Netflix už ponúka lacnejšie predplatné. Za 5 eur mesačne, no s reklamami

Priplatili by ste si za sledovanie filmov bez reklám alebo by ste ich zopár oželeli výmenou za výrazne lacnejšie predplatné? Netflix dal mnohým novým aj starým predplatiteľom chrobáka do hlavy.

09.11.2022 06:00
Netflix, predplatné, streamovacia služba Foto:
Netflix už ponúka aj lacnejšie predplatné s reklamami.
debata (1)

Platiť predplatné a byť stále obmedzovaný reklamami? Pre mnohých to nedáva zmysel. Napokon predplatné pri streamovacích službách bolo vždy vstupenkou k obsahu, ktorý nemal byť nijak obmedzovaný. Príkladom je služba Spotify, ktorá ponúkala prístup k hudbe aj zadarmo za predpokladu, že používateľ bol ochotný oželieť zopár reklamných blokov. Tí, ktorí si službu predplatili, mali automaticky neobmedzený prístup k celému hudobnému katalógu bez reklám.

Netflix v týchto dňoch prelomil tabu, keď začal ponúkať zlacnené predplatné za 5 eur mesačne, ktorého súčasťou sú reklamy. Aký to má zmysel? Kvôli katastrofálnemu prepadu v počte predplatiteľov a problémom so zdieľanými účtami sa Netflix rozhodol k razantným krokom. V prvom rade obmedzí zdieľanie účtov medzi používateľmi, ktorí nebývajú na jednej adrese a takisto sa pokúsi primať tých, ktorí buď za predplatné neplatili vôbec alebo len minimálny poplatok, aby si aktivovali vlastný spoplatnený účet. Služba začala automaticky ponúkať možnosť preniesť všetky zoznamy z rodinného účtu do individuálnych novovytvorených účtov, takže používatelia nestratia prístup k vlastnej filmotéke.

Má to jeden háčik – menej filmov a seriálov v ponuke

Nový variant účtu má označenie Basic with ads a stojí 4,99 eura, respektíve 6,99 dolára mesačne. Na Slovensku zatiaľ dostupný nie je. Aktivovať si ho môžu len používatelia vo vybraných 12 krajinách vrátane Austrálie, Brazílie, Kanady, Spojených štátov, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Južnej Kórei, Mexika, Španielska a Veľkej Británie. Predplatné Basic with Ads je nadstavbou klasického variantu Basic. Ako uvádza Netflix na svojej stránke, predplatiteľom sa budú zobrazovať reklamy v celkovej dĺžke 4 až 5 minút v priebehu jednej hodiny.

Oveľa zásadnejšia je však obmedzená ponuka filmov a seriálov. Služba zatiaľ neuviedla, o ktoré tituly budú predplatitelia ochudobnení, no v poznámke pod čiarou uvádza, že katalóg bude obmedzenejší kvôli licenčným zmluvám. Tí, ktorí sa rozhodnú ušetriť, si nebudú môcť filmy ani sťahovať do svojich zariadení. Na druhej strane sa však zvýši rozlíšenie z pôvodného SD na HD (720p) u oboch variantov predplatného Basic.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Spotify #streamovacia služba