Sony vyvinulo herný ovládač pre ľudí s postihnutím

Vďaka špeciálnemu ovládaču z Projektu Leonardo budú videohry dostupnejšie aj pre ľudí s telesným postihnutím.

08.01.2023 08:00
Sony, projekt Leonardo Foto:
Špeciálny herný ovládač je súčasťou projektu Leonardo.
debata

Ľuďom, ktorým telesné postihnutie neumožňuje hrať videohry tak komfortne, ako ľuďom bez telesného hendikepu, svitá nová nádej. Sony na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2023 v Las Vegas predstavilo detaily svojho projektu Leonardo, ktorého prvým výstupom je nový adaptabilný herný ovládač. “Vďaka novému ovládaču budú môcť ľudia s postihnutím hrať videohry jednoduchšie, komfortnejšie a dlhšie,” uviedla firma vo svojom vyhlásení.

Súčasťou herného ovládača je analógový ovládač (džojstik) a ovládací “kruh” lemovaný ôsmimi veľkými programovateľnými tlačidlami. Ovládač, ktorý reflektuje špecifické potreby ľudí s hendikepom je možné držať v ruke, ale aj umiestniť na stôl či podložku. Hráči si môžu okrem tlačidiel upraviť aj vzdialenosť medzi nimi, ovládacím kruhom a džojstikom, ktorý je navyše možné vymeniť za dotykovú plochu s haptickou odozvou.

Sony nie je jedinou firmou, ktorá myslí aj na hráčov s hendikepom. Bol to Microsoft, kto ako prvý pred štyrmi rokmi predstavil svoj vlastný adaptívny ovládač, ktorý vyzerá a aj sa ovláda inak, než ovládač od Sony. Má dve dotykové plochy a sadu programovateľných tlačidiel. Predáva sa za necelých 100 eur a kompatibilný je s hernou konzolou Xbox. Sony zatiaľ detaily o komerčnej fáze pilotného projektu Leonardo nespresnilo, no finálnu verziu ovládača je možné očakávať ešte v priebehu tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #hendikep #Playstation #herný ovládač