Test: Našli sme takmer dokonalú čítačku elektronických kníh za necelých 130 eur

Je len veľmi ťažké nájsť niečo, čo by sme mohli novej čítačke Kindle Paperwhite vytknúť. Za ľudovú cenu ponúka mnohé funkcie, ktoré boli doposiaľ doménou len tých najdrahších zariadení.

08.12.2021 08:00
Kindle, Paperwhite, čítačka kníh Foto:
Oproti prvej generácii Paperwhite je nový Kindle o niekoľko desiatok gramov ľahší.
debata (1)

Čítačky elektronických kníh majú nesporné množstvo výhod oproti klasickým knihám. Nielen, že sú menšie, kompaktnejšie a ľahšie, ale pojmú stovky až tisíce kníh, ktoré by ste museli mať inak uložené na poličke vo svojej knižnici. Nehovoriac o situácii, keď sa chystáte na dovolenku či výlet do hôr a musíte si vybrať jednu, či nanajvýš dve knihy, ktoré si so sebou zoberiete. Čítačky od tohto rozhodovania dokážu odbremeniť. Je pravdou, že stále sa v mohých parametroch nevyrovnajú klasickým knihám, no už dnes ponúkajú veľmi podobný zážitok z čítania elektronických kníh na displeji pripomínajúcom skutočný papier. Vyskúšali sme najnovšiu čítačku elektronických kníh Amazon Kindle Paperwhite 2021, ktorú firma predstavila len pred niečo vyše mesiacom.

Za ľudovú cenu mnohé prémiové parametre

Čítačka zatiaľ u slovenských predajcov nie je dostupná, my sme si ju preto objednali v rámci “black-friday” výpredajov v Kanade v prepočte za 89 eur. Ak patríte medzi nedočkavcov, máte možnosť si ju objednať z nemeckého Amazonu za necelých 130 eur. Hneď na úvod musíme zdieľať naše nadšenie. Kindle sa po niekoľkých rokoch posunul míľovými krokmi vpred. Nová čítačka má nielen, že väčší displej, ale ponúka aj množstvo vychytávok, ktoré boli doposiaľ dostupné len v najdrahšom modeli Oasis za bezmála 300 eur. Konkrétne máme na mysli napríklad vodotesnosť a zmenu teploty podsvietenia. Len donedávna ponúkali modeli Paperwhite biele podsvietenie s možnosťou zmeny intenzity, no nie farebnej teploty.

Nový Kindle Paperwhite 2021 umožňuje zmeniť... Foto: Tomáš Švec
Kindle, Paperwhite, čítačka kníh Nový Kindle Paperwhite 2021 umožňuje zmeniť farebnú teplotu.

Načo je to dobré? Predovšetkým na ochranu zraku pred únavou a paradoxne aj lepšie zaspávanie. Biele podsvietenie totiž obsahuje výrazné modré farebné spektrum, ktoré mozgu napovedá, aby zostal bdelý. Tým pádom sa vám bude ťažšie zaspávať. Napokon eliminovanie modrého svetla už mnohí poznajú z mobilov či počítačových obrazoviek, ktoré vo večerných hodinách automaticky stlmia bielu farbu, kvôli čomu má obraz výrazný žltý nádych. Teraz to už dokáže aj “lacný” Kindle. Amazon si ale neodpustil a predsa len ponúka aj jeho drahšiu “Signature” verziu s väčšou pamäťou, automatickou zmenou podsvietenia a bezdrôtovým nabíjaním, ktoré je predsa len trošku zbytočné. Čítačku totiž aj tak nebudete nabíjať každý deň a tak pripojiť ju na dve hodiny k nabíjačke cez USB-C kábel nie je žiaden problém.

Ešte väčší displej a možnosť úpravy farebnej teploty podsvietenia

Ak už niektorý Kindle vlastníte, s hrubším rámčekom okolo displeja ste určite oboznámení. To sa s novým Kindlom zmenilo a čítačka má nielen výrazne tenší rámček, ale aj väčší displej. Namiesto pôvodných 6 palcov má uhlopriečku až 6,8 palca. Základná pamäť zostáva aj po rokoch nemenná a má 8 gigabajtov. Keby neslúžila len na ukladanie kníh, bolo by to málo. No na 8 gigabajtové úložisko bez problémov uložíte aj tisícku kníh, ktoré pravdepodobne neprečítate ani za 10 rokov.

Nový Kindle Paperwhite 2021 Foto: Tomáš Švec
Kindle, Paperwhite, čítačka kníh Nový Kindle Paperwhite 2021

Späť k veľkému displeju. Ten ponúka rozlíšenie až 300 ppi v porovnaní so 167 ppi u staršieho modelu. Takisto disponuje až 17 bodovými LED svetlami, ktoré konzistentne podsvecujú displeji. Starší model mal len 4 LED svetlá, takže kniha mala tmavšie a svetlejšie miesta. Zobrazenie textu je extrémne jemné a už veľmi pripomína skutočný papier. Takisto otáčanie stránok je omnoho plynulejšie. Tento rozdiel je ešte výraznejší, ak by ste porovnali prvú verziu Kindle Paperwhite a súčasný model. Je to ako prestúpiť zo starej Škody Fabia do novej Octavie. Amazon konečne vypočul aj kritikov, ktorí sa neustále sťažovali na zastaraný microUSB konektor, ktorý dnes už takmer žiadna moderná elektronika nepoužíva. Namiesto neho čítačka komunikuje a nabíja sa výhradne cez USB-C konektor. Na plné nabitie pomocou výkonnejšej 9-Wattovej nabíjačky potrebuje zhruba 2,5 hodiny.

Aj keď vodotesný bol už aj predošlý model, stále je to vlastnosť, ktorú nemôžme opomenúť. Predsa len, mnoho ľudí nemá problém čítať knihy aj vo vani, pri bazéne či pri mori. Kindle by to mal ustáť vďaka odolnosti IPX8, čo znamená zhruba pol hodinové ponorenie v plytšej vode.

Amazon Kindle Paperwhite 2021 – cena: 130 eur

Hodnotenie: 10/10

Pozitíva:

  • Prémiové funkcie s nižšou cenovkou
  • USB-C konektor
  • Zmena farebnej teploty podsvietenia
  • Vodotesnosť (IPX8)
  • Výborný displej, rýchle načítanie stránok
  • Cena

Negatíva:

  • Drahé príslušenstvo (najmä obaly)
  • Chýbajúca nabíjačka (len USB-C kábel)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #čítačka kníh #Kindle #elektronické knihy