtlačkov prstov, ktorý funguje veľmi precízne a bez zaváhaní. Nahradiť ho možno tvárovou biometriou, no tá na rozdiel od Apple nevyužíva žiadne pokročilé senzory, takže nie je natoľko spoľahlivá a odporúčame ju používať len ako sekundárnu metódu overenia identity.

Menšia S21 ‚padne‘ do ruky ako uliata

Komu by rozmery najväčšieho modelu Ultra prekážali, môže siahnuť aj po menšom variante či dokonca najmenšom a najkompaktnejšom modeli S21, ktorý má stále veľký displej, aj keď nie je na okrajoch zaoblený. Veľmi dobre padne aj do menšej ruky. To, že S21 Ultra je naozaj veľký netreba dovysvetľovať, avšak jeho veľký 6,8-palcový AMOLED displej si zaslúži aspoň poznámku o ovládateľnosti, ktorá je naozaj výborná. Zaoblenie displeja pri držaní nijak neprekáža a pocitovo je displej zaoblený o čosi menej výrazne než v predošlých modeloch. Veľký posun nastal aj v použitej technológii. Displej podporuje 120 Hz frekvenciu rovnako ako minuloročný model, no s tým rozdielom, že ju dokáže použiť aj pri najvyššom rozlíšení. Naopak, dynamická úprava frekvencie zabezpečí, že tam, kde je 120 Hz priveľa, zníži frekvenciu až na 10 Hz a ušetrí tak pár percent z batérie.

Samsung Galaxy S21 (vľavo) a S21 Ultra (vpravo) Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy S21, S21 Ultra, smartfón Samsung Galaxy S21 (vľavo) a S21 Ultra (vpravo)

Po stránke výkonu mobilu niet čo vytknúť. Tak Ultra ako aj základný model S21 majú výkonný osemjadrový čip Snapdragon 888, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo by ste v mobile mohli v súčasnosti mať. Nehovoriac o 8 (S21) alebo 12 až 16 GB (Ultra) operačnej pamäti. Batéria nemá nijak ohurujúcu kapacitu (4000 resp. 5000 mAh), no na celodenné použitie plne postačí. Ak by sme mobilom niečo vytkli, je to absencia podpory microSD kariet. Vo výsledku ste tak limitovaný kapacitou, za ktorú si zaplatíte (128, 256 alebo 512 pri modeli Ultra).

Koľko Megapixelov sa zmestí do jedného mobilu?

Fotoaparáty sú samostatnou kapitolou. Samsung opäť pristúpil na hru s počtom Megapixelov, ktorých má hlavný foťák na Ultre až 108 (S21 má 64 Mpix). Nie márne. Hlavnému foťáku sekundujú ďalšie tri, z ktorých jeden má 12 Megapixelov a ultraširokouhlú šošovku, druhý a tretí zhodne 10 Megapixelov a podporu telefoto s 3-násobným a 10-násobným optickým priblížením a optickou stabilizáciou obrazu. Pri ostrení pomáha foťákom laserový autofocus.

Samsung Galaxy S21 Ultra má štyri fotoapráty na... Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy S21, S21 Ultra, smartfón Samsung Galaxy S21 Ultra má štyri fotoapráty na zadnej strane.

Veľké optické priblíženie funguje nielen na papieri. Kým najnovší iPhone 12 Pro Max bravúrne zvládne len 2,5-násobné optické priblíženie, S21 Ultra nemá problém s vykreslením detailov aj pri 10-násobnom optickom priblížení. To je možné rozšíriť o digitálny zoom, a to až na 100-násobok. Daňou je ale ostrosť, strata kontrastu a detailov. Nič, čo by nebolo pochopiteľné. Z praxe ale môžeme potvrdiť, že do zhruba 50-násobného priblíženia je obraz v poriadku. Väčšie priblíženie pomôže už len pri identifikácii objektov, no nie detailov. V porovnaní s predošlými modelmi je ale viditeľný aj posun pri digitálnom zoome, ktorý si Samsung poisti funkciou Zoom Lock, ktorá kompenzuje drobné chvenie ruky pri ostrení.

Výborná ostrosť aj sýte farby

S fotoaparátmi sa môžu vyblázniť aj náročnejší používatelia, pre ktorých je k dispozícii režim Pro s možnosťou úpravy viacerých parametrov snímky, vrátane fotenia do bezstratového 12-bitového RAW formátu. Fotka má samozrejme viac megabajtov a v počítači je potrebné sa s ňou pohrať, čo práve niekomu môže vyhovovať. Zaujímavý je aj nočný režim, ktorý zachytáva množstvo detailov aj na inak tmavých a podexponovaných miestach. Podanie farieb je takisto živšie a teplejšie než pri konkurenčných smartfónoch najvyššej triedy. Avšak záleží od celkovej farebnej štruktúry snímaného objektu alebo krajiny. Ak farby splývajú alebo sa prekrývajú, snímka je menej živá, než pri viac kontrastujúcom objekte.

Samsung ako voliteľné príslušenstvo k mobilu ponúka aj miniatúrne jednoúčelové zariadenie zvané SmartTags, ktoré cez mobilnú aplikáciu aktivujete a následne ho môžete pripnúť na vec, ktorú najčastejšie strácate, alebo pri ktorej sa o stratu obávate. Tento lokalizačný prívesok nie je žiadnou novinkou, ponúkajú ho aj iné firmy a dokonca aj za menej peňazí. Avšak Samsung v ňom použil najnovší nízkonapäťový Bluetooth BLE, ktorý šetrí batériu.

Samsung Galaxy S21 Ultra.
Samsung Galaxy S21 Ultra.
+13Samsung Galaxy S21 Ultra.

Samsung Galaxy S21 128 GB – cena: 849 eur

Samsung Galaxy S21 Ultra 256 GB – cena: 1299 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva:

  • Výborné spracovanie
  • Elegantný a nadčasový dizajn
  • Ešte lepší displej
  • Výkon a podpora 5G

Negatíva:

  • Cena

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Galaxy S21 #S21 Ultra