Test: Vyskúšali sme nový MacBook Pro za tri tisícky. Ohúril nás výkonom aj výdržou

Nový MacBook Pro patrí medzi najvýkonnejšie notebooky dneška. Zarážajúca je aj jeho celodenná, až 14-hodinová, výdrž na batériu. Za nadštandard si však záujemca priplatí. Najlacnejší model stojí bezmála 2300 eur.

26.12.2021 09:00
MacBook Pro 2021, Apple, notebook Foto:
MacBook Pro 2021 má menej nápadný dizajn.
debata

Ak by ste vedľa seba položili dva MacBooky Pro – jeden z roku 2020 a druhý z roku 2021, je možné že by ste si vybrali ten starší. Minimálne po stránke dizajnu nás zaujal oveľa viac. Má stále nekonvenčný OLED displej a jemnejšie kontúry. Model z roku 2021 sa akoby vracia v čase. Jeho dizajn je sparťanský, miestami až staromódny. Práve to však mnohým užívateľom vyhovuje. Zdá sa, že Apple konečne vypočul prosby svojich zákazníkov a vytvoril MacBook pre profesionálov, ktorý sa na nič nehrá. Dizajnom lákať nepotrebuje, pretože jeho sila sa ukrýva vo vnútri. Otestovali sme jeden z najvýkonnejších notebookov na trhu, tohtoročný 14-palcový model MacBooku Pro s procesorom M1 Pro.

Nový MacBook Pro je drahý špás. Pripláca sa za všetko

Tentokrát sme notebook nedostali na test, ale sme si ho sami zakúpili. Zároveň sme nevyberali najlacnejší model, ale konfiguráciu sme mierne upravili tak, aby jeho výkon bol uspokojivý aj o dva či tri roky. Základná verzia má procesor M1 Pro s ôsmimi výpočtovými jadrami, 14 jadrami pre grafickú časť a 16 jadrami pre akcelerátor neurónových sietí pro AI aplikácie. Nami vybraný model má namiesto ôsmich CPU jadier desať. Operačnú pamäť so štandardnou kapacitou 16 GB sme vymenili za 32 GB variant a pri úložisku sme sa uspokojili s 512 GB SSD diskom. Cena takejto konfigurácie začína na 2939 eurách. Stále je to však len priemerná cena. Za najvyššiu konfiguráciu by záujemca totiž zaplatil rekordných 6659 eur pri 14-palcovom modeli (16-palcový je ešte o čosi drahší). Počiatočná cena je pritom 2269 eur, čo je skoro o tisícku viac než pri starších základných modeloch MacBook Pro. Extrémne vysoký je takisto doplatok za zväčšenie operačnej pamäte. Za 16 gigabajtov navyše si firma účtuje neuveriteľných 460 eur. Ak notebook kúpite mimo krajín EÚ, získate len ročnú medzinárodnú záruku, ktorú si však môžete predĺžiť až na tri roky zakúpením služby Apple Care+. My sme si ju zakúpili v Kanade v prepočte za ďalších 200 eur. Predĺžená záruka je akousi poistkou, ktorú si môžete uplatniť dvakrát ročne ak vám napríklad notebook spadne na zem a je potrebná výmena displeja, klávesnice alebo šasi. Za opravu zaplatíte len „malý“ spolupodiel.

Notebook je o zhruba dvesto gramov ťažší než... Foto: Tomáš Švec
MacBook Pro 2021, Apple, notebook Notebook je o zhruba dvesto gramov ťažší než jeho predchodca.

Aký teda nový MacBook Pro je? Jeho konzervatívny dizajn sme síce spomenuli, no ešte sa pri ňom zastavíme. Mnohí budú určite súhlasiť s tvrdením o zbytočnosti dotykovej plochy TouchBar, ktorú Apple prekvapivo predstavil ešte pred piatimi rokmi. Pre niekoho to bolo o zvyku, pre iných zasa o úplne zbytočnom doplnku, ktorý je navyše úplne nešťastne umiestnený v tesnej blízkosti kláves. Pri písaní sa tak bežne stávalo, že ste omylom aktivovali kurzívu či zafarbenie textu. Veľkým prešľapom bolo aj odstránenie klávesy Escape v ľavom hornom rohu a jej nahradenie dotykovým tlačidlom. Nefungovalo to a dlhé štyri roky to bolo trápenie. Až v roku 2020 napokon Apple klávesu vrátil tam kam patrí. Rovnako napravil aj problémovú klávesnicu s motýlikovým mechanizmom, ktorá bola extrémne nespoľahlivá. Menej niekedy býva viac a nie je potrebné predstavovať novú funkciu za každú cenu. Nový MacBook je toho dôkazom.

