Test: Sennheiser vyrobil slúchadlá s výborným zvukom a potlačením okolitého hluku

Sú väčšie, no z uší nevypadávajú. Majú výborný zvuk, no basy stále hrajú na úkor výšok. Dokážu hrať až osem hodín vkuse, no nie je ich možné použiť s dvoma zariadeniami naraz. Sennheiser Momentum True Wireless 3 sú skvelé slúchadlá, ktoré však majú aj zopár drobných nedostatkov.

07.08.2022 08:00
Sennheiser, Momentum True Wireless 3 Foto:
Slúchadlá sú veľmi dobre spracované vrátane nabíjacej škatuľky, ktorá ich dokáže dobiť až 3-krát.
debata

Značka Sennheiser je pre mnohých symbolom dostupnej audiokvality. Napriek tomu, že sa snaží ulahodiť aj hudobným fajnšmekrom a náročným poslucháčom, väčšina slúchadiel patrí cenou kamsi do strednej triedy. Nemecký výrobca ale dlhodobo drží pri živote aj rad slúchadiel, ktorý ide ruka v ruke s najnovšími trendami. Tretia generácia bezdrôtových štupľových slúchadiel Momentum True Wireless je toho dôkazom. Slúchadlá, ktoré nepatria svojou veľkosťou k najmenším a nemusia sadnúť do každého ucha v našom redakčnom teste zažiarili vďaka kvalite zvukovej reprodukcie, a najmä efektívnemu potlačeniu okolitého hluku. To patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete za svoje peniaze dostať. Pri intenzívnom testovaním sme ale objavili zopár nedostatkov, ktoré môžu byť rozhodujúce.

Dizajn a vyhotovenie je stará dobrá „klasika“

Výrobca pri dizajne slúchadiel príliš neexperimentoval. Napokon, načo meniť niečo, čo funguje? V porovnaní so slúchadlami od Huawei alebo Apple majú Momentum oveľa väčšiu konštrukciu, ktorá nemusí vyhovovať každému. Rovnako je to aj pri gumených nástavcoch, ktoré v tomto prípade vchádzajú pomerne hlboko do zvukovodu a pomáhajú tak pri pasívnom odhlučnení. To pre niekoho môže byť kameňom úrazu. Ak športujete a potíte sa nielen za ušami, gumené nástavce a slúchadlá vám môžu po čase z uší vykĺznuť. Ak slúchadlá plánujete používať s režimom aktívneho potlačenia okolitého hluku, je potrebné, aby vám v ušiach dokonale sedeli. Aj preto neexistuje niečo ako univerzálny nástavec. Skrátka, je potrebné nájsť taký, ktorý bude vo vašich ušiach sedieť čo najlepšie.

Nabíjacie puzdro je možné nabiť pomocou USB-C... Foto: Tomáš Švec
Sennheiser, Momentum True Wireless 3 Nabíjacie puzdro je možné nabiť pomocou USB-C kábla alebo bezdrôtovo.

Slúchadlá a nabíjacia krabička sú dostatočne robustné na to, aby odolali aj menej šetrnému zaobchádzaniu. Pozitívom je aj odolnosť voči striekajúcej vode (IPX4), vďaka čomu slúchadlá nemusíte vyberať z uší, ak práve začalo pršať. V balení sa okrem spomínaných gumených nástavcov nachádzajú gumené stabilizačné krúžky, ktoré kompenzujú väčšiu a nemotornejšiu konštrukciu a bránia vypadnutiu slúchadiel z uší.

Rozsiahle možnosti ovládania sú len o zvyku

Nie všetky “in-ear” slúchadlá sa môžu pochváliť sofistikovaným ovládaním. To našťastie nie je prípad Momentum 3, ktorých ovládanie je presné, intuitívne a nezahŕňa len gestá pre prehrávanie a pozastavenie skladby. Každé zo slúchadiel reaguje na poklepanie inak. Jedným poklepaním po ľavom slúchadle aktivujete transparentný režim, dvojitým sa vrátite k predošlej skladbe, trojitým aktivujete aktívne odhlučnenie a podržaním znížite hlasitosť. Pravé slúchadlo jedným poklepaním pozastaví prehrávanie hudby, dvojitým poklepaním preskočí skladbu, trojitým aktivuje hlasového asistenta a podržaním zvýši hlasitosť. Nech to znie akokoľvek zložito, je to len o zvyku.

Slúchadlá Sennheiser Momentum True Wireless 3... Foto: Tomáš Švec
Sennheiser, Momentum True Wireless 3 Slúchadlá Sennheiser Momentum True Wireless 3 majú nadštandardnú, až 8-hodinovú výdrž na jedno nabitie (s aktivovaným ANC).

Ak radi počúvate techno, jazz, elektronickú alebo inú hudbu bohatú na basy, Momentum budú hneď po vložení do ucha hrať presne podľa vašich predstáv. Ak ale naopak preferujete počúvanie klasickej a inštrumentálnej hudby či vokálov, slúchadlá vás môžu svojou silnou basovou zložkou skôr odradiť. Nie, že by boli basy extrémne silné, no potláčajú výšky. Na druhej strane, na pomoc prichádza ekvalizér, ktorý základné nastavenia dokáže zmeniť podľa ľubovôle. Odporúčame preto vyšperkovať si nastavenia ekvalizéra tak, aby lahodili vášmu uchu. Prednastavený režim mu ulahodiť nemusí.

Výborné potlačenie okolitého hluku

Ako sme už naznačili v predošlých odstavcoch, slúchadlá vynikajú skvelým potlačením okolitého hluku (ANC). Vypomáha mu nielen pasívna izolácia, ale aj veľmi efektívny adaptívny systém aktívneho filtrovania okolia. Adaptívny systém sa postará o to, aby do vašich uší neprenikali dunivé zvuky vlaku, autobusu alebo lietadla a ak pracujete v kancelárii, tak ani rozprávanie prísediacich kolegov. Veľmi nás potešila funkcia filtrovania hluku vetra, ktorá funguje prekvapivo dobre (aj pri pustenom ventilátore).

Na jedno nabitie je možné počúvať hudbu s aktivovaným režimom ANC zhruba osem hodín. Pri vyššej hlasitosti sa ale výdrž môže skrátiť zhruba o tretinu. Dobrou správou je aj kapacita dobíjacej batérie v puzdre, ktorá dokáže nabiť slúchadlá až trikrát. Celkovo je tak možné počítať s výdržou na úrovni 32 hodín. Pri testovaní sme postrehli, že Momentum 3 nedokážu byť pripojené k viacerým zariadeniam súčasne. To je veľká škoda. Pri prepínaní medzi počítačom a mobilom je potrebné slúchadlá manuálne pripojiť k druhému zariadeniu.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 – cena: 249 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva

  • Výborný a vyvážený zvuk (po úprave ekvalizéra)
  • Komfortné nosenie
  • Výborné pasívne a aktívne odhlučnenie
  • Až 8-hodinová výdrž na nabitie (s ANC)
  • Dielenské spracovanie

Negatíva

  • Chýbajúca podpora pripojenia k viacerým zariadeniam naraz
  • Pri základnom nastavení dunivejšie basy na úkor výšok
  • Väčšia konštrukcia a hlbšie zasadenie do uší

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sennheiser #ANC #bezdrôtové slúchadlá #Momentum True Wireless 3 #True Wireless