Spotify ponúkne dve základné funkcie len za mesačné predplatné

Služba bude od používateľov vyžadovať, aby si službu predplatili, ak chcú využívať samostatné tlačidlá na pre prehrávanie a náhodné prehrávanie skladieb.

05.08.2022 08:00
Spotify, Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Pre mnohých sa stáva predplatné nevyhnutným zlom. Za služby ale aj produkty si čoraz viac firiem pýta peniaze vo forme predplatného namiesto jednorazovej platby. V budúcnosti tak budeme asi svedkami toho, že produkty a služby si budeme kupovať v základnom balíku a všetko ďalšie bude prístupné až za príplatok. Automobilka BMW spolu s americkou Teslou prelomili tabu, keď si za výbavu vo vozidlách účtujú mesačné poplatky. Chcete aktivovať autopilota? Priplaťte si. Vyhrievanie sedačiek? Za príplatok. Multimediálny systém v aute? Takisto za mesačný poplatok. Ešte pred pár rokmi by bol niečo podobné nepredstaviteľné. Napokon, aj internetoví používatelia sa dlho zdráhali, kým sa vzdali vlastníctva audiovizuálnych diel a vymenili ho za prenájom vo forme mesačného predplatného.

Služba Spotify bola priekopníkom v tomto prístupe. Najnovšie údajne pripravuje ďalšiu veľkú novinku, ktorá zdvihne žlč nejednému používateľovi. Napriek relatívnej jednoduchosti mala mobilná a desktopová aplikácia jednu veľkú chybu – nekonzistentnosť a zmätočnú funkcionalitu. Tú sa rozhodlo Spotify opraviť, no nie zadarmo. Bremeno nákladov plánuje preniesť na samotných užívateľov, ktorí by za úpravu aplikácie mali zaplatiť.

Bezprecedentný krok

Zmena sa týka tlačidiel Prehrávať (Play) a Prehrávať náhodne (Shuffle), ktoré boli v niektorých prípadoch spojené a nefungovali tak ako by mali. Za oddelenie tlačidiel a ich presunutie na úroveň individuálnych albumov bude Spotify od používateľov vyžadovať prémiové predplatné. Tí, ktorí doposiaľ službu využívali bezplatne nebudú mať tieto tlačidlá k dispozícii.

“Aby mali používatelia jednoduchší prístup k prehrávaniu obľúbenej hudby, vylepšujeme ich užívateľský zážitok tak, že oddelíme tlačidlá “Shuffle” a “Play” pre všetkých predplatiteľov služby Spotify Premium,” píše sa na blogu služby. Spotify tak novinku nespoplatní priamo, ale sprístupní ju len pre tých, ktorí za službu platia mesačný poplatok. V každom prípade je to bezprecedentný krok, ku ktorému sa žiadna konkurenčná služba neodhodlala. Akékoľvek funkčné zmeny firmy priniesli bez poplatku a požiadavky na predplatné pre všetkých používateľov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #hudobné predplatné