Takto vyzerá prvý ohybný iPhone. Nevyrobil ho však Apple

Keď sa Apple nečiní, fanúšikovia museli zobrať celú vec do vlastných rúk. Podarilo sa im vyrobiť iPhone s ohybným displejom. Nebolo to jednoduché a úprava vyžadovala množstvo hardvérových modifikácií.

11.11.2022 13:04
iPhone X, iPhone, OLED, ohybný displej Foto:
Prvý iPhone s ohybným displejom nevyrobil Apple, ale fanúšikovia značky.
debata

Aj keď vyzerá zaujímavo, od povestnej funkčnej a dizajnovej dokonalosti má ohybný iPhone ďaleko. Čínski fanúšikovia značky Apple sa rozhodli vyrobiť si vlastný iPhone s ohybným displejom. Ako sami uviedli, nebolo to vôbec jednoduché a nad návrhmi, experimentovaním a výrobou strávili až 200 dní. Použiť museli súčiastky z rôznych mobilov a niektoré si dokonca vyrobiť sami na 3D tlačiarni. Dizajn upraveného iPhonu je inšpirovaný ohybným mobilom Motorola Razr, pričom displej prekvapivo pochádza z päť rokov starého iPhonu X, ktorý bol prvým smatfónom Apple s OLED displejom. Keďže však svojho času tieto parametre displej nemal, čínski remeselníci ho museli upraviť tak, že z neho odstránili alebo vymenili krycie sklo a dotykové vrstvy.

Komplikovaná a nedokonalá ‚prestavba‘

Čínski kutilovia museli tiež modifikovaný iPhone rozdeliť na dve polovice, zmeniť rozmiestnenie komponentov vrátane batérie a vyrobiť aj špeciálny kĺb. Ten však nie je vymyslený najlepšie, keďže po “zatvorení” zostáva medzi dvoma časti displeja veľká medzera. Mobil má tiež len jeden reproduktor a chýba mu bezdrôtové nabíjanie.

Problematický na modifikáciu navyše nebol len hardvér, ale aj softvér. Aby iPhone s ohybným displejom fungoval tak ako má, použitý musel byť neoficiálne “odomknutý” systém iOS. Operačný systém aj napriek úprave ale nefunguje na sto percent. Prejavuje sa to napríklad na rozhraní, ktoré na ohyb displeja nie je optimalizované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #oled #ohybný displej