Mobily a tablety budúcnosti budú mať nielen ohybný, ale aj rozťahovací displej

Samsung na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas predstavil funkčné prototypy ohybných a rozťahovacích OLED displejov. Umožnia tak prispôsobiť veľkosť zariadenia podľa aktuálnych potrieb.

09.01.2023 08:00
Samsung, Flex Hybrid, Flex Solo, rozťahovací... Foto:
Samsung demonštroval technológiu Flex Hybrid, ktorá umožní roztiahnuť OLED displej.
debata

Mobily s ohybným displejom vzbudili u verejnosti taký veľký záujem, že výrobcovia do ich vývoja začali vo veľkom investovať nemalé prostriedky. Výsledkom toho je, že ohybné smartfóny sa v priebehu štyroch až piatich rokov stali takmer bežnou súčasťou ponuky u väčšiny mobilných operátorov. Ani ich cena už neatakuje nebeské výšiny a ohybné mobily si môže kúpiť každý, kto by sa inak neunúval za telefón zaplatiť 700 a viac eur. Evolúcia však pri ohybnom displeji nekončí.

Samsung na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas ukázal, ako vyzerá ďalší míľnik. Mobily či tablety môžu mať okrem ohybného aj rozťahovací displej. Technológia s názvom Flex Hybrid môže byť súčasťou rôzneho typu prenosných zariadení, počnúc nositeľnou elektronikou, cez mobily, tablety až po notebooky. Takýto ohybný OLED displej s uhlopriečkou 10,5 palca sa potiahnutím okraja roztiahne a zväčší svoju uhlopriečku až na 12,4 palca.

Samsung návštevníkom veľtrhu ukázal už aj funkčný prototyp displeja v niekoľkých ďalších variantoch. Prvý z nich má označenie Flex Solo a pôvodne 13-palcový displej umožňuje potiahnutím jednej strany natiahnuť až na 17,3-palcovú uhlopriečku. Druhý, 14-palcový, variant s názvom Duet sa naťahuje do oboch strán a výsledkom je takisto 17,3-palcový displej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #ohybný displej #CES 2023 #rozťahovací displej