Tlačidlo v pravom hornom rohu slúži na... Foto: Tomáš Švec
MacBook Pro 2021, Apple, notebook Tlačidlo v pravom hornom rohu slúži na uzamknutie notebooku a jeho následné odomknutie pomocou skenu odtlačku prsta.

Namiesto nepraktickej dotykovej plochy ‚stará‘ dobrá klávesnica

Notebook sa zbavil dotykovej plochy, ktorá by mu bola len na príťaž a vrátil do hry klasické fyzické klávesy s nožnicovým mechanizmom. Rovnako čítačku odtlačkov prstov zabudoval priamo do pravej hornej klávesy, ktorá po stlačení slúži len na uzamknutie displeja – napríklad keď si v práci odskočíte na záchod. Klávesy majú príjemný zdvih a plocha pod nimi je tentokrát čierna. Veľmi elegantné. Vedľa klávesovej časti sa nachádzajú dva stereo reproduktory, ktoré hrajú na naše prekvapenie obstojne. Žiaden výnimočný zážitok však nečakajte. V porovnaní so starším modelom je však zvuk plnší, teplejší, má výraznejšie basy a je menej plechový. Pod klávesnicou sa nachádza veľký dotykový trackpad, ktorého rozmery sú tak akurát.

Klávesnica je opäť štandardná. Chýba jej... Foto: Tomáš Švec
MacBook Pro 2021, Apple, notebook Klávesnica je opäť štandardná. Chýba jej dotykový TouchBar.

Veľký displej s veľkým výrezom na kameru

Skvelou zmenou je displej. Síce stále nie je OLED, ale používa technológiu Liquid Retina XDR a pri 14,2-palcovej uhlopriečke ponúka 4K rozlíšenie (3024 × 1964) s hustotou 254 pixelov na palec. Zdĺhavo vypisovať o farebnom podaní v tejto chvíli nemá zmysel. Poteší ale funkcia ProMotion, ktorá automaticky upravuje obnovovaciu frekvenciu displeja z 24 na 120 Hz. Pri bežnom použití túto zmenu nezbadáte.

Displej má veľmi tenký rámček. Foto: Tomáš Švec
MacBook Pro 2021, Apple, notebook Displej má veľmi tenký rámček.

Notebook má kvôli displeju aj o čosi väčšie rozmery a to aj napriek veľmi tenkému rámčeku. Môže sa preto stať, že pri otváraní si displej “zachytáte”. V jeho strede sa nachádza výrez (bohužiaľ). Nie, že by bol veľkou prekážkou pri práci, no predsa len zakrýva časť pracovnej plochy. Pri prehrávaní videí sa obraz “scvrkne” tak, aby popod výrez video nepretekalo. Tak ako aj pri iPhonoch, dá sa naň zvyknúť. Malým utešením je predná kamera s podporou HD rozlíšenia, ktorá v čase povinných videokonferencií príde veľmi vhod. Obraz, ktorý zachytí, je výrazne kvalitnejší.

Návrat dôležitých konektorov

Dlhoroční fanúšikovia notebookov od Apple spomínajú na päť a viac rokov staré modely, ktoré označovali za zlatú éru MacBookov. Prečo? V tom čase ešte nepotrebovali o svojich kvalitách presviedčať bežných spotrebiteľov, ktorých do veľkej miery zaujíma aj dizajn. Notebookom nechýbali ani konektory, ktoré sa postupom času vytratili a MacBooky tak zostali “orezané až na kosť”. Dva konektory boli skrátka málo. Jeden totiž hneď použijete na nabíjanie a druhý máte v rezerve pre všetko ďalšie príslušenstvo. V novom modeli sa však konektory vrátili.

Notebook je možné nabíjať cez novú generáciu... Foto: Tomáš Švec
MacBook Pro 2021, Apple, notebook Notebook je možné nabíjať cez novú generáciu MagSafe 3 konektora alebo cez štandardný USB-C port.

