Test: Vyskúšali sme slnečné okuliare, ktoré sľubujú vyšší kontrast

Okuliare so šošovkami Captivate majú zlepšovať ostrosť videnia a vnímanie farieb. Podľa výrobcu dokážu kompenzovať nedostatky ľudského oka pri rozlišovaní farieb.

19.04.2021 10:00
Wiley X, Captivate Foto:
Slnečne okuliare od firmy Wiley X s technológiou Captivate.
debata

Americká spoločnosť Wiley X, ktorá sa okrem iného zaoberá výrobou slnečných a taktických okuliarov, pred viac než rokom predstavila novú technológiu s názvom Captivate. Jej hlavnou výhodou má byť, že šošovky dokážu lepšie oddeliť jednotlivé zložky farebného spektra, takže oko dokáže lepšie vnímať celú škálu farieb pri zvýšenom kontraste a ostrosti. Tieto tvrdenia pôsobia pomerne nadnesene, okuliare s technológiou Captivate sme preto vyskúšali aby sme tvrdenia potvrdili alebo vyvrátili.

Výrobca deklaruje vyšší kontrast aj ostrosť

Výrobca na svojej stránke k technológii Captivate píše, že technológia “zdokonaľuje ostrosť videnia a vnímanie farieb. Ľudské oko totiž nie je schopné rozlíšiť celé farebné spektrum. Jednotlivé farby sa prelínajú a tieto farebné prechody spôsobujú problémy s ostrosťou videnia.” Pri farebných prechodoch má výrobca na mysli najmä modré, zelené a červené spektrum, ktoré údajne dokážu šošovky lepšie oddeliť a zvýšiť kontrast a ostrosť. Laicky povedané, pre oko by mala byť najviac mätúca kombinácia vlnových dĺžok pri červenej/zelenej a modrej/zelenej zložke. Lepšej “čistote” videnia by malo napomáhať filtrovanie modrého svetla, ktoré má kratšiu vlnovú dĺžku a vyššiu frekvenciu. To má údajne na svedomí aj väčší rozptyl svetla a vytváranie akéhosi “oparu”, ktoré znižuje ostrosť videnia.

Prekrývanie farebného spektra má spôsobovať... Foto: Wiley X
Wiley X, Captivate, Prekrývanie farebného spektra má spôsobovať zhoršený kontrast a ostrosť.

Výrobca ponúka na výber niekoľko okuliarov s rôznymi typmi šošoviek. My sme vyskúšali modré polarizačné šošovky s 12-percentnou svetelnou priepustnosťou. Podľa popisu by mali byť vhodné na rybolov na mori, lyžovanie alebo na miesta, kde sa slnko odráža od väčšej plochy, ktorá by mohla spôsobiť takzvanú “snežnú slepotu”. Tá vzniká pri nadmernom vystavení očí UV žiareniu, ktoré akútne poškodzuje povrchovú vrstvu rohovky. Obzvlášť vo vyšších nadmorských výškach alebo pri dlhšom pobyte pri vodnej ploche, ktorá môže odrážať až 90 percent slnečných lúčov, je vo všeobecnosti vhodné používať tmavšie šošovky s menšou svetelnou priepustnosťou.

Šošovky majú vylepšenú povrchovú úpravu a podľa špecifikácií by mali byť takmer nerozbitné. Odolať by mali nárazu oceľovej guličky s priemerom 6,35 milimetra vystrelenej s rýchlosťou 164,6 kilometrov za hodinu. Na povrchu majú oleofóbnu vrstvu, ktorá bráni usádzaniu prachu, oleja a vody, a takisto antireflexnú vrstvu.

Porovnanie fotografie zachytenej cez šošovku... Foto: Tomáš Švec
Wiley X, Captivate Porovnanie fotografie zachytenej cez šošovku (vľavo) a bez.

Subjektívne sýtejšie farby a viac detailov

Objektívne otestovanie šošoviek je možné len v laboratórnych podmienkach. Subjektívne sme však porovnávali čistotu videnia a sýtosť farieb pri šošovkách s rovnakým zafarbením a s polarizovaným filtrom. Ak sme si na prvý pohľad niečo všimli bolo to naozaj sýtejšie podanie farieb. Viditeľné bolo napríklad pri sledovaní prírody a zelene. Kým bez okuliarov bolo ihličie na stromoch bledšie, šošovky akoby “vytiahli” zelenú zložku, vďaka ktorej boli farby oveľa sýtejšie. V galérii môžete nájsť niekoľko porovnávajúcich fotografií.

Wiley X Contend Captivate – cena: 190 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • jasnejšie a sýtejšie farby
  • odolná konštrukcia

Negatíva

  • vysoká cena
Bežná snímka
Snímka cez farebnú šošovku s technológiou...
+5Bežná snímka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šošovky #slnečné okuliare #kontrast #Wiley X #Captivate #farebné spektrum