Okrem troch USB-C/Thunderbolt portov sa vrátil aj HDMI port, čítačka pamäťových kariet a v neposlednom rade aj MagSafe na nabíjanie. Áno, starý magnetický port je späť. Nevedno pritom, prečo ho Apple vôbec odstraňoval, keď bol tak prínosný. Namiesto rigidného USB-C kábla k notebooku intuitívne pripojíte MagSafe kábel, o ktorý keď aj zakopnete, tak sa nemusíte báť, že spolu s ním na zem poletí aj všetko ostatné. Cez MagSafe 3 je takisto možné notebook aj zrýchlene nabiť. Na polovicu kapacity batérie to zvládnete už za 30 minút, avšak len s 96 Wattovou nabíjačkou, ktorá je v balení len u drahších modelov. Pri našej konfigurácii nám ju Apple pribalil automaticky.

HDMI port, cez ktorý jednoducho pripojíte k notebooku externý displej s maximálne 4K rozlíšením však nie je najnovší. Namiesto generácie 2.1 Apple z neznámeho dôvodu použil len generáciu HDMI 2.0, ktorá podporuje “len” 4K rozlíšenie pri frekvencii 60 Hz, na rozdiel od 4K pri 120 Hz obnovovacej frekvencii (HDMI 2.1). Rovnako je sklamaním aj pomalšia čítačka SD kariet. Nie, že by nebola dosť rýchla, no je dva až tri roky stará s podporou pomalšieho štandardu UHS-II. Ak ale nemáte v pláne spracovávať videá z SD karty v 4K či 8K rozlíšení, nemusíte si s tým robiť starosti.

Bezprecedentná výdrž na batériu

Zaujímavé je, že spolu s výkonom vzrástla aj hmotnosť a hrúbka notebooku. Nie oveľa, no zhruba 200-gramový rozdiel určite pocítite. MacBook má navyše hranatejšiu šasi s výrazne zaoblenými rohmi, ktoré sú aj kvôli vyššej hmotnosti o čosi klzkejšie, takže si je potrebné nacvičiť správny úchop. Hmotnosť koreluje skôr s výkonnejším hardvérom, než s väčšou batériou a výdržou. Tá je doslova dych vyrážajúca. Bez zveličenia môžeme potvrdiť, že s notebookom je naozaj možné pracovať celý deň. Apple pri 70Wh batérii udáva až 17-hodinovú výdrž pri sledovaní filmov a 11 hodín pri surfovaní na internete. Pri bežnej práci sme sa však bez problémov dopracovali až k hodnote 14 hodín. Navyše, keď mu už začne dochádzať “šťava”, nie je nič jednoduchšie ako ho za pol hodinu narýchlo dobiť. Pod výdrž sa podpísal extrémne úsporný hardvér vlastnej výroby. Procesory M1 Pro/Max si Apple vyrába sám a vďaka tomu má architektúru kompletne vo vlastných rukách.

Pri bežnom používaní sa nám podarilo dosiahnuť... Foto: Tomáš Švec
MacBook Pro 2021, Apple, notebook Pri bežnom používaní sa nám podarilo dosiahnuť zhruba 13 až 14-hodinovú výdrž na jedno nabitie.

Server The Verge otestoval výkon rôznych konfigurácií nových MacBookov s využitím nástroja PugetBenche. Pri softvéri na editovanie videa Adobe Premiere Pro výkonom MacBooky výrazne predbehli konkurentov Alienware a ROG s najvýkonnejšími procesormi Intel Core i7 a AMD Ryzen 9. Podobne notebooky dopadli aj v testoch Cinebench, kde získali najvyššie skóre. Platí teda, že sú ideálnym pomocníkom pre ľudí, ktorí pracujú s videom, grafikou či programami náročnými na výpočtový výkon (za predpokladu, že sú optimalizované pre architektúru Apple Silicon). Naopak hráči zostanú sklamaný, keďže hry stále nie sú silnou doménou Apple a to aj napriek obrovskému výkonu grafického procesora.

Apple MacBook Pro (2021) – cena konfigurácie: 2939 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva:

  • extrémny výkon
  • doslova celodenná výdrž na batériu
  • pragmatický dizajn
  • vynikajúci displej
  • množstvo konektorov

Negatíva:

  • privysoká cena
  • staršia generácia HDMI konektora a SD čítačky
  • drahé komponenty pri vlastnej konfigurácii

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #notebook #MacBook #MacBook Pro #M1 Pro #M1 Max #Apple Silicon